Јесен је време бербе јабука, али није згорег већ сад планирати наредну сезону.Ако ништа друго јесен и зима су право време за едукацију.
Јабуке обилно цветају и замећу велики број плодова које стабло није у стању да носи. Воће има развијен механизам одбацивања плодова који су мањи и закржљали (тзв. јунско опадање плодова) али код јабука то није довољно па је неопходно додатно проређивање да би се побољшао квалитет рода. Осим тога, превелик број плодова на стаблу утиче и на лош квалитет и слабије формирање родних пупољка наредне године.

Ручно или хемијско проређивање?
Проређивање може да се ради ручно или третирање хемијским средствима. Како објашњава професор др Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду млада стабла јабуке лакше је проредити у односу на она у пуној родности. За оптимални резултат се код младих стабала (до 3 године) препоручује ручно проређивање или хемијско са нижим дозама препарата. Јабуке се ручно проређују после јунског отпадања плодова и тада се уклањају заражени, деформисани, механички повређени плодови као и ситни на кратким гранчицама и плодови у сенци. Стабла у пуној родности која су слабе бујности лакше је проредити у односу на бујна стабла која опада уколико је претходна година била високо родна. На бујност стабла утичу и суша или оштећења на листовима у јесен, те положај грана које су најбујније на врху крошње коју је теже проредити него доњи и унутрашњи део стабла. Зато је важно приликом примене препарата добро испрскати крошњу. За хемијско проређивање најчешће се користе биорегулатори (синтетичких биљних хормона) који симулирају природни процес и доводе до отпадања закржљалих плодова. Како напомиње професор Кесеровић за правилну примену препарата неопходно је разумети како они делују, утицај спољне средине, али и физиолошких процеса у стаблима јабуке као што су формирање родних пупољака и отпадање младих плодова. На основу свих ових фактора се одређује доза препарата, док се количина воде за хемијско проређивање плодова код јабука дозира се према запремини крошње, односно старости и бујности стабала.

Илустрација: Препарати за хемијско проређивање највећим делом биљка упија преко листа
Разлике међу сортама
Приликом хемијског проређивања јабука треба водити рачуна о сорти. Наиме, муцу, ајдаред, јонаголд, бребурн се релативно лако проређују, али треба водити рачуна да се не претера. С друге стране тешко се проређују златни делишес, фуџи, глостер, клонови гале и спур типови црвеног делишеса. Разлика се огледа у односу на толеранцију према препаратима који су генетски условљени сортама и представљају наследне разлике у ензимским системима. Препарати за хемијско проређивање, биљка највећим делом упија преко листа, зато је неопходна здрава, функционална лисна површина. Прскање се препоручује у раним јутарњим или вечерњим сатима, али треба напоменути да киша спира препарате уколико падне у року од 24 сата након третмана. Прскање је боље урадити по хладнијем времену (15 до 20 степени) јер лист боље упија препарат. Осим овога, топло време у време опрашивања доводи до већег броја семенки у плоду што проређивање чини тежим.
Како утврдити кад је време за проређивање? Професор Кесеровић каже заметање оцењује на основу праћења интензитета раста младих плодића непосредно након оплођења. Више од 7 до 8 плодића по квадратном сантиметру попречног пресека гране на којој се налазе, знак је превисоког заметања и то треба проредити. Осим проређивања плодова као најпоузданији метод је ручно уклањање цветова или цвасти. Најбоље време за проређивање је од фазе црвеног пупољка до фазе балона и препоручује се да се уклоне половина до три четвртине укупног броја цвасти.

Илустрација: Механичко проређивање вршити само при сувом времену и то између стадијума балона и пуног цвета

Хемијско проређивање
Као објашњава професор др Зоран Кесеровић хемијско проређивање даје најбоље резултате, а препарат се бира на основу сорте и осталих наведених параметара. Хемијским проређивањем побољшава се крупноћа, обојеност, хемијски састав плодова, осигуравају се редовни приноси, олакшава заштита и берба. Осим тога отпадање плодова јабуке пре достизања оптималног момента зрелости мање је изражено код проређених стабала у односу на непроређена. На великим плантажама ручно проређивање се примењује само као допуна и корекција хемијском проређивању. Током сезоне некада је потребно два или три проређивања биорегулаторима.
Цитокинини су група једињења која стимулише деобу ћелија (цитокинезу). Прскају се у свим растућим органима укључујући корен и врхове крошње. У ову групу спада 6 – бензиладенин (БА) који најбољу ефикасноsт постиже у опсегу концентрација од 50–150 ппм. Уколико је концентрација већа може доћи до издуживања младица и асиметрију плодова, а код црвеног делишеса могу да изазову појаву рђасте превлаке или недовољну обојеност јабуке. Примењује у периоду од 14–21 дан након пуног цветања, у условима када максимална дневна температура прелази 15°Ц. НАА се често користи у комбинацији са БА са циљем да појача његово дејство, при чему се додаје у концентрацији од 3 до 5 ппм. Средства на бази НАА не треба додавати ако су температуре више од 25˚Ц.
Етефон је једини биљни хормон који делује у гасовитом стању. Има кључну улогу у процесу сазревања плодова, подстиче старење цветова и плодова, али његова ефикасност у проређивању варира зависности од дозе препарата и температуре ваздуха у моменту примене. Често се користи као корективни третман у случају да претходно проређивање није дало задовољавајуће резултате. Средства на бази ауксина (биљни хормони регулатори раста) слична су природним једињењима која се у младим органима (семенкама, младим плодовима, врховима изданака, пупољцима) и транспортују кроз биљку флоемеом. Бројна су једињења сличне структуре која имају активност ауксина, а најраспрострањенија у биљном свету је индол-сирћетна киселина (IAA).
При одређивању концентрације препарата за хемијско проређивање плодова, поред осталих фактора треба узети у обзир снабдевеност стабала азотом. Доказано је да иста концентрација НАА и БА за проређивање плодова, при високом садржају азота у земљишту може довести до слабијег проређивања, мање просечне масе плода, убрзаног сазревања те лошије складишне способности плодова јабуке.

Илустрација: Механичко проређивање вршити само при сувом времену

Механичко проређивање цветова
Алтернатива ручном или хемијском проређивању може бити механичко уклањање цветова употребом трактора и посебне прикључне машине. Ово је еколошки прихватљив метод, а примењује се од 1990. године. Машина се састоји од носача са вертикалном ротирајућом осовином на којој се налазе синтетичке жице које се једноставно могу постављати и уклањати. Осовина има могућност промене нагиба те се може прилагођавати различитим облицима стабла. Како се осовина окреће, синтетичке жице ударају цветове или цвасти, посебно на периферији круне. Интензитет проређивања одређен је брзином кретања, фреквенцијом ротирања осовине и бројем жица. Машина обавља уједначено проређивање и користи се у фенофазама од зеленог до црвеног пупољка. Мане механичког проређивања огледају се у томе да се може применити само код појединих узгојних облика, може довести до оштећења дрвета, подстиче развој и ширење болести уколико се жице не дезинфекују, (пламењача, рак грана, крваве ваши) и има ефекта на раст младара. Оваква врста проређивања највише ефекта има код витких стабала које су засађене у шпалир.
Механичко проређивање вршити само при сувом времену и то између стадијума балона и пуног цвета, али у сваком случају пре наступања услова за инфекцију бактериозном пламењачом. Проређивање цветова може да се врши и хемијским средствима
на бази амонијум-тиосулфата (АТС) који је безбедан за кориснике, околину и потрошаче. АТС оштећује круничне листиће, тучкове и прашнике цвета те не долази до заметања плодова. Међутим, више концентрације могу изазвати ожеготине не лишћу. Користи се у фази пуног цветања, односно кад почне отпадање латица и потребан је један до два третмана. Оптимална температура за третирање је између 18 и 22˚Ц.
Осим овог користи се и НАД – амид нафтил сирћетне киселине и примењује се најкасније 7 дана након пуног цветања. Међутим, не сме се примењивати код сорти типа црвеног делишеса и елстара јер може доћи до заостајања плодова у порасту, а на ово једињење осетљиве су и фуџи и бребурн.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.