У времену када се индустрија хране суочава са изазовима масовне производње и питањем одрживости, све је више оних који се окрећу локалним, малим произвођачима чији производи не само да гарантују квалитет, већ и чувају дух традиције и блискости са природом. Међу њима се издвајају и пчелари, чија се страст и посвећеност могу осетити у свакој кашичици меда, али и у другим производима који произилазе из овог заната.

Пчеларство у Србији представља више од обичног посла, то је традиција која се негује, а у случају наше саговорнице Дијане Јовановић из Чириковца је и прича о љубави, породичној традицији и иновативности.

Њено пословање са пчеларством започето је пре 16 година заједно са супругом, наслеђујући породично искуство које датира више од четири деценије.

,,Инспирирала ме је љубав према супругу и према породици. Он ми је пренео то све и заједно смо наставили то да радимо. Од самог почетка смо и свеће кренули. Наравно, нешто смо касније и додавали, али све што је могло да се уради од пчелињих производа максимално смо употребили и уврстили у наш асортиман”, открива Дијана, истичући како је заједнички рад ојачао не само њихов пословни подухват, већ и породичне везе.

Дијана и њен супруг труде се да имају све врсте меда. Од меда до прополиса, од полена до матичног млеча, па чак и до свећа направљених од најфинијег пчелињег воска, њихова понуда одражава богатство природних ресурса и знање како их најбоље искористити.

,,Задовољни купци мотивишу нас да наставимо са иновацијама и ширењем понуде”, каже Дијана.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина 

Она напомиње да такви препарати нису замена за лекове или медицину, али као алтернатива добро су се показали.

Процес израде свећа представља посебан сегмент њиховог пословања. Ова активност се углавном одвија зими, када су пчеле мање активне, а пчелари имају више слободног времена.

Како наводи, зими се пчелари релаксирају са топљењем воска.

,,Од саћа, тј од тог девичанственог воска најсветлији део одвајамо за свеће. Свеће изливамо у калупе, неке савијамо и ручно од воштаних табли. То је тако једноставно да нам чак и деца помажу у томе’’, каже Дијана.

Један од кључних фактора који Дијанин мед издвајају на тржишту је дугогодишње искуство и знање које поседују.

,,Тачно знамо када је право време да се мед врца, а такође битне су и локације за кошнице далеко од пестицида и у нетакнутим природним подручјима широм Србије. Ми водимо рачуна где селимо пчеле. Углавном је то природа где нема људи. Ми кошнице селимо по целој Србији где год су места погодна за то и где је сачувана још увек та природа’’, рекла је Дијана.

Сезонске варијације су саставни део пчеларства, а Дијана истиче како је посао током године распоређен тако да увек има активности, било да је у питању припрема пчела за пашу или паковање меда.

,,Ми функционишемо као пчеле у кошници, свако зна шта ради”, додаје она.

Илустрација: Воштане плоче и свеће праве током зиме кад имају мање посла око кошница

Развој бренда за Дијану представља континуирани процес.

,,До сада смо излагали наше производе на сајмовима меда, испорукама на кућну адресу или продајом у домаћинству, а од ове године отворили смо малу продавницу меда и пчелихих производа под називом “Медотека”. Трудићемо се да још висе обогатимо наш асортиман, а наши посетиоци увек могу да се засладе и пробају најразличитије укусе меда Србије”, каже Јовановић.

,,Планови су нам да будемо препознатљиви за потрошаче по квалитету меда и пчелињих производа. Задовољство наших потрошача је приоритет’’, закључује Дијана

Њихов приступ је једноставан – мед као основу за здрав живот обогаћују малим, иновативним додацима.

Извор: https://boom93.rs/article/30445/porodicno-naslede-porodica-jovanovic-pcelarstvo-i-svece-foto

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.