AGROBIZNIS MAGAZIN / Mart 2016 / Godina VI / Broj 61

ABM 61 Page 01

Poštovani čitaoci,

Rana setva kukuruza je u značajnoj prednosti u odnosu na kasnu, naročito kod poznih hibrida, u sušnim regionima, lakšim peskovitim zemljištima. Na teškim i vlažnim zemljištima rana setva može da bude rizična (sporo je nicanje, a i seme može da istruli).

Istražujući koje pogodnosti od IPARD fonda poljoprivrednici države Srbije imaju, pitali smo resorno ministarstvo, da li je planirano da se pčelarstvo finansira iz IPARD fonda i na koji način će se to sprovesti. Odgovor smo dobili veoma brzo, pa imate prilike da se iz prve ruke informišete što bolje o ovom problemu!

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković okupljenima u Palati Srbija, početkom ovog meseca, pompezno je najavila, podršku poljoprivrednicima, kroz naučno-istraživačke projekte. Kada smo postavili pitanje Ministarstvu, koliko je novca uloženo i kako će ova pomoć biti dostupna poljoprivrednim proizvođačima, dobili smo odgovor da je na ove poslove utrošeno 40 miliona dinara, a da su rezultati projekata objavljeni na sajtu Ministarstva.

Jedan od veoma važnih uslova za prelaz na organsku proizvodnju je promena u načinu razmišljanja, vrednostima, odnosu prema prirodi i zdravlju, odnosno donošenje odluke da se započne sa organskom proizvodnjom. Po donošenju odluke proizvođač često ima veliki broj pitanja, nedoumica: kako započeti, gde se informisati, kome se obratiti, šta je potrebno znati...

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina 

 Iz sadržaja:

4. AKTUELNO

POVEĆANA PRERADA MESA, SMANJENA PROIZVODNJA GOVEDA

Podaci Privredne komore Srbije o preradi i konzervisanju mesa i proizvoda od mesa, u okviru prehrambene industrije u 2015. godini pokazuju povećanje za oko 3,5% u odnosu na 2014, uz povećanje zaliha ovih proizvoda na kraju 2015. za 17,8%. Indeks realizacije od početka godine do kraja 2015. bio je 1245,6.

Izvor podataka: Republički zavod za statistiku

6. AKTUELNO

DALI ČETRDESET MILIONA ZA NAUKU, A ZA SUBVENCIJE NEMA PARA

Koje je naučnoistraživačke projekte finansiralo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine sa 40 miliona evra? Prenosimo sa sajta Ministarstva spisak finansiranih projekata i institucija koje su ih realizovale, a koliko će poljoprivrednici od toga imati koristi – prosudite sami.

Izvor: sajt Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

8. INOVACIJE

EKSPERTI NA TRŽIŠTU SVEŽIH PROIZVODA


Schoeller Allibert, specijalisti u pakovanju za višekratnu upotrebu, lider je na tržištu svežih proizvoda. U intervjuu koji smo uradili sa glavnim direktorom za inovacije, gospodinom Ludom Gielenom, dobili smo objašnjenje zašto je kompanija Schoeller Allibert tako privržena ovom tržištu.

Piše Danijel Munćan

10. VOĆARSTVO

VEČITA DILEMA: KOJU VOĆKU DA POSADIM


Pravilan izbor zasada voćaka na jednoj lokaciji uslovljen je ekološkim (prirodnim) uslovima tog kraja, potrebama za deficitarnim voćem, njegovim kvalitetom, upotrebljivošću izabranih voćnih kultura...

Piše Branko Tanasković 

11. VOĆARSTVO

NAUČITE GLAVNE CAKE REZIDBE


Od pomotehničkih mera u gajenju voćaka rezidba je jedan od najodgovornijih i najkorisnijih zahvata za ostvarivanje rentabilne proizvodnje. Obavlja se i u periodu mirovanja i tokom vegetacije. Dobro izvedena rezidba ima pozitivan uticaj na opšte zdravstveno stanje voćaka.

Piše Branko Tanasković 

12. STOČARSTVO

OPASNA BOLEST LISTERIOZA

Ukoliko je silirana masa loše spremljena ili zagađena većom količinom zemlje, onda se može očekivati da se u gornjim ivičnim slojevima javi uzročnik opasne bolesti listerioze – bakterija Listeria monocytogenes.

Piše Biljana Aleksić 

14. PČELARSTVO

PIJACE PUNE FALSIFIKATA


Realna cena za kilogram pravog meda je 1.200 dinara. Kako prepoznati pravi med?

Piše Aleksandar Bikar 

16. PČELARSTVO

VREME ZA DODAVANJE MATICA


Prihanjivanje može svakog drugog dana, a u ovom periodu proverava se kvalitet i kvantitet pčelinjeg društva.

Piše Svetlana Kovačević  

17. PČELARSTVO

PČELARIMA NOVAC OD DRŽAVE, IPARD ZA VELIKE INVESTICIJE

Istražujući koje pogodnosti od IPard fonda poljoprivrednici države Srbije imaju, pitali smo resorno ministarstvo da li je planirano da se pčelarstvo finansira iz IPard fonda i na koji način će se to sprovesti. Odgovor smo dobili veoma brzo, pa imate prilike da se iz prve ruke informišete što bolje o ovom problemu!

Piše Goran Đaković

18. RATARSTVO

PROLEĆNO ĐUBRENJE: KADA, KAKO, KOLIKO?


Kada se govori o prolećnoj primeni mineralnih đubriva obično se misli na prihranu pšenice, pa ćemo odatle i početi. Preporuka: ukoliko nemate rezultate pH zemljišta budite oprezni sa primenom uree.

Piše Miloš Nikoletić  

20. ORGANSKA PROIZVODNJA  

KAKO SE UKLJUČITI U ORGANSKU PROIZVODNJU


Jedan od veoma važnih uslova za prelaz na organsku proizvodnju je promena u načinu razmišljanja, vrednostima, odnosu prema prirodi i zdravlju, odnosno donošenje odluke da se započne sa organskom proizvodnjom. Po donošenju odluke proizvođač često ima veliki broj pitanja, nedoumica: kako započeti, gde se informisati , kome se obratiti, šta je potrebno znati...

Piše Bojan Mijatović  

22. EVROPSKI FONDOVI

DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA IPARD


U ovom broju saznajte koja je sve dokumentacija potrebna prilikom konkurisanja za prvu meru u okviru IPARD programa, odnosno konkurisanje u okviru mere ulaganja u poljoprivredna gazdinstva, u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda EU.

Pripremio Stefan Kolašinac  

28. ZAČINSKO BILJE

OMILJENI AZIJSKI ZAČIN - KURKUMA


Kurkuma ili indijski šafran (Curcuma longa), višegodišnja zeljasta biljka koja pripada familiji đumbira (Zingiberaceae), upotrebljava se kao začin. Potiče iz tropske južne Azije, a najveći proizvođači su Indija, Kina i Indonezija.

Piše Danijel Munćan 

30. RATARSTVO

OD SUNCOKRETA SE NIŠTA NE BACA


Suncokret (Helianthus annuus) pripada familiji Asteraceae, spada u jednu od glavnih njivskih biljaka i ima veoma veliki ekonomski i nutritivni značaj. Gaji se radi jednosemenih plodova ahenija, koji sadrže do 50% biljnih masnoća i oko 20% visokokvalitetnih proteina.

Piše Stefan Kolašinac

32. MLADI POLJOPRIVREDNIK

VOLIM SELO, OVDE IMAM SVE


Zoran Žižin iz Vrbasa, apsolvent veterinarske medicine, gaji ovce i taj posao mnogo voli. Da li se to isplati, nije nam rekao.

Piše Danijel Munćan

34. HORTIKULTURA

ZASNIVANJE TRAVNJAKA


Podizanje travnjaka podrazumeva sve radne operacije koje se izvode na odabranoj lokaciji: utvrđivanje osobina zemljišta (supstrata), pripremu terena, setvu ili zasnivanje travnjaka i negu travnjaka do prvog košenja.

Piše Danijel Munćan

36. HORTIKULTURA: BAŠTA ZA PONOS

BILJKA ZA POČETNIKE - LOBELIJA

Lobelija (Lobelia erinus) poreklom je iz Južne Afrike, baštensko cveće, pogodna za niske osunčane leje, žardinjere ili za uzgoj u visećim saksijama. Lobelija se u našem klimatskom pojasu uzgaja kao jednogodišnja biljka.

Piše Danijel Munćan 

38. VESTI

ČESI OBNAVLJAJU SRBIJANKU U VALJEVU?

ŠANSA ZA IZVOZ SRPSKOG ORGANSKOG VINA

NOVI VINOGRADI U BRANIČEVSKOM OKRUGU

Pripremio Dejan Davidović 

40. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA

U VALJEVSKOM KRAJU GOVEDARSTVO NAJRAZVIJENIJA GRANA


Paune je selo na obema obalama Paunske reke, kuće su po obodu poređane u pravilan krug, u čijem su centru crkva i seosko groblje. Selo se sa svih strana spušta ka sredini Uzvišice su na kraju sela, a po njima su i seoske kuće: Grablje do Mrčića, Lipe i Boblija do Đurđevca, Sotona do Robaja, Carina do Žabara, Žubor do Klinaca, Šobot u selu i Orlovac do Beloševca.

Piše Dejan Davidović

42. ZADRUGARSKE STRANE

ZADRUŽNI SAVEZ SRBIJE: PREDSTAVLJANJE NOVOG ZAKONA

Predstavljanje novog zakona o zadrugama na više mesta, u različitim organizacijama, izazvalo je veliko interesovanje poljoprivrednika, pre svega predstavnika zemljoradničkih zadruga, kojih je na prezentacijama i bilo najviše. Istovremeno, uočljivo je bilo i odsustvo predstavnika lokalnih samouprava, izuzev u nišavskom i topličkom okrugu, iako su uredno pozivani na prezentacije.

Piše Dragan Marković  

44. LEKOVITO BILJE

JEČAM SNIŽAVA HOLESTEROL


Pored toga što sadrži veliki broj vitamina (niacin, tiamin, vitamin E) i minerala (selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar), ječam je bogat prirodnim vlaknima, poseduje veoma malo masti i, kao sve biljne žitarice, ne sadrži holesterol. Ječam  se smatra jednom od najstarijih žitarica Evrope i ona se sejala od kamenog doba, starog Egipta, preko Vavilona, gde se od njega pravile kaša i pivo, do danas. Potiče iz Etiopije i jugoistočne Azije. U antičkoj Grčkoj bio je osnovni sastojak u proizvodnji hleba i u ishrani ratnika. Kinezi su ga smatrali simbolom muške zrelosti. Danas se ječam najčešće koristi u proizvodnji piva ali zahvaljujući svojoj hranljivoj vrednosti, od slada se može dobiti veoma kvalitetno brašno, bogato vlaknima i vitaminom B12.

Piše Jasmina Stojadinović  

46. DOGAĐAJI

VIKEND DOBROG UKUSA U BEOGRADU I NOVOM SADU

Agrobiznis magazin, u saradnji sa Roda megamarketom, a uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, organizovao je dvodnevni sajam Vikend dobrog ukusa, u Beogradu i Novom Sadu. Bila je to sedma manifestacija održana u objektima Roda megamarketa.

Piše Svetlana Kovačević  

48. KAKO TO DRUGI RADE: NOVI ZELAND

OSTRVSKA ZEMLJA SA RAZVIJENIM STOČARSTVOM

Novi Zeland je ostrvska država u jugozapadnom delu Tihog okeana, u Okeaniji. Sastoji se od dva velika ostrva – Severnog i Južnog, kao i većeg broja manjih ostrva. Novi Zeland je geografski najizolovanija država na svetu površine 268.021 km2. Broj stanovnika 2014. godine bio je 4.535.400. Udeo poljoprivrede u GDP je 4,5%, a zapošljava 4% ukupnog stanovništva. Ova zemlja ima 472.000 ha oranica i trajnih zasada (17% površina) i 11,36 miliona ha livada i pašnjaka (42%). Preovladavaju velike specijalizovane farme u privatnom vlasništvu kojih ima 66.100.

Piše Svetlana Kovačević 

50. ODRŽAN VIII DRŽAVNI SAJAM PČELARSTVA

OD OPREME DO FINALNOG PROIZVODA


Krajem februara održan je VIII Državni pčelarski sajam, na kojem su učestvovali pčelari iz raznih krajeva Srbije, ali i gosti iz Evrope sa predsednikom svetske pčelarske organizacije Apimondija Filipom Makejbom.

Piše Svetlana Kovačević

52. AKTUELNOSTI

INDUSTRIJSKA KONOPLJA SVE ZASTUPLJENIJA U PROIZVODNJI HRANE

Evropska industrijska asocijacija za proizvodnju konoplje projektovala je da će na ukupno 25.000 ha, širom Evrope, biti posađena konoplja, otprilike na istoj površini kao i prošle godine, što pokazuje da je proizvodnja u blagom zastoju. Proizvodnja konoplje u Evropi, prema podacima EIHA, imala je veliki porast, sa 8.196 ha u 2011. godini na 25.000 u 2015. godini.

Piše Danijel Munćan  

53. KAKO SE PRAVE

DRVENE LEPTIR MAŠNE


Obilazeći sajmove i manifestacije, upoznali smo jednu veoma zanimljivu devojku - Andrijanu Bekteš, koja pravi drvene leptir mašne. Ljudi se bave raznim zanatima, ali ovo nam je baš privuklo pažnju…

54. VESTI

NIKAD NIŽI TROŠKOVI UVOZA HRANE

POTREBAN IM JE ZELENI KARTON DA BI ORALI NJIVU

55. RATARSTVO

SETVA KUKURUZA - KORISTITE SEME VISOKE KLIJAVOSTI


Setva je jedna od najvažnijih operacija u proizvodnji kukuruza koja direktno utiče na ostvarivanje visokih prinosa. Stoga se svim pitanjima setve (izbor hibrida i mašine za setvu, kvalitet semena, vreme setve, dubina setve i gustina useva) mora posvetiti dovoljno pažnje, kako bi se setva obavila kvalitetno i na vreme.

57. KUĆNI LJUBIMCI

KRPELJSKA GROZNICA PASA

Prvi podaci koji govore o ovoj veoma opasnoj bolesti potiču iz 1895. godine, kada su otkriveni paraziti u crvenim krvnim zrncima pasa. Danas je krpeljska groznica, odnosno piroplazmoza (Pyroplasmosis) poznata u svim zamljama sveta.

Piše Dušan Marinović

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

BAVARSKE KIFLE

Bavarci su poznati po visokoj farmakološkoj proizvodnji i pivu ali su još poznatiji po proizvodnji popularnih bavarskih kifli koje su neizostavan deo svake trpeze. Glavna tajna bavarskih kifli je ta što se prvo skuvaju, posole pa tek posle zapeku u rerni.

Pripremio Danijel Munćan

......

email ikona mala

Štampano izdanje: 180 RSD

Digitalno izdanje: 145 RSD