Више од 800 животиња на Изложби стоке у Новом Саду

Нови Сад, 19. маја 2024. – На Националну изложбу стоке с изложбом генетских потенцијала у Новом Саду пристигло је више од 800 грла коња, говеда, оваца и коза. Председници комисија за оцењивање истакли су да је квалитет свих примерака ове године на рекордно високом нивоу.

Међу учесницимa био је Милан Милаковић из Мратишића код Мионице који је већ освојио шампионски пехар .Похваливши своју јуницу сименталске расе он је овом приликом рекао: “Задовољан сам изложбом. Моје јунице су достигле цену преко 4000 евра, али више немам за продају до јесени,” изјавио је Милаковић, познат као узоран домаћин из села Матишић код Мионице.

Фарма Жаклине Јовић из Свилајнца такоше је била међу излагачима. Ми смо видели на подијуму њихову е јуницу стару 24 месеца, која је у петом месецу гравидитета. “Цена овакве јунице је минимум 3500 евра,” рекао је господин Јовић, који на својој фарми има 20 грла сименталске расе. Његова јуница привукла је пажњу посетилаца својом живахношћу, скакајући и играјући по рингу, што је додатно улепшало изложбу.

Према речима Дениса Кучевића, председника Комисије за говедарство, ове године изложена говеда су била изузетно високог квалитета. Посебно су се истакле расе холштајн-фризијска и сименталска, које су доминирале изложбом. Одгајивачи су уложили велики труд да представе бројна висококвалитетна грла, стварајући снажну конкуренцију и отежавајући посао комисији, али на задовољство свих присутних.

Изложени коњи су такође привукли пажњу стручног жирија, који је похвалио напредак у припреми изложбених коња и њихових предводника. “Ово је празник за липицанере у Србији и Војводини,” истакао је мр Ивица Мандић, председник Комисије за оцењивање коња и међународни судија за липицанерску пасмину. “Квалитет грла је стабилан, чак је у благом порасту. Данас радимо с младим кобилама од три до шест година и велики број грла заслужује да уђе у даљи узгој.”

Овце су биле међу најбројнијим изложеним грлима, а према речима проф. Ивана Пихлера, председника Комисије за оцењивање оваца и коза, квалитет грла је изузетан. “Правац развоја сточарства којим идемо изузетно је добар и држава је много уложила у ову производњу,” рекао је Пихлер. Одгајивачи су показали велику заинтересованост, те ове године имамо и неколико нових излагача. Изложене су и козе, углавном младе.

Национална изложба стоке у Новом Саду била је велики успех, с преко 800 изложених грла. Квалитет изложених животиња био је на рекордно високом нивоу, а напредак у припреми и презентацији животиња, као и велика заинтересованост одгајивача, обећавају светлу будућност за сточарство у Србији.

Сточарство у Србији показује знаке значајног напретка, посебно у погледу квалитета животиња и подршке државе. Међутим, сектор и даље мора превазићи бројне изазове, укључујући тржишне нестабилности и потребу за одрживим праксама. С обзиром на све већи фокус на квалитет и генетски потенцијал, као и континуирану подршку државе, сточарство у Србији има солидне темеље за даљи развој и унапређење.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.