Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / Jun 2019 / Godina X / Broj 100

ABM 100 3D Page 01 velika 

Poplave, gromovi, zatim vrućine sve to snašlo je svakog od
 nas koji radimo u poljoprivredi na bilo kom poslu. Ipak,
nastavljamo ovaj, pre svega, plemeniti posao jer stvaramo 
hranu i nove vrednosti. Isto to smo mi radili sa vama prethodnih 10 godina u 100 izdanja. Svakako vreme koje treba poštovati i broj izdanja koji vredi obeležiti – kako i svaki drugi posao u poljoprivredi - RADNO. 

Po stoti put smo
 vam pripremili savete za bolju proizvodnju, iskustva onih koji već rade u našem sektoru. Bez preterane hvale i kritički sa razlogom osvrnuli smo se na nekoliko tema. Predlažem svakako da pročitate i kako je bilo na 86. Međunarodnom 
sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Ako ste propustili, 
šteta, bilo je lepo videti brojne kolege, poljoprivrednike,
 mlade i one iskusnije, ali i goste iz inostranstva kojih je sve više. 

Vodimo vas i u Gružu gde je organizovano veliko savetovanje voćara na poljima GRUŽA AGRAR-a. Više od 1.000 proizvođača učestvovalo je u događaju kakav se retko viđa i u mnogo bogatijim državama. U šumi izložba poljoprivredne mehanizacije, kroz zasade smo se vozili na zapregama i u traktorskim prikolicama. U svakom zasadu stručnjak iz oblasti koja vas zanima. Sve to u ambijentu Gruže i kod domaćina kakvog retko možete sresti u Srbiji. Kod Miroslava Nikolića voćara - poljoprivrednika i predsednika opštine. Da nam je takvih 100 bili bismo na konju! Nemamo ih, ali ćemo raditi na tome da ih bude.

Nema odustajanja: samo napred i hrabro u nove radne pobede, stvaraćemo nove vrednosti, prenositi i dobra i loša iskustva, jer samo tako možemo biti pametniji i uspešniji. 

Hvala na poverenju i dalje ostaje ona naša: Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 100:

 

4. DOGAĐAJI

SAJAM POLJOPRIVREDE AGRO SIRM


Sajam poljoprivrede Agro Sirm u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, održan po drugi put, otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je svojevremeno bio biran dva puta za gradonačelnika ovog grada. Na dvodnevnom Sajmu je učestvovalo oko 100 izlagača iz oblasti poljoprivredne mehanizacije, stočne hrane, mesnih proizvoda, mlekare, vinarije, klanice i druge firme. Na manifestaciji je prikazana i poljoprivredna oprema proizvedene u Kazneno popravnom zavodu Sremska Mitrovica kao što su prikolice, drljače, felne i dizalice. 

6. DOGAĐAJI

MINISTAR BRANISLAV NEDIMOVIĆ O MERAMA I PODSTICAJIMA


Tokom trajanja najveće poljoprivredne smotre u regionu od prvog čoveka srpskog agrara saznali smo koje sve pogodnosti država daje poljoprivrednicima i kako mladi mogu da dođu do što povoljnijih kredita. Nedimović se tom prilikom založio za jačanje zadrugarstva ali i za primenu najnovijih tehnologija na srpskim njivama. 

Piše Goran Đaković 

8. DOGAĐAJI

U ORGANIZACIJI AGROPRESSA I NLB BANKE 

MLADI I INOVACIJE U POLJOPRIVREDI


Prema poslednjim istraživanjima, od 600.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, samo pet odsto ima mlade vlasnike. Ako se nastavi ovaj trend da li će u budućnosti imati ko da obrađuje zemlju? Ovo je pitanje koje muči sve one koji se bave agrarom. Svesni ove činjenice u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ponudili su brojne pogodnosti svim mladim ljudima koji žele da ostanu na selu i bave se poljoprivredom. Ali, da bi imao ko sve to da sprovede u praksi potrebno je informisati mlade ljude. 

Piše Dragana Petrović 

10. DOGAĐAJI 

DRUGA REGIONALNA KONFERENCIJA O ZADRUGARSTVU

Povezivanje poljoprivrednika kroz zadrugarstvo je neophodno kako bi proizvođači mogli uspešnije da plasirali svoju robu na tržište. Osim toga udruživanjem poljoprivrednici mogu lakše da nabave repromaterijal, jeftinije koristite mehanizaciju i ostvare viškove, a samim tim i profit. Ovo je ocena druge Regionalne konferencije "Zadrugarstvo, udruživanje, inovativnost i preduzetništvo, kao modeli razvoja poljoprivrede" koju su organizovale Agropress i Dunav osiguranje na nedavno održanom 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu. Za ovu temu vladalo je veliko interesovanje poljoprivrednika koji su se sjatili iz raznih krajeva Srbije. Najviše je bilo mladih tek stasalih domaćina, studenata Poljoprivrednih fakulteta iz Beograda i Čačka, učenika srednjih poljoprivrednih škola... 

Piše: Dragana Petrović 

12. DOGAĐAJI

POKRENUT KONKURS INTESA FARMER 2019


BANCA INTESA I OVE GODINE NAGRAĐUJE NAJUSPEŠNIJE POLJOPRIVREDNIKE

Banca Intesa je pokrenula sedmi po redu konkurs Intesa Farmer u okviru kojeg nagrađuje najbolje poljoprivredne proizvođače. Nagradni fond takmičenja iznosi 2,4 miliona dinara a nagrade će biti dodeljene u kategorijama Intesa farmer godine, Intesa farmer inovator i Intesa mladi farmer. 

14. DOGAĐAJI

ITALIJA ZEMLJA PARTNER NA 86. MEĐUNARODNOM POLJOPRIVREDNOM SAJMU U NOVOM SADU

TRADICIONALNA POLJOPRIVRDA MOŽE DA SE PRETVORI U ADUT SRBIJE

Italija i Srbija tradicionalno imaju prijateljske ali i jake ekonomske veze, posebno imajući u vidu da je ova zemlja jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Zato ne čudi što Italija, sedmu godinu za redom, učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a drugu godinu su i Zemlja partner. Ovu ulogu shvatili su vrlo ozbiljno, pa je za dolazak u Srbiju vladalo veliko interesovanje italijanskih kompanija. 

Na najvećem poljoprivrednom sajmu u regionu posetioci su imali priliku da vide ponudu čak 27 kompanija iz Italije, kolektivnu izložbu najmodernijih poljoprivrednih mašina, sadni materijal voća, koji slovi za najbolji na svetu, sredstava za zaštitu poljoprivrednih kultura, hrane i suplemenata za životinja. I ne samo to, Italijani su rado podelili iskustva sa svojim srpskim kolegama, održali brojna predavanja i stručne seminare, dogovarali se o unapređenju postojeće ili ugovarali buduću saradnju. 

Piše Dragana Petrović 

ABM 100 Page 01 velika

16. DOGAĐAJI

TAJNA USPEHA ŠPANSKE POLJOPRIVREDE 

INOVACIJE I ZADRUGARSTVO TEMELJ USPONA ŠPANSKOG AGRARA


Španija je jedan od vodećih poljoprivrednih proizvođača u Evropi i na četvrtom mestu po prihodima ostvarenim od agrara sa više od 40 milijardi evra. Sa 23 miliona hektara Španija je druga u Evropi po površini iskorišćenog obradivog zemljišta i najveći su proizvođač i izvoznik voća i povrća u Evropskoj uniji i treća zemlja sveta. Do ovih podataka vrednih divljenja nisu došli ni slučajno ni lako, a deo tajne uspeha svog agrara su podelili na srpskim poljoprivrednicima na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu… 

Piše Dragana Petrović 

18. DOGAĐAJI

AGROBIZNIS MAGAZIN NA 86. MEĐUARODNOM SAJMU POLJOPRIVREDE

Ovogodišnji 86. Međunarodni sajam poljoprivrede koji je održan od 11. do 17. maja u Novom Sadu nadmašio je sva očekivanja. Uprkos kiši i hladnom vremenu najveću agrarnu manifestaciju u regionu posetilo je 140.000 ljudi, nastupilo je 1.518 izlagača iz 61 zemlje. Predstavljena su najnovija dostignuća iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, mehanizacija, oprema, održana su brojna predavanja i radionice, razmenjena iskustva naših poljoprivrednika sa kolegama iz inostranstva, dogovoreni i sklopljeni ugovori o saradnji…

Piše Dragana Petrović 

20. INOVACIJE

ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O KLASIFIKACIJI I OBELEŽAVANJU JAJA

Prema novom Pravilniku, u zavisnosti od težine, jaja će se obeležavati sa XL (vrlo velika jaja težine od 73 grama i više) L (velika težine od 63 do 73 grama) M (srednja težina od 53 do 63 grama) i S (mala jaja težine ispod 53 grama). 

Piše: Dragana Petrović 

22. DOGAĐAJI

DR ALEKSANDRA PIVEC MINISTARKA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I ISHRANE U VLADI SLOVENIJE 

ULAGANJE U MLADE JE INVESTIRANJE U BUDUĆNOST


Savetovanje i prenošenje znanja je vrlo važno i u Sloveniji su u ovo uključene brojne javne službe ali i istraživačke i obrazovne institucije. Prenošenje znanja je organizovano prvenstveno u okviru poljoprivredne savetodavne službe, službe zdravstvene zaštite biljaka, savetodavne službe u pčelarstvu ili stručnih zadataka u stočarstvu…

24. STUDIJSKO PUTOVANJE

POLJOPRIVREDNICI SA JUGA SRBIJE POSETILI SAJAM U RIMINIJU

Tehnologije, plasman, inovacije, komercijalizacija i internacionalizacija karakteristike su sajamske priredbe "Makfrut" koja je održana na Sajmu "Ćesena" u italijanskom gradu Rimini. Oko 1.500 izlagača iz Italije i tridesetak zemalja sveta prikazalo je najnovija dostignuća iz oblasti voćarstva i povrtarstva. Na ovu priredbu stigli su posetioci iz celog sveta. Opšti zadružni savez za poljoprivredu i ruralni razvoj doveo je u Italiju više od 300 zadrugara i poljoprivrednika koji su članovi različitih udruženja. Cilj je bio da vide nove tehnologije i sve drugo što se odnosi na voćarstvo, od obrade zemljišta i tehnologije gajenja do branja voća, njegovog pakovanja i skladištenja. Italijanska poljoprivreda treba da bude etalon za razvoj našeg agrara. 

Piše Svetlana Kovačević 

26. DOGAĐAJI

SRPSKI PREDSTAVNICI PREHRAMBENE INDUSTRIJE NA SAJMU U AMSTERDAMU 

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS), sa ciljem podrške izvozu srpskih firmi u oblasti agrobiznisa, tradicionalno organizuju nastup privrednika na Međunarodnom sajmu robnih marki "PLMA" koji je održana u Amsterdamu 21. i 22. maja. Za srpske kompanije zainteresovane da izvoze svoje proizvode pod robnim markama Sajam predstavlja šansu za nove poslovne kontakte, dobru mogućnost da uđu u svetski vodeće maloprodajne lance i da povećaju izvoz. Ove godine, na Sajmu u Amsterdamu okupilo se više od 15.000 profeionalaca iz 120 zemalja i 2.700 kompanija izlagača. Među njima našao se i nacionalni štand srpskih privrednika na kome je svoje proizvode predstavio i Carnex... 

Piše: Goran Đaković 

28. RASADNIČKA PROIZVODNJA

KO I POD KOJIM USLOVIMA MOŽE DA PROIZVODI I PRODAJE SEME I SADNI MATERIJAL? 

U Srbiju se mogu uvoziti isključivo sorte koje su upisane u Registar upisanih sorti poljoprivrednog bilja, uz poštovanje odredbi propisa iz oblasti semena, sadnog materijala i zdravlja bilja i biljnog karantina. 

Piše Goran Đaković 

30. VOĆARSTVO

LJUBIŠA JOVANOVIĆ IZ NIŠA SERTIFIKOVANI UZGAJIVAČ DREVNE KINESKE BILJKE 

GODŽI BOBICE LEKOVITA VOĆKA KOJA DONOSI DOBRU ZARADU


Godži bobice (Goji berry - Lycium barbarum), zovu crveni dijamant, sveta biljka, vučje i srećne bobice. Potiču sa Tibeta gde se već 6.000 godina koriste u tradicionalnoj medicini zbog svojih izuzetnih lekovitih dejstava. Novija naučna istraživanja dokazala su da godži bobice imaju najviše antioksidanasa u odnosu na bilo koje drugo voće, a spisak blagotvornog delovanja ovih bobica na ljudski organizam je podugačak. Postoji nekoliko vrsta godži bobica od žućkastih, narandžasto-crvenih i bordo do crnih, koje su najcenjenije i najtraženije na svetu… 

Piše: Dragana Petrović 

32. PČELARSTVO

SLEDITE PRIMER MLADIH PČELARA IZ MEDVEĐE


Prilikom putovanja u Italiju, na sajam MACFRUT, upoznali smo Miloša Jovića, mladog pčelara iz Medveđe. Kako nam je rekao, trenutno ima 25 društava u rodnom selu Crni Vrh. Pčelarstvom se bavi od 2012. godine i, kako ističe, njegovi su se bavili pčelarstvom, pa otuda i ta tradicija, koja se nastavlja. Miloš je inače lovočuvar, a pčelarstvo mu je hobi… 

Piše Svetlana Kovačević

34. VOĆARSTVO

MANIFESTACIJA U ŠUMADIJI 

TREĆI SABOR VOĆARA U BALOSAVI

Treći Sabor voćara koji je organizovala "Gruža agrar" u selu Balosava kod Knića, okupio je više od hiljadu voćara kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača došlo je u Gružu da čuju i vide šta ima novo u voćarstvu i šta od toga mogu da primene na svojim imanjima. Svako od njih je želeo da čuje kako se može doći do boljih prinosa i kvalitetnog roda. Među prisutnima bilo je i profesora sa Poljoprivrednog fakulteta, studenata, stručnjaka iz oblasti voćarstva, novinara… 

Piše Svetlana Kovačević 

36. AKTUELNO

GDE SE GREŠI KOD PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA IPARD PODSTICAJE? 

Sredstva iz IPARD fondova su prvenstveno namenjena poljoprivrednim proizvođačima koji su prerasli nacionalni agrarni budžet ali su istovremeno još nedovoljno veliki za komercijalne bankarske kredite. 

Piše Goran Đaković 

38. MLADI POLJOPRIVREDNICI

OSNOVANO UDRUŽENJE GRAĐANA 

MLADI POLJIPRIVREDNICI SRBIJE


Udruženje "Mladi poljoprivrednici Srbije" osnovano je sa namerom da okupi i čuje mišljenje svih mladih poljoprivrednika na području čitave zemlje. "Želimo da razmenimo iskustva, čujemo vaše predloge, sugestije, poteškoće ili pak olakšice koje ste imali prilikom registracije gazdinstva i početka poljoprivredne proizvodnje" rekao je Mladen Minić, predsednik Udruženja. Cilj Mladih poljoprivrednika Srbije je da pospeši razvoj mladog i inovativnog poljoprivrednog sektora širom Srbije i pomogne u stvaranju novih i boljih radnih i životnih uslova, za sve koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. 

40. RATARSTVO

DANI POLJA ŠEĆERNE REPE


Iako je poljoprivreda postala važan segment srpske privrede, čini se da država
ne posvećuje dovoljno pažnje državnim institutima naročito u oblasti poljoprivrede. S druge strane uvozimo seme mnogih kultura poput graška, kukuruza, suncokreta...

42. PODSTICAJI

SUBVENCIJE ZA IZGRADNJU I OPREMANJE OBJEKATA


Pravilnikom o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje promenjen je rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, koji će se od sada podnositi u periodu od 15. juna do 15. oktobra tekuće godine. 

44. LOKALNE INICIJATIVE

AGROBIZNIS U ZRENJANINU

U Srbiji postoje realne mogućnosti za razvoj poljoprivrede, a da je moguće otkloniti brojna ograničenja, koja taj razvoj koče, dokazuju primeri uspešnog individualnog poslovanja. Ne treba zanemariti ni značaj podrške koju lokalne samouprave mogu pružiti poljoprivredi, zbog geografskih karakteristika Srbije, jer je veliki broj njih upravo ruralnog karaktera. Kao primer dobre prakse u tom smislu, izdvaja se Grad Zrenjanin koji potvrđuje da je moguće biti uspešan i u oblasti poljoprivrede. 

Piše: Goran Đaković 

46. ZADRUGARSKE STRANE

URUČENE NAGRADE 

ETNOBREND 2018


Tokom svih ovih godina poljoprivrednici, svako za sebe, gleda svoju muku i razmišlja kako bi iskoristio priliku da ono što proizvede i proda, da negov proizvod nađe put do kupca. Da bi se udružili u zadruge, treba promeniti svest kod ljudi i da shvate da bez udruživanja teško da će mali proizvođač naplatiti svoj trud i rad. Uz podršku države, u protekle dve godine, Srbija je dobila oko 430 novih zadruga. U tom periodu naša zemlja je u obnovu zadrugarstva uložila rekordnih 1,7 milijardi dinara. Bespovratno je svaka novoosnovana organizacija dobijala do 7,5 miliona, postojeće su mogle da računaju na 15 miliona, a složene zadruge na 60 miliona dinara... 

Piše Svetlana Kovačević 

48. VINOGRADARSTVO

ZAŠTO JE BORDO NAJBOLJA VINSKA REGIJA U SVETU?

Ako je vino "nektar bogova" onda je francuski Bordo mesto gde se osećate kao da ste zakoračili u raj. Grad je nastao kao keltska tvrđava u trećem veku kada je dobio ime Burdigala. Bordo je smešten na samo 45 kilometara od Biskajskog zaliva Atlantika na ruti važnih trgovačkih puteva pa se vekovima razvijao kao trgovinski centar. Danas je glavni grad regije Nova Akvitanija i departmenta Žironda koji važi za najbolju vinsku regiju u svetu. Međutim, iako se vinova loza u ovim krajevima uzgajala još u vreme starih Grka, za masovni razvoj vinske industrije Bordo može da zahvali, verovali ili ne, Englezima i jednoj ženi, Eleonori od Akvitanije (1122-1204) koja je bila jedna od najbogatijih i najmoćnijih žena u zapadnoj Evropi u srednjem veku…

50. POVRTARSTVO

PROIZVODNJA DUVANA
 - NEGA USEVA POSLE RASAĐIVANJA 

Ove godine, rasađivanje duvana se produžilo na više od mesec dana usled čestih i obilnih padavina. U pomenutim uslovima i posle prohoda mašina i ljudi tokom sadnje, neminovno dolazi do sabijanja zemljišta i narušavanje njegove strukture. Kako je opšte poznato da duvanu pogoduju zemljišta sa dobrim termičkim i vodno-vazdušnim osobinama veoma je važno da se struktura zemljišta što pre kultiviše, odnosno vrati u stanje optimuma…

52. POVRTARSTVO

KUPUS I KELJ IZVOR ZDRAVLJA ČOVEKA


Kupus (Brassica oleracea) je dvogodišnja, kultivisana, zeljasta biljka. Najstariji podatak o korišćenju kupusa pronađen je u Kini, a datira iz perioda 4.000 godina pre nove ere. Kinezi su kupus smatrali biljkom kojom se postiže ravnoteža u telu. Bio je omiljeno povrće starih Grka i Rimljana, a kupus lisičar u Splitu je uzgajao rimski imperator Dioklecijan. Osim kao hrana kupus je poznat i po blagotvornom dejstvu po ljudski organizam. O lekovitim svojstvima kupusa prvi je pisao Katon Stariji pre više od 2.200 godina…

Piše Dragana Petrović 

54. MANASTIRI SRBIJE

AGROBIZNIS MAGAZIN U POSETI SRPSKOJ SVETINJI KOD NOVOG PAZARA 

FRESKE MANASTIRA SOPOĆANI REMEK-DELO SREDNJOVEKOVNE UMETNOSTI 

Manastirom dominira velelepna crkva
 Svete Trojice čija arhitektura pripada raškoj graditeljskoj školi... 

Piše Dragana Petrović 

56. KUĆNI LJUBIMCI

DOSLEDNOST U OBUCI PSA


Kada radite sa psom na njegovom lepom ponašanju treba da sve vreme primenjujete sva pravila i naredbe koje se odnose na to. To znači da ne smete jednog dana da mu nešto zabranite a da mu sutra to isto dopustite, bez obzira kako to, možda, u nekom trenutku vama izgledalo nebitno. Znači, nema gore obuke od - nedosledne obuke!

Piše Dušan Marinović 

57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

ŠUMSKO PILE

Šumsko pile (Laetiporus Sulphureus) ili, kako se u narodu još zove, žuto pile ili žuti hleb, relativno je česta gljiva. Prvi put sam je probao ne pridržavajući se određenih preporuka pa sam je proglasio nevaljalom (tj. jestivom u slučaju nužde). Kasnije sam eksperimentisao i ustanovio da je reč o jestivoj vrsti, ne baš prvoklasnoj, ali sasvim dobroj i, pre svega, zbog relativno čestog nalaženja i veoma obilnog rasta - interesantnoj gljivi. 

Piše Vladimir Janjić 

58. KUVAMO S LJUBAVLJU 

ČOKOLADNA OBLANDA 

Evo recepta za ovu pravu poslasticu…

Piše Nadica Kolarević

……

Agrobiznis magazin 13. 6. 2019.