Хлеб, сир и чоколада – симболи су који се већ деценијама везују за швајцарску трпезу. Али нове генерације, нови трендови и нове вредности уносе промене. Брзи оброци, биљне алтернативе и свест о одрживости све више обликују не само оно што купујемо, већ и како живимо.

Према подацима Савезног завода за статистику, просечно швајцарско домаћинство данас издваја око 10,9% свог буџета на храну и безалкохолна пића – што је значајно мање него почетком 2000-их, када је тај удео износио и до 18%. Подаци јасно показују: смањује се удео потрошње на храну, али се повећава утицај трендова и свести у избору намирница.

Хлеб, тестенина и кромпир и даље представљају основу, али млађе генерације све чешће бирају тестенине и пиринач уместо традиционалног хлеба. Млеко, јогурт и сир остају важни у свакодневној исхрани, али биљне алтернативе све више освајају простор на полицама – и у тањирима. Док тврди сир и даље држи позицију фаворита, млеко се више конзумира у немачкој него у француској Швајцарској.

Када је реч о месу – годишња потрошња износи око 50 килограма по особи, али се мења његов састав. Док интересовање за свињетину опада, потражња за живинским месом расте, као и за вегетаријанским и веганским заменама, иако још увек на релативно ниском нивоу.

Слатко и слано – то су омиљени укуси. Сваког дана Швајцарци поједу у просеку 83 грама слаткиша, а мушкарци предњаче. Истовремено, солидна доза соли стиже из грицкалица и готових јела.

Иако чак 87% становника једе воће или поврће сваког дана, само 18% њих постиже препоручених пет порција дневно. Јабуке, парадајз и салата најчешћи су избор.

И сами школски уџбеници за кување – попут чувене књиге Tiptopf – сведоче о промени времена: док су некада доминирали рецепти са месом, данас све више простора добијају биљна јела, интернационални утицаји и брза припрема. Промене бележи и званична прехрамбена пирамида, што није прошло без критике.

Швајцарци данас једу брзо и практично, али и све свесније. Недостатак времена води ка куповини готових производа, али расте и интересовање за локално, одрживо и здраво. Онлајн рецепти и глобални трендови охрабрују експериментисање, а нови модели породица и старење становништва додатно утичу на оно што се кува и сервира.

Исхрана остаје огледало друштва. И без обзира на све промене – добар оброк у друштву пријатеља или породице и даље је незамењив.

Извор: LID – Was die Schweiz kauft, was die Schweiz isst

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.