Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ из Краљева већ деценију и по организује манифестацију „Лето код Абрашевића“, а она је ове године прерасла у међународни фестивал  под окриљем, CIOFF –a, међународне организације која ради при Унеску и окупља најбоље фолклорне групе и фестивале из целог света“. Део ове организације „Абрашевић“ је већ годинама, али је први пут домаћин фестивала који се налази у календару CIOFF –a. Био је ово велики залогај, будући да је домаћин угостио ансамбле из Чилеа, Мексика, Колумбије, Србије и Републике Српске.

Краљевачки „Абрашевић” је основан у Краљеву 1926. године и одшколовао 97 генерација која је неколико пута обишла планету. Данас у ансамблу играју и по три генерације из једне породице. То је традиција и наслеђе које се чува и подржава. То наслеђе су са поносом преносили где год да су наступали нашу културу, обичаје, туризам, храну, све оно што чини баштину једне земље. Својом песмом и игром су очарали многе поклонике ван Србије, освојили бројне награде и признања на престићним фестивалима. Постали су симбол града и елита у својој бранши! Ове године након 15 година културног лета у граду на Ибру крунисали су Светским фестивалом фолклоре CIOFF.

Атмосфера је током четири  фестивалска дана у Ушћу, Врњачкој Бањи, Матарушкој Бањи  и два концерта у Краљеву била више него одлична, јер музика говори све светске језике, говори о нашој традици, култури, обичајима, храни.

Аплаузи су дочекали госте из Мексика, фолклорну плесна групу „Тјера Местиса” са све оркестром маријачија „Лос Мексикенсес”. Наступ разнолика и дубока интерпретација мексичког уметничког израза, спајање древних верских митова и сцене из свакодневног живота, љубави и трагедије… Игре и ритмове из сваког кутка њихове земље, разиграни Мексико , Вива Меxицо! Чуло се неколико дана кроз краљавачке улице.

,,Ја сам други пут у Србији, долазио сам са групом 2018. године, јако ми се допада овде, добро расположење, народ је диван, драго ми је што сам упознао дивне људе, наш фолклор је популаран и ми се трудимо да га представимо у што разноврснијем светлу, видим да се допало публици, сјајна атмосфера, стекли смо пуно пријатеља током ових турнеја. Краљево је наш нови члан,  доћи ћу опет сигурно“ каже Едуардо из Мексика.

,,Лепо је дивни људи, темперамент сличан нама, насмејани, расположени, добра храна, лепа природа град нам се посебно допао, све је лепо,  прави  велики спектакл фолклора из Мексика, Чилеа, Колумбије и Србије! Надамо се да смо оправдали сва очекивања. Ви своја јесте, све нам се допало, васа природа, људи, храна је фантастича, да то смо већ рекли“ са осмехом кажу Едвин и Ана из Колумбије.

Карлос Матус је руководилац фолклорног друштва из Чилеа, који је у име свих гостију истакао колико им је важно што имају прилику да представе своје културе и да, истовремено, упознају српску.

,,Фолклорне група „Бафоко” је из места Колипули, овде смо са чак 60 плесача и већ смо имали успешне турнеје у Аргентини и Мексику, а сада и у Србији. Први пут смо овде и лепо нам је, да у мојој земљи је фолклор популаран, најпознатија је игра агворала људи су је овде лепо примили, драго ми је што смо овде и како смо дочекани. Имате одличну храну, сјане људе, гостопримство на сваком кораку, сјајно нам је, упознали смо нове пријатеље, а то је најважније зар не, долазимо поново то се не доводи у питање“.

Шаренило ношњи, обичаја, народа обрадовало је поштоваоце овог културног наслеђа који нису штедели дланове да награде учеснике. Овакви фестивали стварају трајна пријатељства јер овде победе нису императиве.

,, Заиста нам је овде било фантастично. Гостопримство на сваком кораку јасно говори о вашем народу. Фолклорна група „Аманекер Колумбијано” из града Соача основана је 1986. године са циљем да учествују у процесу изградње колумбијске сценске уметности, будући да је група специјализована за интерпретацију националне културе на сцени кроз колумбијски фолклорни плес, као ансамбл „Аманкер Колумбијано” је препозната не само на свом континенту већ и у Европи као један од најважнијих субјеката у фолклору наше земље“, каже Ауре Кортес.

Занимљиво је да гостујући ансамбли имају вишенедељне турнеје по Европи, па су тако гости из Чилеа већ 45 дана на турнеји – већ су били у Грчкој и Бугарској, а у Србији ће, осим у Краљеву и околини наступити и у Нишу, Чачку и Крагујевцу. Гостима из Колумбије Србија је прва станица на европској турнеји, а гости из Мексика пре Србије били су на турнеји по хрватским градовима, а наставиће је у Румунији.

Уз наступе на централном градском тргу у Краљеву, ансамбли су се представили публици и у варошици Ушће у Ибарској клисури, као и у Матарушкој и оближњој Богутовачкој Бањи.

,, Желели смо да фестивал буде што интересантнији и сматрам да смо избором земаља учесница у томе успели. Концертима које смо имали у Ушћу, Матарушкој И Врњачкој Бањи, као и овде на  градском Тргу у Краљеву, или да радионицама у „Абрашевићу“, које су у потпуности били бесплатни, јер су на њима наши гости представити своју културу кроз игру, песму, музику и покушали да науче наше суграђане да заиграју са њима. Није било лако све организовати без ичије помоћи, али смо заиста поносни на све наше чланове и на публику која је у ових неколико дана помно и у великом броју пратила све наступе. Ми смо препуни прелепих утисака, ово је нешто што је Краљеву недостајало. Велико хвала Природном лечилишту Матарушка и Врњачка Бања, као и нашим члановима који су највећи спонзори целе ове манифестације. Међу њима има и појединаца који су нам пуно помогли на чему им неизмерно хвала“,  закључује Урош Балтић, управник КУД „Абрашевић“.

 

Један од услова да фестивал у организацији „Абрашевића“ постане део приче CIOFF, био је да обезбеде учешће представника најмање пет земаља ,укључујући и домачине и најмање два озбиљна концерта. На Фестивалу у Краљеву требало је да учествује и ансамбл из Турске, али су своје учешће, како наводе организатори, из оправданих разлога морали да откажу, па су гости „Абрашевића“ и Краљева била једна фолклорна група из Бјељине, Републике Српске. Вељко, Јана и Дражен добро расположени и видно узбуђени. У глас кажу да је искуство одлично, да им је било лепо и да са колегама из Краљева лепо и радо са сарађују.

,, Све је било савршено, радујемо се оваквим наступима, са Абрашевићем размењујемо наступе и концерте. Фолклор се воли, то је нешто што у срца преносимо на сцену. Нашу културу која је слична са овом у Србији преносима свуда. Упознамо нове пријатеље, то је за цео живот“.

Краљевачки Абрашевић али и још неколико раљевачких друштава кроз свценски наступ су представили очичаје наших крајева, па су на сцени приказане свадба, косидба, надметање на поселу и саборима, приказана девојачка спрема, стринина погача, све што подсећа на Србију.Чули смо гости ће доћи опет, ми кажемо вредело је дођите… Ових дана КУД ,,Абрашевић,, Краљево врши упис нових чланова, стога, добродошли у колевку културе града Краљева!

Шта је CIOFF?

Међународни савет организатора фестивала фолклора и традиционалне културе ,, CIOFF ,, основан је 1970. године у Конфоленс у Француској. Циљ је организације, између осталог, унапређење фестивала фолклора широм света, побољшање квалитета програма фестивала и фестивалских група, као и чување културне баштине .Делује као невладина организација Седиште организације је у Паризу и тренутно броји 90-ак чланова-држава што редовних што придружених, широм света и ужива подршку УНЕСЦО-а посебно у области заштите нематеријалне Култуно баштиине.Национална секција Србије основана је 1995.године чини преко педесетак чланова 13 фестивала и око 40 ансамбала који делују у правцу очувања нематеријалне културне баштине Србије кроз презентацију наше фолклорне традиције на фестивалима широм света и кроз представљање других култура на фестивалима које организујемо у Србији.

 

Соња Цветковић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.