Зима је вријеме мировања за пчеле, али и даље постоје одређени послови које пчелари требају обавити како би осигурали добро стање својих кошница.

Kaко пчеле воле мир, oбезбјеђивање мира на пчелињаку представља заједничку карактеристику током зимских мјесеци. Овај период је погодан за поправке старих и оштећених кошница, прављење рамова или уклањање старог саћа у старим како би се замијенило са новим као и израда нових кошница. Све су то битни фактори доброг презимљавања и добре припреме за наредну пчеларску годину.

Оно што је карактеристично за мјесец јануар у већини крајева јесте појава снијежног прекривача који може затрпати кошнице. Снијег може да буде користан, поготово ако је растресит, има функцију изолатора, штити од ниских температура и вјетрова, тако да пчеле у кошницама прекривеним снијегом мање троше хране.

Међутим приликом његовог топљења може доћи до појаве леда на улазу у кошнице, који се мора редовно чистити како не би дошло до његовог потпуног затварања што може довести до угинућа пчелињег друштва. Пчелар може такође предузети мјере како би кошнице изоловао од хладноће, додавањем додатних слојева изолације или постављањем вјетро-прпоусних ограда око кошница.

Илустрација: Обратите пажњу на појаву мишева и пољских глодара који могу данаправе велику штету

У току зиме могућа је појава мишева и пољских глодара, да тражећи повољно станиште за презимљавање као и извор хране направе велику штету у пчелињаку. Ови глодари се хране саћем, медом, цвијетним прахом као и пчелама које на ниским температурама нису способне да се одбране.

Због свих ових могућих опасности контрола пчелињака и током зиме треба да буде редовна, најчешће се обавља контрола зујања. Равномјерно и тихо зујање је сигуран знак да је у кошници све у реду, тако када се куцне у кошницу зујање се појача, а затим умири што нам показује да је са друштвом све у реду, уколико се зујање настави или нагло прекине кошницу треба прегледати.

Иако због ниских температура кошнице није препоручњиво отварати у овом периоду, уколико се примијети да нешто са пчелама није у реду, треба отворити и прегледати друштво. Aко се приликом отварања примјети да су друштва страдала кошнице треба одмах очистити и изпразнити, ако је друштво здраво треба очистити подњачу и пресложити рамове те оне са медом примаћи клубету.

Илустрација: Контрола пчелињака треба да буде редовна и током зиме

У овом периоду матица полако почиње да полаже јаја, чиме се одрђени број радилица активира на исхрани легла, па се и јавља већа потреба за поленом и медом. Како се повећава потрошња хране, ствара се и већа количина водене паре па треба повести рачуна око вентилације саме кошнице.

Прихрана пчела погачама у овом период такође није карактеристична, осим ако се не ради о слабијим друштвима којим је то неопходно да прживе зиму и боље се развију на прољеће.

Уколико постоји потреба за спајањем друштва због губитка матице, то треба обавити у топлој просторији ако су спољашње температуре превише ниске.

Када успијешно презиме, пчелиња друштва ће по свом природном нагону, у борби за опстанак и продужење врсте, почети да се обнављају приливом младих пчела радилица које се изводе из првог легла.

Извор: https://pssrs.net/radovi-u-pcelinjaku-tokom-zime/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.