Овогодишња никад ранија багремова паша донела је многе недоумице. Багрем је процветао неколико дана раније (и до десет дана) од до сада најраније 2017. године. Већина пчелињих заједница неадекватно развијена. Дан још увек кратак што аутоматски смањује принос. Високе температуре за ово доба године током целог цветања. Изузетно нежни зелени делови багрема због ненормално брзог раста. Краће цветање. Велике бриге пчелара. Све су то особине овогодишње багремове паше до данас.

На Церу је багрем процветао већ око 7. априла али већ од јуче показује знаке проласка, односно краћег цветања. Високе температуре и нежност биљака учиниле су своје. Уноси су до око десетак килограма, што значи да скоро да нема ничег за врцање. Наравно има и оних са већим приносима, али ваљда је просек важан, а не као они пчелари који узиме 100 кошница, 50 им угине током зиме, 25 се не развије, преосталих 25 селе на паше и принос деле са 25, уместо са 100. Можда претерујемо, али с обзиром на висока угинућа ове зиме, доминантно од варое, чини нам се да и нисмо много претерали, ако смо уопште… Можда није тешко лагати друге иако је неморално, али најопасније је лагати себе.

Багрем који је кренуо неколико дана касније даје сличне приносе и наредних дана би требало да пружи свој максимум, али  уследило је јако захлађење које ће по свему судећи трајати до 10 дана, што значи да ће сав багрем који се расцветао дотле и пропасти, што представља већину багремове паше за просечног српског пчелара. Температуре у нижим крајевима не би требало да падају испод нуле, али ће јој бити опасно близу. То значи да ће у вишим крајевима можда бити извесног измрзавања, али нада последња умире. Наравно, неће све време бити тако хладно, али потребно је да се подсетимо да је минимална температура на којој багрем меди како треба чак 17 степени (Dugat, 1949; Crane, 1951).

Илустрација: Багрем који је процветао претходних дана ће пропасти услед хладног времена

Иначе, обишли смо багрем на вишим надморским висинама, и можемо вам слободно рећи да углавном изгледа фантастично, тамо где већ није измрзао, а очекује се да процвета чим захлађење прође.

Највећи је проблем када багрем измрзне у раној фази, у најранијем пупољку, када ником и не пада на памет да оде у багремову шуму и погледа стање, а већина можда то не би ни умела да види. Затим крену да се развијају секундарни пупољци, те таква стабла цветају касније него што би то било очекивано. Познато је да багрем на вишим надморским висинама цвета нешто касније, те када знате бар једну локацију где багрем сигурно није измрзао, лако је направити поређење. Ако на нижој локацији од те локације багрем цвета касније (односно цвет је у каснијој фази развоја), а морао је да цвета раније по искуству и надморској висини, то значи да је измрзао те онда цветају цветови из секундарних пупољака, а они ретко када могу дати пристојну пчелињу пашу. Зато на такве локације не треба селити.

Због свега тога, и ове године ће правилан избор локације за други и трећи багрем бити од пресудног значаја, а још пресуднија ће бити правовремена селидба.

Илустрација: Селидба кошница може да много да помогне код багремове паше

Укратко, ако је на једној локацији где вам пчеле искоришћавају багремову пашу која је отприлике негде у другој половини цветања, дошло до уноса у једном дану од 2,5 кг, а на другој локацији где имате само једну кошницу са вагом (локација на коју планирате да селите и где је багрем на почетку цветања) унос буде исто 2,5 кг, то значи да се исте ноћи пчелињак мора преселити. Ако то не учините, идућег дана на пчелињаку вага може бити и 0 кг, а на новој паши на коју нисте одселили може бити и 5 кг, те то значи да сте због само једног дана кашњења у селидби изгубили унос од 5 кг по кошници, те ако имате 100 кошница то је целих пола тоне меда коју сте буквално бацили кроз прозор.

Зато је пчеларска СМС вага пресудна у добром искоришћењу багремове паше, и она никад није скупа, јер се на пчелињаку од око 70 кошница (просек броја кошница по пчелару у СПОС-у је 70,6) то исплати већ код прве селидбе. Да не причамо о томе да држава субвенционише 50% цене СМС ваге без ПДВ.

Извор: https://spos.info/kako-medi-bagrem-2/

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.