Прве јагоде сорте алба овог априла поново су замирисале у 15 пластеника Милоша Митића из села Ћуковац код Врања. Засад на 20 ари обећава богат род, а прве плодове Митић ће купцима испоручити за двадесетак дана.

Производњом ове јагоде почео је да се бави пре шест година, када је проценио да од ње може да заради – прва стиже за продају и достиже највишу цену. О неуспеху није размишљао, јер је знао да на земљи коју поседује и која обилује водом може да произведе воће одличног квалитета.

Одлична за почетнике
Алба се препоручује за садњу почетницима у овој производњи. Када је засадио први пластеник Митић је планирао да сваке године постојећу производњу оплемени неком новом врстом јагода. Међутим, одустао је од тога када је схватио колико му се ова сорта заправо исплати. Посебно од када су купци у локалним радњама, са чијим власницима је успоставио одличну сарадњу, почели масовно да купују управо његове јагоде.

Зато је протеклих година све своје снаге усмерио на повећање производње. Својски се труди да пред сваку производну сезону сачува заметнути род. Плодови настају на такозваним зимским цветовима који су успели да опстану у пластеницима током зимских месеци. Каже да му највећу главобољу стварају пролећни мразеви од којих усеве штити агрофолијом.

– Ове године на нашем подручју их је највише било крајем марта месеца. Јагоде су све време током ноћи биле покривене агрилом и тако сам их сачувао од мраза. Јутра су овде још увек веома хладна, па сам из тог разлога знао да нешто касније отворим пластенике због чега су се на неким листовима појавиле и ожеготине – прича Митић.

Он истиче да се то неће негативно одразити на богато заметнути постојећи род, који ће највероватније тежити негде око пет тона.

Илустрација: Произвођачи јагода очекују добру цену и ове сезоне

Цена од 390 динара/кг добра
Иако је ове године од својих 8.000 засађених садница очекивао више, верује да ће овом воћком моћи да подмири све своје купце. Очекује и добру цену с обзиром на то да је прошле године у ово време килограм јагода коштао 390 динара.

– Уколико се та цена задржи и ове године биће добро за нас произвођаче – нада се овај пољопривредник.

Верује да би на пијаци могао да постигне још бољу цену. Ипак, нема времена за такву врсту продаје зато што мора да се посвети и другим пољопривредним културама на свом газдинству.

Целокупан посао у јагодњаку овај млади човек обавља са својом породицом. Они су у берби и његови најпоузданији берачи. Додатне раднике ангажује тек када види да не могу сами на време да оберу сав род, као и за време монтаже пластеника.

Илустрација: Посао са јагодама добро иде, па планира и проширење производње

Планира проширење производње
Овај произвођач планира да догодине постојећу производњу повећа за још пет пластеника у којима ће да засади јагоде џоли. Она је веома тражена на тржишту и даје плод уједначене величине и у трећој години експлоатисања. За ову врсту јагоде одлучио се зато што има леп укус, а квалитет плода је константан и приликом појаве веће количине влаге и кише, као и сунца.

– Берба ове сорте почиње неких шест дана после завршетка бербе албе и то је један од разлога што сам се одлучио баш за њу – истиче врањски јагодар.

Са пријатељима јагодарима из Србије већ је договорио куповину садница. До тада ће припремити земљу за садњу, коју ће додатно растрести убацивањем хумуса како би могао да одгаји јагодњак за пример. То му засигурно неће бити тешко с обзиром на то да се протеклих година квалитетом изборио за своје место на домаћем тржишту, где ће наћи купце и за своју нову врсту јагоде.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/milosu-zasad-na-20-ari-obecava-dobar-rod-jagoda/x628phk

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.