Ротердам, Светски конгрес семенара:

У оквиру свог стратешког приступа отвореним иновацијама, глобална компанија Bayer, унапредила је две иницијативе са екстерним партнерима како би побољшала генетско уређивање у поврћу. Bayer и јужнокорејска биотехнолошка компанија G+FLAS склопили су споразум о сарадњи на развоју генетски модификованих сорти парадајза са повећаним садржајем витамина Д3. Недостатак витамина Д је распрострањен проблем широм света, посебно у земљама где је зимска сунчева светлост ограничена. Процјењује се да ова појава погађа милијарду људи широм света и може довести до низа здравствених проблема, укључујући рахитис.

“Bayer је посвећен постизању циља ‘Здравље за све, глад за никога’. Док радимо на остваривању ове мисије, поносни смо што можемо решити широко распрострањен проблем исхране и подржати здраву исхрану кроз најмодернију технологију. Сарадња користи G+FLAS -ову технологију генетског уређивања и Bayer-ов сопствени генетски материјал парадајза,” рекао је JD Rossouw., директор истраживања и развоја поврћа у Bayer-у, током Светског конгреса семена у Ротердаму, где се индустрија окупљала од 27. до 29. маја. На овом догађају био је присутан уредник Агробизнис магазина.

Шта је циљ споразума?

Део споразума такође укључује амбицију за развој семена за шири спектар производа од парадајза користећи генетско уређивање. Ова техника омогућава промене у геному биљке које би се могле десити и природно или кроз конвенционално оплемењивање, али на прецизнији и бржи начин. “Модерне технологије оплемењивања, као што је генетско уређивање, могу донети здравствене користи и отпорност на промене климе. То је важна нова технологија у алатима оплемењивача, и очекујемо да ће бити део нашег будућег развоја,” изјавио је JD Rossouw.

Повећање нутритивне вредности и задовољства потрошача

“Bayer је дубоко усклађен са оним што потрошачи траже: храна која је не само богата нутријентима већ и укусна. Наша посвећеност је да испунимо та очекивања, што заузврат доноси значајне користи кроз читав ланац вредности и повећава конкурентност наших узгајивача,” изјавила је Ruth Mathieson, глобална директорка стратешког маркетинга у Bayer (сектор повртарског семена). “Свесни смо широко распрострањеног проблема нутритивних недостатака у данашњим исхранама. Активно радимо на смањењу тог нутритивног јаза, што је покретачка снага наше стратегије раста и иновација.”

Bayer  добија лиценцу за ГМО поврће од  Pairwise

Значај Bayer-овог стратешког приступа отвореним иновацијама већ је доказан, најновије кроз нови лиценцни споразум са америчком пионирском компанијом за храну и агротехнологију, Pairwise. Bayer је добио лиценцу од Pairwise која омогућава рад и комерцијализацију њихових генетски модификованих лиснатих зелених поврћа. Ово су мешавине шареног лиснатог поврћа са јединственим, свежим укусом и вишом нутритивном вредношћу у поређењу са салатом, постигнуте кроз генетско уређивање. Они су први генетски модификовани прехрамбени производи уведени на северноамеричко тржиште.

“Овај споразум и фокус на генетски модификовано поврће значајно доприносе нашем приступу отвореним иновацијама. Узбуђени смо што можемо сарађивати са Pairwise на њиховим иновативним лиснатим поврћем, које пружа нову, укусну опцију салате са високом нутритивном вредношћу,” рекао је JD Rossouw. “Најновији споразум ствара вредност не само кроз продају производа, већ долази и са правима на коришћење знања, интелектуалне својине и технологије у будућности.” Лиценца укључује права на комерцијализацију сорти развијених од стране Pairwise -а и права на развој нових сорти.

Bayer покреће платформу за отворене иновације за генетско уређивање у поврћу

Сарадња са G+FLAS и П Pairwise је пример кључног дела Bayer-ове иновационе стратегије: комбиновање Bayer-ових водећих способности истраживања и развоја са знањем и генијалношћу стручњака ван компаније. Као део тога, Bayer је сада покренуо још једну платформу за отворене иновације са фокусом на генетско уређивање у воћу и поврћу.

“Велике иновације захтевају велике умове и снагу многих. Зато тражимо партнерство са академским истраживачима и компанијама како бисмо развили нове производе од воћа и поврћа са повећаним нутритивним садржајем, позитивним утицајем на животну средину или побољшаним привлачностима за потрошаче користећи брзину и прецизност генетског уређивања и нових техника оплемењивања,” рекао је JD Rossouw.

Извор: ИФЦ, ГОЛФ АГРИЦУЛТУРЕ;

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.