TAЈНА ЖИВОТА ЈЕ У ВАНИЛИ И ПУТЕРУ

Гордана Бекчић је докторирала  на Факултету политичких наука Универзитета у Београду у области америчких студија, где је и магистрирала у истој области. Дипломирала је на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на Одељењу за српски језик и општу књижевност, а на Алтернативној академској образовној мрежи (ААОМ) специјализирала на Студијама културе и рода. Када смо се први пут среле, осетила сам енергију којој Гордана зрачи и знањем које поседује, могу слободно речи из многих области. Жена интелектуалац и велики борац. Издвојила је драгоцено време да  нам исприча о свом раду, и даљим плановима.

ПР консалтинг и колачи. Делује неспојиво.  Како сте се одлучили да се поред једног посла покренете једну сасвим нову врсту посла?

Одувек сам волела кухињу, кување. Волим беле столњаке, старе кухињске витрине, лепо посуђе, вазе пуне цвећа на столу. А посебно волим да видим људе окупљене око трпезе који заједно једу и уживају у томе. Заједно. Јер храна је снажна хемија која нас повезује када је делимо.

 

Идеја о оснивању радионице за израду префињених колача на начин како се то некада радило, „као код баке“ што би се рекло, постојала је већ неколико година уназад. Приватно уживам у томе да окупим пријатељице око трпезе и да својим рукама направим све, од сланиша до слаткиша, па све до декорације стола. Мајка ми је била угоститељ па сам велики део детињства провела у ресторанима „иза сцене“, што је очигледно створило љубав према „естетици трпезе“.

Због чега баш Madame Vanille?

Пре свега због чаробне ваниле која нам улепшава живот на много начина. Ванила је магичан цвет, једна посебна врста из фамилије орхидеја. Она је есенцијално уље, арома, зачинска биљка, основа многих парфема. И незаобилазни зачин у посластичарству.  Рекла бих да не постоји особа која не воли ванилу  и њену раскошну арому. Или је бар до сада нисам  срела.

Други разлог је моје поштовање према фрацуској гастрономској култури која је, по мом мишљењу, апсолутно јединствена. То поштовање хране и њене вредности за човека у тој се земљи негује вековима. Од Француза треба учити и угледати се на то елегантно уживање у даровима које нам даје Мајка земља – од хлеба до вина. А ми у Србији имамо срећу да је земља плодна и раскошно нас дарује многим плодовима. Али рекла бих да, као друштво, немамо довољно поштовања а ни страхопоштовања према њој. А требало би.

Какав концепт негујете у радионици?

Одлучила сам се за „старински“ начин – правимо ручно рађене посластице од правих састојака. Не користимо готове смесе, заменске намирнице, ни вештачке боје, укусе и ароме. Овај приступ је сложен, скуп и спор али колико ослушкујем људе са којима разговарам све више чујем да су уморни, да немају времена, да је све мање добре хране, да је све само реклама и сензација – наши лажни животи на друштвеним мрежама, неквалитетна храна коју скупо плаћамо, јефтине крпица које купујемо у глобалним ланцима одеће па све жене личе једна на другу. Да је све убрзано и да је уживање у животу послато недостижно.

Зато је Madame Vanille место смирења, оаза оних укуса из бакине кухиње, када нам је она правила праве жуте гранцле и кокос кифлице или раскошну грилијаж торту. Е баш тако ми настојимо да сачувамо, да ухватимо у нашим колачима оно магично нешто на шта нам мирише време детињства нас који смо рођени у прошлом веку.  Наши колачи не пружају „осећај“ доброг укуса  – они јесу врхунски укус, права раскош доброг залогаја.

Шта све имате у понуди?

По нашим рецептурама израђујемо торте, комадне колаче, тартове, куглофе, комисброте, разне врсте ручно рађеног кекса. У нашој понуди су и колачи у чашама али направљени на на посебан  начин. Ми сваку нашу торту стављамо у чашу тако што у ччаши постоји тоји и кора и пратећи крем или кремови. И декорација. Тако да ако је Естерхази чаша онда је то Естерхази торта. У чаши.

Имамо своју селекцију ситних, или како се код нас каже, славских колача у класичној и поној варијатни, као и селекцију десертних кугли. Посебна понуда за специјалне прилике је наша селекција  Mesdames, односно, Госпођа. У питању је селекција минијатурних колача, попут мајушне кремпите, мини-тартова, чиза, малецног Париз–Бреста. Један од циљева је да са селекцијом Mesdames можемо да испратимо догађаје који захтевају ексклузивни слатки кетеринг.

Како би изашли у сусрет савременом тренутку и потребама развили смо и неколико наших рецептура посних и кето колача а тренутно развијамо и Мадаме Ванилле веганску посластицу.

Светлана Ковачевић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.