Многе домаће животиње, посебно свиње након преласка са мајчиног млека на редовну исхрану, имају проблеме са цревима. То се најчешће манифестује кроз пролив који некад може бити фаталан по животињу. На великим фармама разне инфекције бактеријама често доводе до великих губитака, а као једино средство да се помогне болесној животињи до скора су се користили искључиво антибиотици који сами по себи имају и одређена штетна дејства.

На нашем тржишту данас је могуће наћи ХираВет специјални пробиотик који има широк антимикробни спектар на тешко излечиве патогене бактерије. Овај пробиотик намењен домаћим животињама испољава и специфичан имуномодулаторни ефекат што у комбинацији са антимикробним дејством може да послужи као замену за употребу антибиотика у превенцији и лечењу тешко излечивих цревних инфекција код животиња.

Производи безбедни за употребу

Како је за Агробизнис магазин објаснио Војислав Лазаревић из Инветлаба, који производи и дистрибуира овај пробиотик, ХираВет представља нову, јединствену пробиотичку комбинацију бактерија млечне киселине које спадају у групу генерално безбедних бактерија и улазе у састав нормалне цревне микрофлоре. Због свог безбедног састава може да се користи и за бремените животиње, чиме се подиже имунски статус животиње, а стечени имунитет се преноси на младунце који су стога здравији и брже напредују.

– Некад су и ветеринари на факултету учили да, кад се појави неки проблем бактеријске природе код животиња, дају им се антибиотици. Тек од скора се за поједина обољења користе и пробиотици који су бољи јер се не ствара резистенција организма животиње на одређени лек. Добра страна ХираВета  је и то што не постоји каренца, па је месо или млеко потпуно безбедно за људску употребу док животиња добија пробиотик – објаснио је он.

 

 

Према његовим речима ХираВет делује на специфичне бактерије и решава одређене здравствене проблеме код домаћих животиња.

– Наш пробиотик је фокусиран на болести животиња које изазивају три врсте бактерија: ешерихија коли, салмонела и клостридија.  Дизајниран је тако да једна бактерија убија патогене бактерије, друга прави погодно тле за развој здравих бактерија што практично значи да спречава штетне бактерије да настане организам и трећа подиже имунитет животиње – додао је Лазаревић.

Према његовим речима ХираВет треба давати превентивно како би се одржала разноврсност бактерија у цревној микрофлори, а тиме и здравље животиња.

– То је посебно важно код младунчади која су се тек родила јер тада животиња брже напредује. Код таквих младунаца, чак и ако у окружењу односно на фарми и постоје једне од ове три бактерије, наш пробиотик делује и штити животињу – рекао је он.

Приликом дизајнирања ХираВета биране су пробиотичке бактерије са специфичним пробиотичким својствима у циљу превенције и третмана цревних инфекција код домаћих животиња, као адекватна замена за употребу антибиоика, што није случај са осталим пробиотицима на тржишту.

Начин употребе

Према речима Лазаревића ХираВет пробиотик је у течном облику. У питању је ферментисана формулација која се састоји се од лиофилизоване сурутке, воде и добрих бактерија.

– Може да се даје животињама преко хране тако што се једноставно прелије, кроз воду, у посебну посуду или кроз медикатор (дозер пумпа) што је посебно погодно за живину. ХираВет може да се примењује на све домаће животиње: свиње, говеда, овце, козе, живину… Наш пробиотик делује на патогене бактерије,  без обзира која је домаћа животиња у питању, једина разлика је у дози која зависи од величине животиње  – рекао је наш саговорник.

Према његовим речима да би овај пробиотик деловао на најбољи начин, без обзира да ли је у питању превентива или лечење, потребно је да се даје животињама 10 дана за редом.

– Ово је у принципу сасвим довољно како би се у организму настаниле добре бактерије. Осим за превентиву ХираВет може да се користи и код акутних стања и у року од неколико сати зауставља дијареју код животиње. Међутим, треба нагласити да се најбољи резултати постижу кад се испоштује прописани период од 10 дана без обзира што је животињи боље. Зато што је то потребан период да се добре бактерије настане у микрофлори у цревима и онда нема повратка  болести – истакао је он.

Како је нагласио Лазаревић важно је знати да није сваки пробиотик исти, као што ни сваки лек није исти и делује на различити спектар проблема.

– Важна је едукација људи који треба да науче за шта је добар који пробиотик. То није чаробна водица која ће преко ноћи решити све проблеме на фарми. Али, можете континуираним и превентивним коришћењем да решите доста проблема. Континуитет је оно што је важно и што ће у будућности дати  резултате јер је улагање у здравље животиња увек најисплативије – додао је он.

Како је нагласио важно је анализом у лабораторији утврдити шта је узрок, рецимо пролива код прасића, како би се адекватно деловало.

– Пробиотици не делују директно на вирусе, али појачавају имунитет и тиме индиректно утичу на то да спречи да се вирус настани у телу животиње. Коришћењем ХираВета животиње боље напредују, јер кад немају стомачне проблеме, боље се хране, агилније су, уједначеније и здравије. Присуство патогених бактерија на малом простору, посебно на фармама код екстензивне производње, сигурно ће пре или касније направити неки проблем. Зато је важна превентива и заштита животиња, колико је то могуће, од болести јер ће лечење сигурно бити вишеструко скупље у односу на превентивну заштиту – закључио је наш саговорник.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.