Наше приче са терена махом су усмерене на едукацију, добре домаћине рекордере, проблеме у пољопривреди и самој производњи. Странице ређе пунимо пољопривредницима који то, бар не још увек нису. Саво Костовић из Сијаћег поља код Краљева један од њих.

Саво Костовић у Сијаћем пољу код Краљева крајем августа уз помоћ струке завршио је летњу резидбу у свом малом дуњару који је како каже прави експеримент. Воћњак је подигнут прошле године и вероватно једини у овом крају.

,,Тачно да није крај у коме се гаји дуња, ретко ћете је видети чак и у дворишту. Жеља ми је била да посадим осим шљиве и дуњу, да се опробам у томе. Овај мој плац је да кажем и мало погодан за то има мало нагиба. Ипак сам доста читао, информисао се и одлучио да осим производње шљиве односно ракије од шљиве производим и чисту дуњу, односно ракију од дуње. И тако се дошло до тога да ових двадесетак ари искористим за мали засад дуње“почиње причу наш домаћин.

Није професионални воћар али има жељу да се том позиву посвети када оде у пензију. Полако, али сигурно припрема терен, па је осим шљиве коју има на 50 ари, очевина, засадио и млад дуњар.

,, Дуњар је засађен фебруара 2022. године, дакле пре годину и по. Доста сам истраживао и видео у понуди доста страних сорти, па сам се одличио да засадим 45 хемуса и 5 тријумфа. Агроном Миле Ђомбић води рачуна да нешто не оманем. Ево сада је завршена и резидба, изузетно сам задовољан како то изгледа. Рода има али видите да је то по неки плод. Ту су као што рекох две сорте и надам се да ће уложен труд, рад и средства да се врате обилато кроз пар година”наставља Костовић.

Да овај подухват није празна прича наш саговорник се у Тавнику, селу са највећим бројем садница дуње, опробао у производњи ракије од овог воћа и то откупљујући плодове јер свој велики вочњак још увек нема.

,, Тавник је познат по дуњама и ја ево већ неколико година печем ракију од дуње, имам свој казан. Дође као разонода са неким мојим другарима али и мали прилив у финансијском смислу. Откупљујем дуњу, иначе у Тавнику доминира Лесковачка дуња од које се и прваи најбоља ракија. Када пристигне ова моја мешаћу све сорте па ћемо видети. Важан је онај ,,буке” како каже струка, али и сам квалитет. Није то нека велика производња, али опет кажем за неке потребе допуне буџета и да се наздрави са пријатељима” наставља Саво.

Ракија је кажу његови пријатељи и купци одличног квалитета, што му додатно даје ветар у леђа да оствари залог за пензионерске дане.

,, Није лепо хвалити свој производ, али је одлична! Кажу да је врхунска, то тврде сви који су је пробали и који купују од мене ракију. То је чиста дуња, нема додатака, нема шећера, чиста као суза. Не правим јаку ракију ту је на 16.8 евентуално 17 гради. Воћне ракије не треба да буду јаке. Све ово је кажем да у неким данима када стигне пензија имам неку занимацију, али и корист. До сада је више био ,,гушт” и пробни тест. Испоставило се да вреди” закључује наш саговорник.

Покушавао је да дође до неког већег поседа у Тавнику, али за сада безуспешно. Како тврди док не добије први чек од пензије можда је тако и боље јер би један посао сигурно трпео. Овај мали воћњак је одличан пример како се ради, а Саво тврди да мора све да буде по јусу.

Соња Цветковић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.