Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / jun 2018 / Godina IX / Broj 88 

ABM 88 3D Page 01

Kao što kaže ona narodna, kole sreće se okreće; dok su prošle godine, jagodari bili prezadovoljni, ove godine se nisu usrećili. S druge strane, bagrem je zlata vredeo pčelarima. Žetva jarih useva je u toku, i očekuje se dobar rod, i povrća će biti u izobilju. 

Ostaje da se vidi kako će se sve odraziti na novčanike domaćina. Uspešno je završen i 85. Međunarodni sajam poljoprivrede, na kojem smo počastili posetioce sa 20.000 primeraka Agrobiznis magazina. 

Nedavno je potpisan ugovor o kupovini IMT-a, nije mrtvo slovo na papiru, već nova realnost, tako da možemo, ako je suditi po najavama iz Vlade, očekivati nove modele, već početkom naredne godine. 

Kada je o struci reč pripremili smo, vam puno zanimljivih tema, kao što su podizanje zasada brusnice, kako unaprediti ishranu mlečnih goveda, đubrenje u organskoj proizvodnji. Posetili smo Belo Blato, Ohrid.... 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 88:

4. 85. MEĐUNARODNOM SAJMU POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU 

BRNABIĆ I NEDIMOVIĆ NAJAVILI SISTEMSKA REŠENJA I SREĐIVANJE STANJA U AGRARU 

Tokom posete 85. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, premijerka Ana Brnabić je istakla kako su se zahvaljujući ovoj manifestaciji Novi Sad, Vojvodina i Srbija, pozicionirali kao jedan od centara poljoprivrede u Evropi 

Piše Goran Đaković

10. DOGAĐAJI

DOBITNICI INTESA FARMER KONKURSA U IZRAELU 

U Izraelu se od 8. do 10. maja održao dvadeseti po redu sajam inovacija u poljoprivredi AGRITECH koji se održava svake treće godine, dakle sledeći je 2021. godine. Prvi put na ovaj sajam organizovano su išli poljoprivrednici iz Srbije i to pobednici nagradnog konkursa INTESA FARMER koji organizuje i finansira BANCA INTESA. Oni su već prvog dana sajma uvideli da Izrael, uprkos surovim uslovima, uspeva ne samo da prati trend razvoja u poljoprivredi, već i da u brojnim oblastima diktira tempo. Koliko je ovde navodnjavanje razvijeno i koliko se dugo radi na ovim projektima govori i podatak da je njihova vodeća kompanija u proizvodnji opreme ove godine obeležila 80 godina postojanja i rada na istraživanjima u sektoru navodnjavanja. 

Piše Goran Đaković

12. KONKURS 


BANCA INTESA POKREĆE ŠESTI UNAPREĐENI GODIŠNJI CIKLUS INTESA FARMER KONKURSA 

Banca Intesa pokreće šesti po redu godišnji ciklus Intesa Farmer nagradnog takmičenja za najuspešnije poljoprivredne proizvođače koji će biti nagrađeni u tri kategorije: Intesa farmer godine, Intesa farmer inovator i Intesa mladi farmer. 

13. ŽENE U AGROBIZNISU

ZADOVOLJSTVO ZA GRLO IZ SJENICE 

Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Grčkoj i Kipru. U Grčkoj i na Kipru se pravi posebne vrste lokuma - Kiparski lokum. Za dobijanje posebnih vrsta ratluka mogu se dodavati i pavlaka, razni sokovi, sirupi, preliv od čokolade, sok od limuna… 

Piše Goran Đaković 


14. PČELARSTVO

BAGREM SE POZLATIO U KOŠNICAMA 


U svim krajevima Srbije bagremov med je izvrcan. Mi smo posetili Marka Markovića koji sa svojim kolegama Ilijom i Aleksandrom privodi kraju ovaj posao. Svi su se složili da je ovogodišnji bagremov med izuzetnog kvaliteta, gust i da ga ima obilato. 

Piše Goran Đaković

U KOM PRAVCU IDE NAŠE PČELARSTVO?

Prema podacima RZS danas u Republici Srbiji ima oko 850.000 pčelinjih zajednica, u posedu 31.000 poljoprivrednih gazdinstava - pčelara. Trenutno je oko 9.000 pčelara organizovanih u 218 lokalnih udruženja koja su registrovana u jedinstveni Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). 

Piše Goran Đaković

ABM 88 Page 01 velika

16. ZAŠTITA GEOGRAFSKOG POREKLA

OZNAČAVANJA POREKLA HRANE PODSTIČE LOKALNE EKONOMIJE I ODRŽIVI RAZVOJ 

Od marokanskog šafrana do kameronskog bibera, studija FAO-EBRD ukazuje na višestruke prednosti označavanja geografskog porekla hrane 

18. VOĆARSTVO

SISTEMI ZA NAVODNJAVANJE POČELI SA RADOM


U vojvođanskom naselju Nova Gajdobra, nedaleko od Bačke Palanke, nalazi se jedan od najvećih i najmodernijih sistema za navodnjavanje u Srbiji, koji vodom "natapa" 1.700 hektara zemlje. To je investicija partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, firme "Al Rawafed" koja u Srbiji investira i posluje već tri godine, a u planu je, kaže direktor te firme u Srbiji, Dragan Crnjanski, da sledeće godine bude "pokriveno" 6.500 hektara zemlje tim irigacionim sistemom. 

Piše Goran Đaković

20 VOĆARSTVO

PODIZANJE I NEGA ZASADA EVROPSKE BRUSNICE

Kada su u pitanju zasadi evropske brusnice, bitno je da u njihovoj blizini bude izvor vode, kao i da budu na dobro osvetljenom mestu. Nikako ih ne treba saditi u dubokim dolinama, niti na zemljištima sa visokim nivoom podzemnih voda. 

Piše Goran Đaković

22. RATARSTVO

PRAVA I PROSOLIKA ŽITA 

Kad god se pomene ili se pita šta je zdrava hrana većina odgovora da je to voće i povrće . Međutim, očito je da je uticaj žita na naše zdravlje mnogo veći nego što mi to vidimo na prvi pogled. Žita se koriste i u narodnoj medicini kao pomoćna lekovita sredstva. 

Piše Miloš Nikoletić

24. MLADI POLJOPRIVREDNICI 

SLIKA I PRILIKA SRPSKOG AGRARA

Ako spadate među one ljude za koje se kaže da su pristalice pesimizma i da život posmatraju kroz crno-beli okvir, sigurno ćete reći da su srpska sela pusta i prazna i da svaki mladi čovek iz ruralnog kraja jedva čeka da se dokopa velegradskog načina života. Međutim, ako se, poput nas, ubrajate u one koji život gledaju sa njegove svetlije strane i vole da ga oboje u šarene, vesele boje, vaša slika mladih na selu će verovatno biti drugačija…

Piše Ivana Lilić

26 ORGANSKA PORIZVODNJA


REGENERATIVNA POLJOPRIVREDA 

Kako sve više potrošača brine o čistom vazduhu i čistoj hrani i žele da kupe organsku hranu, tako se i sve više proizvodnih parcela prevodi u organsku proizvodnju. Na zapadu se koristi više različitih termina, pa se tako od skoro govori i o tzv. "regenerativnoj poljoprivredi", ali šta to znači? 

Bojan Mijatović

28. ZAŠTITA BILJA


KAKO ĐUBRENJE UTIČE
NA PREDATORE U ORGANSKOJ POLJOPRIVREDI 

Austrijski naučni fond formirao je grupu istraživača i volonteri Univerziteta u Insbruku koji su se bavili terenskim istraživanjima, koristeći ekološke i hemijske metode analize zemljišta kako bi saznali koja vrsta đubriva je najpogodnija kada je u pitanju podsticanje apetita predatora na uništavanje vrste koja predstavlja štetočinu u određenom usevu. 

Piše Goran Đaković

30. TRADICIJA

BELO BLATO - SRPSKA PRESTONICA TRSKARSTVA

Reke Begej i Tisa i jezero ribnjak Ečka okružuju Belo blato vodom sa svih stana. Ovde se već vekovima živi u skladu sa prirodom i poštuju se njeni zakoni. Položaj sela je ispod nivoa vode, a ritska zemlja je teška za obradu. Zato je jedina moguća žetva u selu - žetva trske. Od ovog posla živi skoro polovina meštana. 

Piše Ivana Lilić

32. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA


NAŠA ČETIRI RAZLOGA DA POSETITE DRAČU

Da li ste ikada razmišljali o tome gde se nalazi geografski centar naše zemlje ili šta se na njemu nalazi? Mi jesmo, pa smo odlučili da se detaljno raspitamo o svim njegovim koordinatama. Otkrili smo da se centar Srbije nalazi na putu od Kragujevca ka Gornjem Milanovcu, na obroncima Rudnika, u selu Drača... 

Piše Ivana Lilić

34. ZAKONI


IPAK BEZ VAUČERA ZA SEZONCE, SVAKAKO NOVI MODEL PRIJAVE OD NOVE GODINE 

Dve godine nakon prvih najava iz Vlade da će sezonsko angažovanje radne snage biti regulisano posebnim zakonom, završena je javna rasprava o Nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima javila je RTV. Iako je u prvobitnoj verziji bilo reči o uvođenju vaučera, odnosno markica koje bi pojednostavile postupak prijavljivanja takvih radnika od tog rešenja se, ipak, odustalo. Izradu zakona koji bi regulisao položaj sezonskih radnika podstakla je činjenica da na takvim poslovima, samo u poljoprivredi, svake godine biva angažovano oko 300.000 radnika. 

Izvor RTV

36. STOČARSTVO - ISTRAŽIVANJA STRUČNJAKA

UNAPREĐENJE ISHRANE MLEČNIH GOVEDA


Ishrana goveda, a naročito krava u laktaciji, u savremenoj i intenzivnoj proizvodnji mleka zauzima ključno mesto. Od pravilno izbalansirane ishrane u potpunosti zavisi ispoljavanje genetskog potencijala životinja, pa se zato ovom problemu posvećuje izuzetna pažnja. 

38. STOČARSTVO 

DISKO NADMAŠIO MAŠINERIJU I SVE DRUGE EKSPONATE 

Brojne skupocene eksponate mehanizacije ovogodišnjeg sajma poljoprivrede u stranu je “bacio” bik Disko, koji je bio atrakcija sajma. Ovaj gorostas težak 1.600 kilograma u vlasništvu Stočarsko-veterinarskog centra Krnjača - Beograd, a uz njega svakodnevno pa i u vreme sajma vreme provodi Slaviša Pacikoza, selekcioner našeg najpoznatijeg Insituta u ovoj branši. 

Piše Goran Đaković

40. STOČARSTVO 

POZNATE RASE 
- BELGIJSKO PLAVO GOVEČE (BLANC - BLEU BELGE) 

Rasa se koristi za proizvodnje mesa. Dvostruki mišićni gen (dominantan), omogućava da se sve što pojede pretvori u mišiće. Što se tiče kilaže, bikovi dostižu težinu u proseku 1.250 kg, a krave oko 800 kg. Bikovi su visoki oko 1,48 m, a krave 1,35 m. Mogu se naći u različitim predelima Belgije.

Piše Branislav Radovanović 

42. STOČARSTVO

OPREMA ZA NAPAJANJE JAGNJADI 

Ishrana iz ruke - kod svih metoda ishrane jagnjadi iz ruke, temperatura zamene mleka treba da iznosi 38oC. Jagnjad pre toga bi trebalo navići da piju iz kofe, što je metod individualne ishrane većeg broja jagnjadi. Ovaj metod zahteva veliko angažovanje radne snage i zato se može koristiti samo u stadima sa manjim brojem. 

Piše Goran Đaković

44. designLAB

DIZAJN U SRBIJI II 


Nastavljam sa veličanjem domaće pameti još jednim izuzetnim primerom...

Piše Dejan Vukelić

45. RATARTSVO

ZAŠTO JE VAŽNA MEĐUREDNA KULTIVACIJA DUVANA 


Završetak sadnje duvana nikako ne znači da je došlo vreme za predah. Naprotiv, tokom rasađivanja biljaka, a usled prohoda mašina i ljudi, dolazi do gaženja i narušavanja strukture zemljišta, što nikako ne pogoduje razvoju mladih biljaka. 

46. ZADRUGARSKE STRANE

POVRATAK I ODLAZAK MLADIH NA SELO 

ZADRUGE KAO NAČIN ORGANIZACIJE I VOĐENJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

Piše Nikola Mihailović 


50. DOGAĐAJI

KRKOBABIĆ SA MALINARIMA U ARILJU 


Milan Krkobabić obišao je zadrugu "Agro Eko voće" u Arilju kojoj je prošle godine dodeljeno 12,5 miliona dinara bespovratnih sredstava, u okviru Programa podrške ravnomernog regionalnog razvoja Srbije 

51. REGION

REPUBLIKA SRPSKA POVEĆALA AGRARNI BUDŽET 


Tradicionalna manifestacija "Dan polja strnih žita" održana je u Bijeljini. Ova tradicionalna manifestacija je organizovana na imanju Poljoprivrednog dobra Semberija u naselju Pet jezera. Na "Danima polja strnih žita" u Bijeljini poljoprivrednici su imali priliku da vide makroogled sa 63 sorte hibrida ozimih strnih žita, na kojem su pšenica, ječam, tritikale, zob i raž zasijane na 2,5 hektara, a zastupljeno je 12 selekcionih kuća. 

52. MANASTIRI

MANASTIR SVETOG NAUMA NA OHRIDU - ZELENA OAZA MIRA I SPOKOJA

54. MEHANIZACIJA

MAŠINE ZA KOSIDBU TRAVE 

Koji su osnovni zahtevi koji treba da ispune mašine za kosidbu trave? 

Piše Željko Lazić 

55. DOGAĐAJI

BRNABIĆKA: POLJORIVREDA DODAJE GAS 


Premijerka Ana Brnabić posetila je preduzeće FPM Agromehanika u Boljevcu, koje je jedan od najvećih proizvođača poljomehanizacije u Jugoistočnoj Evropi i najavila veću pomoć države za domaće proizvođače 

56. KUĆNI LJUBIMCI

ZAŠTO NEKI ODUSTAJU OD SVOJIH PASA

Ima više razloga i motiva zašto neki ljudi ne mogu više da drže svoje pse. Pored objektivnih tu su i subjektivni razlozi, ali i oni - vrlo trivijalni. 

Piše Dušan Marinović

57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA 

O OTROVNOSTI GLJIVA 


Mnogo puta sam ponovio, ali ću ponoviti opet: ne postoji univerzalan i siguran način za prepoznavanje otrovnih gljiva. Zato je oprez ovde uvek neophodan... 

Piše Vladimir Janjić

58. KUVAMO S LJUBAVLJU 

SLANI ROLATI 

Piše Nadica Kolarević

.......

Agrobiznis magazin 15.6.2018.