Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /septembar 2017 / Godina VIII / Broj 79

Agrobiznis magazin broj 79, septembar 2017.

Stiče se utisak da najviše posledica od suše doživljava takozvani BDP (bruto nacionalni dohodak). Kao da su svi zaboravili, da zapravo najveću štetu od suše imaju poljoprivredni proizvođači i da su oni stvarni gubitnici aktuelnih klimatskih promena, koje nam nekad idu, a nekad ne idu na ruku. Već sada se zna, da ćemo ubrati za 30% manje grožđa, ali ako je za utehu, obračun kvaliteta biće upola manje suncokreta, soje, a ni kukuruz neće bolje proći. Ali šta je tu je, živeti se mora, pa mora se voditi računa i u šta se ulaže. Valjda je sada svima jasno da nije sve u setvi kukuruza, da se bez osiguranja, protivgradnih mreža i navodnjavanja, ne može očekivati ni dobar rod, a ni zarada.

Ipak
 nije sve ni tako crno i kao što je u životu nekad lepo, nekad naiđu iskušenja, tako i u našem agrobiznis sektoru. Lepa stvar za našu privredu, posebno kragujevačku, je otvaranje velikog pogona hleba i peciva, poznatog proizvođača „Don Don“. Nadajmo se da će to doprineti da se kroz njihove proizvode, domaća pšenica plasira ne samo u regionu, nego i šire. Eto i povoda da se dobro pripremimo za jesenju setvu i druge poslove koji nas čekaju. A vi znate našu staru... 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 79:

4. VOĆARSTVO  

DUNJA - MALO TRAŽI PUNO DAJE 


5. AKTUELNO

PREOKRET NA TRŽIŠTU MLEKA, BUTER NIKADA SKUPLJI! 


6. AKTUELNO

TURSKA OČEKUJE TRGOVINU SA SRBIJOM VREDNU MILIJARDU EVRA 


8. AKTUELNO

POČELA IZGRADNJA SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE

U navodnjavanje će se ove godine uložiti oko 1,5 milijardi dinara

10. VOĆARSTVO

LESKA - ISPLATIV BIZNIS

Leska je voćna kultura, koja nije veliki probirač prema zemljištu

Piše Svetlana Kovačević

12. AKTUELNO

POTREBNI SU NAM MLADI, HRABRI, STRUČNI LJUDI

HIBRID KLEOPATRAS
 U PRODAJI OD OVE SEZONE

13. MEHANIZACIJA

OSNOVNA OBRADA ZEMLJIŠTA - ORANJE 


Piše Željko Lazić

14. STOČARSTVO

SAVETI STRUČNJAKA: KOJA SU JAJA NAJBOLJA ZA NASAD 


Uspeh živinarske proizvodnje u mnogome zavisi i od pravilnog odabira jaja za nasad

Piše Srđan Zafirović

16. PČELARSTVO

MED U SAĆU JE SKUPLJI, A ZAŠTO?


Potrošnja meda u saću je minimalna, jer ovog proizvoda na našem tržištu praktično nema. Po neki pčelar proizvede i ponudi kupcima ovaj pčelinji proizvod. Ova proizvodnja bi imala veliki značaj, kada bi se potrošači navikli, i konzumirali ovaj proizvod. Na našim prostorima ima dosta medonoša koje daju prvoklasni med svetle boje, koji se može proizvoditi u saću. U tu grupu spada kadulja, lipa, pa i bagrem, u predelima gde duže cveta. 

18. POVRTARSTVO

SAČUVAJTE KROMPIR NA KVALITETAN NAČIN

Od upotrebne namene krompira zavisi i njegova optimalna temperatura čuvanja, pa je tako optimalna temperatura za čuvanje semenskog krompira 2 - 4 °C, krompira za preradu u čips 7 - 10 °C, krompira za preradu u pomfrit 5 - 8 °C, dok je optimalna temperatura krompira za stalnu ishranu 5 -7 °C.

Piše Jasmina Stojadinović

20. POVRTARSTVO

ŠPARGLA - KRALJEVSKO POVRĆE


Na našem području se koristi bela etiolirana, dok se u drugim zemljama kao što su Francuska, Engleska i SAD, koristi i zelena. Sve je stvar navike.

Piše Miloš Nikoletić

22. STOČARSTVO

SAVET ZA PROIZVODNJU MLEKA EKSTRA KVALITETA


Da bi se dobilo higijenski ispravno mleko, treba ispoštovati ova osnovna pravila higijene proizvodnje mleka…

Piše Predrag Perić

24. ORGANSKA POLJOPRIVREDA

PROIZVODNJA VOĆA PO ORGANSKIM PRINCIPIMA

U voćnjacima, gde želite da proizvodite voće po organskim principima, ne možete upotrebljavati lako rastvorljiva mineralna đubriva, već umesto njih morate koristiti prirodna đubriva, proizvedena na farmi, dakle ili kompost, stajnjak ili zelenišno đubrivo uz mulčiranje i naravno obradu zemljišta.

Piše Goran Đaković

26. VINOGRADARSTVO

KAKO JE POČELO ORGANIZOVANO GAJENJE VINOVE LOZE U SRBIJI?

Svaka vinarija, pa i vino, imaju neku svoju priču. Međutim, vinarija Milošević koja se nalazi u okolini Sremske Mitrovice, u selu Veliki Radinci, ima autentičnu i veoma staru priču koja, zapravo, kreće od samog početka proizvodnje vina na tlu današnje Srbije!

Piše Goran Đaković

29. TRŽIŠTE

GAJENJE LUBENICE 
- MOŽE LI OD BOSTANA VIŠE PARA

Lubenice se u Srbiji gaje na oko 6.000 hektara, sa prosečnim petogodišnjim prinosom od 33,70 t/ha i proizvodnjom od preko 225.000 tona. Najviše se gaje u Sremu (Ašanja, Platičevo), Žitorađi (Pekovac), Negotinu i Bačkoj (Deronje).

30. ZAŠTITA BILJA

KROMPIROV MOLJAC - ŠTETOČINA I U SKLADIŠTIMA 


Krompirov moljac spada u najznačajnije štetočine u proizvodnji krompira. Ovo je štetočina koja dominantno pravi štete na biljkama iz familije Solanaceae. Pored krompira štetočina je i paradajza, plavog patlidžana i duvana.

Piše Slavica Dželatović

32. RATARSTVO

KAKO SPREMITI SILAŽU OD KUKURUZA LOŠEG KVALITETA

Zeolit je takoreći obavezan jer efikasno sprečava razvoj mikotoskina, absorbuje štetne materije iz organizma, teške metale, toksine, pesticide, održava stabilnim, zdravstveno stanje životinja, a time doprinosi i manjoj upotrebi lekova, povećava količinu i kvalitet dobijenog mleka, mesa i jaja za 6 - 12 posto.

Piše Verica Lazarević

34. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA

KOD PORODICE SAVIĆ IZ RADMANOVA: SVE ZDRAVO I PRIRODNO


Piše Goran Đaković

36. MLADI POLJOPRIVREDNICI

KOD PORODICE MARKOVIĆ
 - ODLIČAN KVALITET PROIZVODA

38. HORTIKULTURA

PAULOVNIJA - OD UKRASNOG DO OGREVNOG DRVETA

Posetili smo rasadnik sadnica paulovnije, u selu Kucura kod Vrbasa, sa četvorogodišnjom tradicijom u proizvodnji. Siniša Mali, nosilac poljoprivrednog gazdinstva, uz pomoć članova porodice, upoznao nas je sa uslovima gajenja, kao i prednostima ovog brzorastućeg drveta.

Piše Goran Đaković 

40. VESTI IZ SRBIJE

STRANCIMA OGRANIČENA KUPOVINA ZEMLJIŠTA

POLJOPRIVREDNICIMA 35 MILIONA DINARA

Piše Svetlana Kovačević

41. HORTIKULTURA

VERONIKA 


Kada su Rimljani zaposeli sever Evrope i tamo otkrili veroniku, nazvali su je „lekom sveta”. Lekovite moći ove biljke su se tako brzo proslavile da su ušle i u poslovicu. Kada bi Rimljanin hteo da oda priznanje i pohvali neku značajnu ličnost, rekao bi za nju da ima „toliko dobrih osobina, kao cenjena trava veronika”. Ova biljka se može koristiti za pripremanje čaja, svežeg soka i tinkture.

Pripremila Milica Lukić

42. ZADRUGARSKE STRANE

PROJEKAT "500 ZADRUGA U 500 SELA” 


Od nekadašnjeg ravnodušnog posmatrača, a nekoliko puta remetilačkog, čak i destruktivnog, faktora udruživanja - država, na opšte iznenađenje, prvi put u 170-godišnjoj tradiciji zadrugarstva na našim prostorima, pomaže zadrugare - direktnim investicijama!

Piše Risto Kostov

44. VINOGRADARSTVO

OD BERBE ZAVISI KVALITET


Najpovoljniji kontrolisani uslovi za čuvanje grožđa u hladnjačama su temperatura 0–1°C, relativna vlažnost vazduha 85–90 %, 2–3 % ugljen-dioksida i 2 % kiseonika. Stono grožđe se bere kada je najlepše po izgledu i kada je odnos između šećera i kiselina najpovoljniji.

Piše Svetlana Kovačević

46. LEKOVITO BILJE

ZEČJA STOPA 
- JAČA DESNI I ZAUSTAVLJA KRVARENJE

Zečja stopa pored etarskog ulja sadrži i visok procenat tanina i flavonske hetrozide. U listu ima i vitamina C.

Pripremila Milica Lukić

48. SAVETI NUTRICIONISTE

PRAVILNOM ISHRANOM UBLAŽITE GASTRITIS

Prvo pravilo ishrane kod hroničnog gastritisa ne razlikuje se od pravila zdrave ishrane uopšte, a to je raznovrsna ishrana! To daje želucu (i dugim delovima digestivnog sistema), veće mogućnosti da iz raznih sastojaka hrane ipak uzme ono što je organizmu potrebno.

Piše Ana Todorović

50. SAVETI

JESENJE PLAVO PRSKANJE BAKROM

BOLESTI I ŠTETOČINE LEŠNIKA

PRAVILNA ISHRANA TELADI

ČUVANJE GROŽĐA

Pripremila Milica Lukić

52. VESTI

MINISTAR GORAN TRIVAN U GRČKOJ: UNAPREĐENA SARADNJA U OBLASTI EKOLOGIJE 


53. VESTI

JAJA SA PIJACE SU DOBROG KVALITETA 


54. KAKO SE PRAVI

UKRASNE SVEĆE MOJIĆ - JEDINSTVENE I UNIKATNE

55. KUĆNI LJUBIMCI

BAR KLAS - POSLASTICE ZA PAPAGAJE 


56. TRADICIJA I OBIČAJI

MANASTIR TRONOŠA 


Uvek kada se pomenu zanimljivosti vezane za ovaj manastir, ne može da se ne pomene ime Vuka Stefanovića Karadžića, koji je započeo svoje školovanje u manastiru Tronoša. Pored toga, pominje se i jedan zaboravljen običaj, koji je vezan samo za ovu svetinju i održan je do današnjih dana. Narodni običaj, poznat kao "Ratarske sveće", održava se svake godine pred Vaskrs, i to na dan Velikog Četvrtka. Tako dva sela, koja se nalaze u okolini manastira, skupljaju priloge, kako bi manastiru Tronoša, priložili sveće, koje su visoke dva metra i teške preko 50 kilograma. Kako beleži istorija manastira, ovaj običaj, ni u najtežim vremenima nije zaboravljen, a obeležava se i danas.

Pripremila Milica Lukić

57. NOVA IZDANJA AGROBIZNIS MAGAZINA

LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

PITA SA ŠLJIVAMA 

 .......

Agrobiznis magazin (14.9.2017)