Јесен је време када се пчеле припремају за предстојећу зиму, али и време за јесењи преглед кошница како би пчелар утврдио здравствено стање друштва. Стручњаци кажу да сваки пчелар најбоље познаје своје пчеле, па свака чак и на први поглед безазлена ситница може бити важна у откривању болести. А, правовремено откривање проблема даје могућност пчелару да помогне друштву и тако спречи озбиљније последице и веће угинуће пчела.

Илустрација: Правовремено откривање болести пружа прилику пчелару да помогне друштву

Како изгледа преглед?
Сваки преглед кошница од стране пчелара значи да се посебно обрати пажња не само на понашање пчела, већ и на изглед саћа а посебно поклопчића који могу указати на могуће заразе.
Како у Практикуму за пчеларство објашњавају проф. др Нада Плавша са Пољопривредног факултета у Новом Саду и проф. Др Иван Павловић научни саветник Института за ветеринарство Србије, неправилности у распореду, разбацано или раштркано легло најчешће су знаци коју указују на болест. На проблеме указује и изглед ларве. Наиме, здрава пчелиња ларва је беле боје седефастог сјаја и изражене колутићаве грађе. Свака промена у боји, изгледу тела и млохавом опуштању указује на постојање неке болести. Код здравог друштва поклопци су благо избочени, без набора, суви, порозни, без рупица, осим у задњем стадију поклапања када су на врху избочења и релативно су равних рубова. Боја поклопаца може бити од светлосмеђе до тамносмеђе без мрља. Одступање у изгледу је могуће само код поклопаца над радиличким и трутовским ћелијама саћа, чији су поклопци нешто избоченији. Самом променом изгледа, боје и облика поклопца већ указују на неку болест. Такође, неправилно распоређено поклопљено или не поклопљено легло, тамне мрље посебно у доњем делу поклопца, набораност или увученост ћелија, појава једне или више рупица на поклопцима чији је распоред неправилан, а рубови рупица су неправилно изгрижених рубова указују здравствене проблеме у леглу. У случају било какве сумње на болест треба узети узорке и однети их у лабораторију. На анализу се
носе узорци саћа (димензија 10џ10 цм) најмање 30 угинули и исто толико живих пчела, састругани узорци са површине рамова и зидова кошнице. Све то, по савету стручњака треба упаковати у папир, новинску хартију, картонску или евентуално дрвену амбалажу, док се живе пчеле пакују у стаклене или пластичне тегле. Треба избегавати пластичне кесе, алуминијумску фолију и лимене посуде јер могу да контаминирају биолошки материјал за анализу.

Илустрација: Пчелиње друштво често је на мети вируса

Вируси – ширење и превентива
Пчелиње друштво често нападају различити вируси, међутим проблем је што због недостатка клинички видљивих знакова не придаје им се довољно пажње.
Један од најчешћих вирусних болести је мешинасто легло које је заступљено на свим континентима и погађа легла без обзира на климатске услове. Болест изазива вирус ифлавиридае/ флавирус који је шестоугаоног облика и пречника 30 нмм. Најчешће напада ларве старе два дана, али се може наћи у саћу, меди у међу одраслим јединкама. Патогеност губи у води при температури од 59 степени, као и у меду који се загреје на 70 степени. У меду који се држи на собној температури може да опстане и буде вирулентан до три месеца. У течности која се ствара у угинулим ларвама остаје вирулентан до недељу дана. Вирус се брзо размножава и шири унутар друштава, лако се преноси са једне на другу јединку, па може да изазове и епидемију ове болести међу пчелама.
Како у Практикуму за пчеларство објашњавају проф. др Нада Плавша са Пољопривредног факултета у Новом Саду и проф. Др Иван Павловић научни саветник Института за ветеринарство Србије, ширење ове болести се најчешће врши преко контаминираног меда, залетањем пчела из других кошница, грабежом, ројењем или када пчелар пребацује рамове из једне кошнице у другу или зараженим прибором. У самој кошници преноси се преко пчела које чисте кошницу, односно извлаче угинуле и оболеле ларве и избацују их напоље, при чему усисавају течност угинулих јединки. Симптоми болести јављају се већ после 24 сата и у случају заразе пчеле губе жељу за узимањем полена и врло брзо умиру.

Илустрација: Симптоми болести мешинасто легло најпре се примећују на поклопљеном леглу у виду неправилно распоређеним или оштећеним поклопцима

Симптоми болести
Симптоми болести мешинасто легло најпре се примећују на поклопљеном леглу у виду неправилно распоређеним или оштећеним поклопцима који по себи имају тамне мрље или су благо улегли. Унутар самих ћелија налазе мртве ларве мешинастог облика, по чему је ова болест и добила име. Тело лутке мења боју од главе и постаје прво жућкасто, затим смеђе или сиво-смеђе. Уколико болест захвати већи део кошница препоручује се потпуно уништавање друштва. У случају да је зараза примећена на време рамови са инфицираним леглом се потапају у врелу воду а остатак друштва се премешта у чисту и дезинфиковану кошницу. Кошнице и прибор се дезинфикују са 4% раствором формалина 30 минута.
Када су у питању превентивне мере савет је да се води рачуна о хигијени, да се редовно дезинфикује алат и да се саће не премешта из једне кошнице у другу. Препоручује се, такође, прихрањивање пчела са шећерним сирупом, посебно у мају месецу како би се спречила појава ове заразе.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.