Захваљујући иницијативи Регионалне развојне агенције „Срем“, Специјалног резервата природе „Засавица“ и Друштва пчелара „Јован Живановић“ из Сремске Митровице, грађани овог града сада имају прилику да свакодневно купују мед на првом медомату постављеном у центру Сремске Митровице. Медомат се налази на тераси Туристичког инфоцентра, омогућавајући једноставан и иновативан начин куповине овог драгоценог производа. У питању је апарат на коме у сваком тренутку 24 сата 7 дана у недељи може купити домаћи мед.

Данас су у просторијама Туристичког инфоцентра у Сремској Митровици представљени резултати пројекта „Заснивање еколошки прихватљиве производње меда у близини СРП ‘Засавица’“. Овај пројекат реализован је у сарадњи Регионалне развојне агенције „Срем“, Специјалног резервата природе „Засавица“ и Друштва пчелара „Јован Живановић“, уз подршку и финансирање од стране Програма Уједињених нација за развој (UNDP).

Данас је, у оквиру пројекта, одржано и постављање и пуштање у рад првог „градског“ медомата, који ће омогућити пчеларима да на једноставан и иновативан начин пласирају своје производе на тржишту.

„На иницијативу града Сремска Митровица, покушали смо да унапредимо елементе циркуларне економије и производње хране на територији града, што је резултирало овим медоматом. Удружење пчелара у Сремској Митровици сада може да пласира своје производе на овај иновативан начин. Такође, у оквиру пројекта смо радили на уклањању инвазивних врста са територије Засавице, а од тог материјала смо производили брикете“, Милан Мирић, директор РРА „Срем“, објаснио је суштину и значај овог пројекта.

Илустрација: На овај начин купујете здрав и проверен мед, и подржавате локалне пчеларе

Мирић је додао да је једна од важних компоненти пројекта социјална, јер се производња брикета дели социјално угроженим домаћинствима за набавку огрева. Пројекат је финансиран од стране Европске уније са вредношћу од 25.000 долара, док је кофинансирање било 5.000 долара.

Катарина Сајић из Програма Уједињених нација за развој, додала је да је пројекат подржан о стране Европске Уније.

„Овај медомат, односно читав пројекат који смо подржали, део је пројекта ЕУ за зелену агенду у Србији који финансира Делегација Европске уније, а спроводи Програм Уједињених нација (UNDP) у сарадњи са Министарством заштите животне средине Србије и другим партнерима. Пројекат је подржан у оквиру области одрживе производње хране, што је веома битно за зелену транзицију привреде и друштва. Посебно нам се допао пројекат због своје целовитости, јер показује како на одржив начин, еколошки прихватљиво може да се производи мед, а истовремено приказује циркуларну економију кроз употребу локалних ресурса биомасе.“

Петар Самарџић, заменик градоначелнице Сремске Митровице, изразио задовољство пројектом. „Пре свега, желим да се захвалим донаторима и свим пројектним актерима, јер су успели да принципе социјалне одговорности укључе у активности и процесе који се спроводе у нашој локалној заједници. Простор у Специјалном резервату природе ‘Засавица’ очишћен је од инвазивних растиња, од чега су произведени брикети који се дистрибуирају социјално угроженим домаћинствима са територије града Сремска Митровица. Поред те социјалне ноте, овај пројекат има и здравствену и еколошку компоненту, јер брикетирање доприноси смањењу емисије штетних гасова и утиче на борбу против климатских промена.“

Пројекат не само да доноси економску корист кроз подршку локалним пчеларима, већ и доприноси очувању природних ресурса и подршци социјално угроженим групама. Постављање медомата у Сремској Митровици је пример иновативног приступа у пољопривредној производњи и одрживом развоју који интегрише економске, еколошке и социјалне аспекте.

Резултати пројекта „Заснивање еколошки прихватљиве производње меда у близини СРП ‘Засавица’“ показују да је могуће креирати одрживе моделе производње који истовремено доприносе очувању природе, подршци локалној заједници и економском развоју. Први „градски“ медомат је само почетак новог приступа у пчеларству који ће сигурно служити као инспирација и пример добре праксе у Србији и шире.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/4407869/otvoren-prvi-medomat-u-srbiji-u-ovom-gradu-od-sada-mozete-preuzeti-med-iz-automata-i-to-svih-vrsta-foto

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.