Гајење кока носиља у домаћем зивинарству представља профитабилан посао. Упознао сам неке пензионере који су из чисте доколице у своје гараже убацивали по 10ак кавеза са кокама и остали запрепашћени колико су зарађивали од продаје јаја.

Пре но што се почне са акцијом, требало би претходно да се распитате које расе кока су њабоље за вас а то зависи од ваших циљева. У Србији су популарне расе попут легхорн која носи крупна јаја али и домаће расе типа сомборска капорка и банатски голошијан су само неке које су популарне због њихове високе производње јаја али и отпорности на неке болести. Међутим нису све за држање у кавезима Препоручује се консултовање стручњака како бисте одабрали расу која одговара вашем региону и циљевима производње.

Илустрација: Уколико се бавите органском производњом јаја и коке су у дворишту таква јаја су и три пута скушља у односу на обична

И ако се полако најављују нови прописи који забрањују држање кока у кавезима услед обробити за животиње, код нас је пвај тип држања и даље популаран. Цена кавеза варира, али просечно се креће од 1.500 до 2.500 динара по кокошки.

Што се објеката тиче они могу бити различити у завиности за коју количину сте се определили па у ту сврху могу да послуже и гараже за мањи број кавеза са кокама али И објкети специјално конструисани за ту намену. Објекат треба бити добро вентилисан, изолован од екстремних температура и опремљен системом за осветљење.

Пре почетка гајења, важно је добити одговарајуће дозволе. То обухвата дозволе за изградњу објекта, регистровање фарме, дозволе за транспорт и праћење здравља живине. Консултујте се са локалним ветеринарским инспекторима и надлежним органима како бисте се придржавали свих прописа.

Идеално време за почетак са усељавањем јата је пролеће или рано лето, када су услови оптимални за гајење. То омогућава кокошкама да се прилагоде новом окружењу пре него што почну са пуном производњом јаја.

Пројектована добит зависи од различитих фактора, укључујући број кока, трошкове хране, трошкове ветеринарске неге, трошкове струје и воде и на крају трошкове рада. Када се све укалкулише и подели са малопродајном ценом јаја које износи у просеку 22 динара по комаду лако се може израчунати колика би била зарада.

Уколико се пак одлучите за органску производњу јаја или да држите коке у дворишту где коке кљуцкају траву, црвиће и само се дохрањују концетратима, имајте на уму да такав облик држања кока даје мању продукцију јаја али цену у малопродаји која је и до три пута већа од цене јаја произведених на класичан начин.

Извор: https://pupoljak.rs/2024/02/17/koke-nosilje-koje-donose-novac/

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.