У срцу планинског масива у департману Лоара, у месту Совањ, налази се фарма Мари-Ањес Плањ, једине фармерске произвођачице славног сира Fourme de Montbrison. Већ три деценије, заједно са својим супругом Ренеом, наставља породичну традицију стару седам генерација. Овај јединствени сир прави се по рецепту који јој је пренео њен свекар, а њему његова мајка, у старим планинским колибама познатим као “жасери”.
СИР СА ВИШЕ ОД 1.000 МЕТАРА НАДМОРСКЕ ВИСИНЕ
Краве на фарми породице Плањ већи део године пасу на више од 1.000 метара надморске висине, на пространим планинским пашњацима. Током хладнијих месеци бораве у штали у малом селу Гут Клер. Ове животиње су неговaне према традиционалним методама, исхрањене природним житарицама и надгледане уз ветеринарску бригу која поштује принципе здравог узгоја. Тренутно на фарми има око седамдесет грла, углавном раса Монбелијард, Тарин и Холштајн, али и неколико примерака Флеквих расе из Швајцарске.
“Свака фаза производње је ручни рад и захтева стрпљење. Конзервација, загревање, пастеризација, цеђење, обликовање, сољење, сазревање – све су то кораци који морају бити спроведени прецизно, како би сир добио своју препознатљиву структуру и укус”, објашњава Мари-Ањес Плањ.
FOURME DE MONTBRISON: ТРАДИЦИЈА И АУТЕНТИЧНОСТ
Fourme de Montbrison је сир са заштићеним географским пореклом (AOP), који се производи искључиво у регији Мон ди Форез, која се протеже кроз департмане Лоара и Пи-де-Дом. Овај полутврди сир са племенитом плесни познат је по својој наранџастој кори и сувој, кремастој текстури. Његова унутрашњост је испресецана плаво-зеленом плесни, што му даје јединствену арому, блажу од познатог Рокфора, али и даље богатy и комплексну.
Производња овог сира прати ригорозне стандарде. Користи се искључиво кравље млеко, а сазревање траје најмање 28 дана. Управо овај спор процес сазревања, као и специфичан поступак мешања и обликовања, доприносе препознатљивом укусу који има лагане орашасте ноте са благим додиром шумских арома.
РАСТ ПРОИЗВОДЊЕ И БУДУЋНОСТ ФАРМСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ
Према подацима синдиката произвођача сира, производња Fourme de Montbrison сира у 2023. години достигла је 638 тона, што је повећање у односу на претходну годину. Иако се већина производње одвија у млекарама, фарма Плањ остаје једина која овај сир производи на традиционалан, фармерски начин.
“Некад нас сматрају ексцентричима јер и даље инсистирамо на старим методама производње. Али ми знамо шта радимо – сваки корак у процесу има свој разлог и доприноси изванредном квалитету сира”, каже Мари-Ањес уз осмех.
Осим што се продаје на локалним пијацама и у специјализованим продавницама, Fourme de Montbrison из ове фарме постаје све популарнији и код потрошача у Лиону и другим већим градовима Француске, где је цењен као деликатес.
Сваке године у октобру, у граду Монбризон одржава се фестивал посвећен овом сиру, где се окупљају произвођачи, љубитељи и гастрономски стручњаци како би славили ову кулинарску баштину.
Fourme de Montbrison није само сир – то је део историје и идентитета овог планинског краја.
Foto: https://www.freepik.com/