БРИСЕЛ/БЕОГРАД, 12. децембра 2024. (Бета) – Европска комисија (ЕК) је одобрила да се Ливањски сир из Босне и Херцеговине дода у регистар заштићених географских ознака (ПГИ). Ливањски сир је тврди, пуномасни сир који се прави од крављег млека, овчијег млека или њихове мешавине. Има благо сладак укус, подсећа на језгра ораха, а старењем развија пријатно пикантан укус. Његова карактеристична арома, обогаћена локалним ароматичним биљем, потиче од испаше стоке на специфичној вегетацији тог региона, наводи се у образложењу ЕК.


Сир се производи у региону Ливна, на западу Босне и Херцеговине, више од једног века, уз примену метода које се преносе с генерације на генерацију. У комбинацији са специфичним условима окружења у региону, који укључују мешавину медитеранске и континенталне климе, традиционалне технике производње осигуравају изузетан квалитет и углед Ливањског сира, додаје се. Нова ознака биће додата на листу од 3.639 пољопривредних производа који су већ у регистру географских ознака Европске уније. Листа свих регистрованих географских ознака доступна је у бази података еАмбросиа.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.