Овог месеца навршава се 115 година откако се 8. март обележава као међународни празник жена, односно дан када је 15.000 текстилних радница из Њујорка изашло на улице да тражи своја права. Без обзира да ли обележавате овај празник или не, једно је сигурно – тог дана биће продато на тоне цвећа свуда у свету.

Иако се цвећари увелико спремају и очекују већу продају него прошле године, узгајивачи цвећа због раста трошкова не очекују екстра зараду.

Љубомир Јелић, који са супругом води расадник у коме се узгаја 40 врста садница, каже да је 8. март први „ударни“ период током године, као и да је потражња овог пролећа за нијансу већа него прошлог.

– Сада за Осми март нам стижу дан и ноћ, јагорчевина, каранфили, цикламе. Следећи шпиц нам је пролећна сезона, април-мај, и на крају имамо хризантеме које стижу на јесен – каже он.

Иако се цвеће више тражи, зарада вероватно неће бити већа.

– Трошкови узгоја су јако скочили, и до 30 процената. Највише су поскупели земља и саксије, као и биљке из увоза. Земља је са 15,5 евра за 250 литара отишла на 22, па и до 25 евра у зависности од добављача, доставе, паковања – каже Јелић и додаје да ће мање зарадити ове године јер „не може да подигне цене сразмерно повећању трошкова“.

Иако се труде да своје биљке приодно узгајају, за одређене врсте, нарочито оне које долазе из увоза, морају и додати одређене хемијске супстанце како би цвеће опстало и свеже дошло до оних којима је намењено.

Илустрација: Производња цвећа поскупела је чак 30 одсто

Из једне новосадске цвећаре објашњавају да је цвеће увек скупље за Дан жена и да то не зависи од цвећара, већ од иностраних добављача који подигну цене уочи 8. марта.

– У односу на прошли Осми март ове године је цвеће скупље до 10 процената – кажу они, али напомињу да цене не утичу на куповину, те да се сваке године прода све више аранжмана.

– За овај празник највише се купују руже и лале – поручује власница. Она објашњава да је већина цвећа из увоза, нарочито „током зимског периода“, док током лета домаће цвеће има четвртину удела у њиховој цвећари.

Цене ружа ће се, према речима трговаца, кретати од 300 динара па навише у зависности од квалитета, места куповине и декорације. Они напомињу да уколико планирате неке веће букете обавезно резервишете цвеће унапред, јер ће на сам дан празника мало ко бити у прилици да вам без претходне најаве изађе у сусрет.

Оно што је тренд последњих година и у цвећарству јесу онлине цвећаре у којима можете поручити поклоне и из иностранства. Њихове цене су нешто веће, с обзиром на то да је урачуната и достава. Букет од три руже у овом случају ретко ће коштати мање од 2.500 динара.

Илустрација: За 8. март су најтраженије руже

Према подацима Привредне коморе Србије, наша земља је велики увозник, али и извозник цвећа. Током 2022. године укупан извоз ружа износио је три милиона евра, док је увоз био вредан 3,79 милиона евра.

Најзначајнији региони за производњу и узгој цвећа у Србији су у Војводини, на северу земље, на граници са Мађарском, затим у околини Шапца, Љига, Трстеника, Крушевца, Сремчице и Велике Дренове, а најважнија је производња ружа, и то калемљене и некалемљене руже за садњу.

Руже се највише увозе из Холандије, Кеније и Етиопије.

ЧАК 36.000 ДИНАРА

Најскупљи аранжман од 101 руже, на сајту једне онлајн цвећаре, кошта 36.000 динара, што показује да има и оних који су спремни да издвоје веће своте новца како би обрадовали некога.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4362270/cene-cveca-skacu-pred-dan-zena-buket-ruza-nece-biti-ispod-2500-dinara-ali-cvecari-ne-ocekuju-ekstra-zaradu

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.