ПИЈАЧНЕ тезге, чини се, никад веселијих боја нису биле средином априла. Црвени се највише од домаћег воћа и поврћа, а у том руменилу предњаче јагоде. Продавци не могу да се усагласе каква им је продаја, али цене су углавном сличне – до 600 динара по килограму. Пиљари кажу, чекају се јагоде из Пољске, па ће им и цена бити приступачнија. Летње температуре, условно речено, погодовале су ранијем сазревању појединих воћних култура. Међу њима, “слатка као мед” и “слађа од прве љубави” – јагода. Према речима сељака, не памте да су раније понудили на тезгама ово бобичасто воће.

– У мају им је сезона, али блага зима и поготово последњих неколико недеља виших температура, утицале су да поранимо. Јуче ми је био први дан са јагодама, и не могу рећи да продаја иде добро – искрена је Светлана из Заклопаче.

Како нам је рекла ова искусна продавачица, све је поскупело. Њено воће из грочанског пластеника кошта од 500 до 600 динара, а цену су диктирале скупља дневница берача, као и хемикалије за прскање – Када се сведе рачуница, која укључује довожење јагода до пијаце и плаћање тезге, толико мора коштати – каже Светлана. – За десетак дана треба да стигне јагода из Пољске. И она стиже раније него иначе. Тада ће цена домаће јагоде бити нижа, али нећемо због тога бити у минусу. Напротив. Пољске јагоде не буде много, и то је онда прилика да се домаћа прода.

Док премеравају корпице са по пола килограма, за оне који не могу да одоле првим плодовима, пољопривредници нам кажу да се никако не радују паду температуре најављеним за наредне дане. Ако буде града, то ће бити погубно за даљи род.

– Ми само можемо да гледамо у небо, јер нико не може да предвиди шта ће се догодити – истиче Негован из Шапца, који је на пијаци већ четири деценије. – Ми улажемо новац свакако, а да ли ће се то исплатити, никад не знамо. Ја сам јагоде почео да продајем пре пет дана. Народ јагоде воли. Купују их, а тек ће када постану повољније.

На тржницама се јагоде могу пазарити за 500, 600 динара по килограму, а на појединим тезгама пре неколико дана могле су се наћи и за невероватних 1.200 динара! И овде су актуелне акцијске цене, па се понегде јагоде могу пазарити и за 400 динара. Осим у маркетима, постало је популарно и на тезгама да се воће пакује у пластичне кутије грамаже од 500 грама, и таква амбалажа кошта 200 до 350 динара. Купци, према суду трговаца, још нису спремни да плате цео килограм, па бирају повољнију варијанту да осладе непца.

Како за “Новости” каже агроекономиста Жарко Галетин, јагода је школски пример сезонског карактера цена – да су оне високе када почне сезонски удар па да почну нагло да опадају. У пластеничкој производњи раније стижу па су зато и скупље.

– Временски велеобрт који метеоролози најављују може бити опасан, нарочито за воће. Кад је много суше воће ће бити слађе, као сада. Србија много увози, чак и културе које успевају и код нас, а Пољска конкурише нашој производњи. Очекујемо да домаћа понуда буде стабилна, када уђемо у пуну сезону, осим за неко воће које су опредељене за увоз, попут мандарине или кивија – каже Галетин.Према речима стручњака са којим смо разговарали, трошкови производње јагоде, али и других пољопривредних култура су много скочили. Трошковна калкулација не дозвољава да цене буду на нивоу прошлогодишњих, јер ће у том случају пољопривредници пословати у минусу.

Зашто једемо јагоде сем што су сочне?

Јагоде нису само освежавајући пролећни ужитак већ и права суперхрана која доноси бројне здравствене користи. Ови сочни црвени плодови не само да задовољавају ваше непце, већ и хране ваше тело на неколико начина.

Прво, јагоде су препуне антиоксиданата попут витамина Ц, флавоноида и антоцијана, који помажу у борби против слободних радикала и смањују ризик од хроничних болести попут срчаних обољења и рака.

Осим тога, јагоде су ниско калоријске воћке, што их чини идеалним избором за оне који воде рачуна о линији. Оне такође садрже влакна која подржавају здравље дигестивног система и помажу у одржавању осећаја ситости.

Јагоде су такође богате витамином Ц, што јача имунолошки систем и помаже организму да се бори против инфекција. Овај витамин такође игра кључну улогу у одржавању здравља коже, чинећи јагоде корисним савезником у борби против старења.

Истраживања су показала да редовно конзумирање јагода може побољшати здравље срца, регулисати крвни притисак и смањити ниво лошег холестерола.

Стога, следећи пут иодете на пијацу купите јагоде  када уживате у укусу сочних плодова, имајте на уму да осим што су неодољиво укусне, оне су и моћан савезник за ваше здравље.

Да ли је тешко производити јагоде? Шта су изазови?

Производња јагода, иако доноси слатке плодове, није без изазова. Узгајивачи јагода суочавају се са разним факторима који могу утицати на успех њихових усева.

Прво, избор одговарајуће локације за узгој јагода кључан је корак. Ове воћке захтевају добро дренирано земљиште богато хранљивим материјама, као и довољно сунчеве светлости. Проналажење таквог земљишта може бити изазов, посебно у урбаним подручјима где је земљиште ограничено.

Затим, контрола штеточина и болести је важан аспект узгоја јагода. Ове биљке су подложне нападима инсеката попут трипса, гриње и пужева, као и различитим болестима као што су сива трулеж и антракноза. Управљање овим проблемима захтева пажљиво праћење и примену одговарајућих пестицида и фунгицида.

Још један изазов је вода. Јагоде захтевају редовно заливање како би се одржала влага у земљишту, али прекомерна влага може довести до труљења плодова. Ефикасно управљање наводњавањем може бити сложен процес, посебно у сушним или кишовитим периодима.

Надаље, сезонски фактори попут временских услова могу значајно утицати на производњу јагода. Прекомерна топлота може изазвати опекотине на лишћу и плодовима, док ниске температуре могу изазвати оштећења цветова и младих плодова.

Извор: НОВОСТИ, АГРОПРЕСС, АГРОБИЗНИС МАГАЗИН

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.