Када није међу цвећем у пластеницима Врањанац Јован Младеновић је обично на некој од околних пијаца где својим муштеријама нуди на продају своје најбоље примерке.

Док то чини он непрестано брине да му неко случајно не покида неки од цветова и тако умањи његову лепоту. Због тога око себе увек има купаца који желе баш од њега да купе цвеће. Зато му у сезони редовно зафали још око 50.000 биљака како би подмирио све своје купце.

Две деценије искуства

Младеновић се овом производњом бави већ 22 године и никада није зажалио због тога. Каже да се школовао за рад у металној индустрији, али да никада није радио у својој професији зато што је пронашао себе у производњи цвећа. Почео је најпре са пластеничком производњом раног расада поврћа, али када је видео једног свог колегу како на пијаци с лакоћом продаје петуније засађене у саксијама, одлучио је да му приђе и распита се о каквој производњи је реч.

Он му је то све тако лепо објаснио да је готово истог момента одлучио да од наредне сезоне крене и сам да производи цвеће. Иако није имао од кога да учи он се храбро упустио у ову врсту производње надајући се најбољем. У почетку му је много користило искуство које имао у производњи раног расада. Учио је и од других, али највише на својим грешкама тако да је врло брзо савладао тајне ове производње и почео да производи цвеће коме су се дивили купци, па је и продаја кренула како се само пожелети може, преноси ЕУправо зато.

Илустрација: Јован се већ 22 године бави усзојем цвећа

Највише учио на својим грешкама

“Првих десет година бављења овом производњом биле су најбоље зато што се могло баш лепо зарадити. Може и сада упркос томе што је пандемија вируса корона проузроковала повећање трошкова производње и у овој делатности”, истиче Младеновић.

Због тога су се, према његовим речима, неке његове колеге преоријентисале на производњу хране која се такође веома исплати и која има будућност. Он, међутим, намерава да настави да се бави производњом цвећа у коју је укључена и његова супруга, родитељи, брат и снаја. Отуда су они међу својим купцима познатији и као Пољопривредно газдинство Слободана Младеновића, на коме се у сезони одгаји око 70.000 коренова разноврсног цвећа, а међу којима су највише заступљене мушкатле, бомбонице, бегоније, разноврсне петуније, босиљак домаћи и грчки, кадифа, агератум.

Илустрација: Све што произведе то и прода

Љубичица се продала

Пред сваку зиму Младеновићи припреме око 60 метара дрва за грејање простора од 450 квадрата који се налазе под пластеницима. Купили су и котао како би могли помоћу њега да остваре ваљану температуру и када она падне и на минус 15 испод нуле.

“Тада не спавам. Нон стоп сам у пластеницима. Ложим и дању и ноћу да биљкама омогућим температуру при којој неће осетити да је напољу цича зима”, прича овај искусни цвећар.

Нови круг продаје отвориће у мају када ће пласирати једну мању производњу цвећа својим стандардним купцима. Током лета бавиће се производњом летњих хризантема у више боја. Оне ће процветати у септембру и тада ће их понудити на тржиште.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4389087/jovan-iz-vranja-se-skolovao-za-metalca-ali-ipak-ima-drugi-biznis-cela-porodica-ukljucena-u-posao-ne-stizu-da-usluze-sve-kupce

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.