Крај зиме и почетак пролећа је један од најзахтевнијих периода у години за пчеларе. Услед лепог и топлог времена, као што је било овог фебруара када су температуре ишле и до 20 степени, пчеле се буде и покрећу из зимског мировања. Међутим, кад излете из кошнице схвате да још увек нема цвећа са кога би прикупљале нектар и полен. Зато је важно у овом периоду проверити да ли пчеле имају довољно хране како не би гладовале и, уколико је потребно, обезбедити им дохрану. Иако је мед који су саме произвеле најбоља храна за пчеле, већина пчелара у овом периоду прибегава дохрани уз помоћ шећерног сирупа.

Илустрација: Смеђи шећер има већи садржај пепела иритира дигестивни тракт код пчела

Е сад се поставља питање који шећер је најбољи? Логично, већина људи би помислила да је бољи смеђи шећер, који се сматра за здравију у односу на индустријски, прерађени бели шећер. Али, ту можете направити кобну грешку.
Обичан, бели гранулизовани шећер је најближи нутритивној вредности коју пчеле добијају из меда. Смеђи шећер није добар извор хране за пчеле и треба га избегавати због начина на који се прави. Наиме, смеђи шећер се заправо прави од рафинисаног белог шећера с тим што му се додаје меласа која је врло лоша по пчеле. Меласа садржи чврсте материје које могу изазвати озбиљне здравствене проблеме код пчела зато што га теже варе. Последица конзумирања шмеђег шећера код пчела је пролив који може довести до помора друштва.
Смеђи шећер има већи садржај пепела иритира дигестивни тракт код пчела. Обичан мед, рецимо, садржи око 0,17 одсто пепела, док смеђи шећер може имати садржај пепела и до 9 процената шти никако није добро за пчеле. У осталом, кад погледате боју било ког производа што је таминији то значи да садржати више чврстих материја због чега смеђи шећер може довести до дизентерије медоносних пчела и угинућа.
За људе на тржишту постоје разне врсте шећера и вештачких заслађивача, али кад је у питању исхрана пчела треба бити врло опрезан.
Агробизнис магазин вам доноси листу шта смете да користите за прихрану, а шта треба да избегавате по сваку цену када су у питању пчеле.

Илустрација: Бели шећер  је по свом саставу најближи нектару зато што углавном садржи сахарозу

Бели шећер – је по свом саставу најближи нектару зато што углавном садржи сахарозу. У траговима има глукозе и фруктозе али у врло малом проценту. Пошто је бели шећер по свом саставу најближи природној храни он је и најпогоднји за дохрану пчела.

Шећер од репе или шећерне трске – обе врсте су облици сахарозе па се могу користити и за исхрану пчела.

Органски шећер – може да послужи али није баш препорчљив за исхрану пчела. Органски шећер има око 0,20 одсто пепела шти није добро за пчеле. Додуше, има га мање него у смеђем шећеру а опет више него у оном од трске који садржи око 0,03 процената пепела.

Сок од шећерне трске – је веома богат хранљивим материјама чак и више од белог шећера. Због тога неки пчелари верују да може бити добар извор хране за пчеле, али није. Сок од шећерне трске такође може изазвати пчелињу дизентерију зато га треба избегавати као дохрану за друштво.

Шећер у коцкама – Може да послужи али под условом да је направљен искључиво од чистог гранулисаног шећера.

Кондиторски шећер – садржи чак 3 одсто кукурузног скроба који није погодан за пчеле и стога га не треба користити као извор хране.

Сирови шећер – не пролазе процес хемијске прераде, али се пречишћава кроз седиментацију и филтрацију. Тако је сачуван већи проценат меласе због чега није погодан за дохрану пчела.

Кокосов шећер – је врста шећерног сока који није близак нектару и не треба га давати пчелама .
Вештачки заслађивачи – су најгора опција и у широком луку их треба избегавати кад је у питању исхрана пчела. Вештачки заслађивачи садрже бројне хемикалије које изазивају тешке здравствене проблеме код пчела и смрт зато их треба држати подаље од кошница, пише портал Easy Beesy.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.