Да ли јаје сме да стоји ван фрижидера? Како знате да је свеже? И шта значи онај број на љусци? У доба када се све више окрећемо домаћој храни и малим произвођачима, ваљано је знати шта стоји иза једне од најчешћих намирница на нашој трпези – јајета.
Шта открива жиг на љусци?
На сваком јајету из продавнице налази се шифра. Иако делује као случајни низ бројева и слова, она говори све:
-
Прва цифра указује на начин држања кокошака:
-
0 – органски узгој
-
1 – слободан узгој
-
2 – подни узгој
-
3 – кавези
-
-
Два слова означавају земљу порекла (нпр. DE – Немачка, RS – Србија).
-
Следе цифре које воде до конкретне фарме и чак кокошињца из ког је јаје потекло.
Пример: „1-DE-0357481“ значи: јаје из слободног узгоја у Немачкој, са фарме у Доњој Саксонији.
Колико трају јаја?
Рок трајања се обично поставља на 28 дана. Али чак и након тог датума, јаје не мора бити опасно – под условом да се термички обради (изнутра загрејано на најмање 70°C у трајању од 2 минута).
Препорука: разбијте јаје у шољу – ако лепо мирише и изгледа нормално, може се користити за кување или печење.
Тест свежине: јаје у води
Старост јајета лако се проверава код куће:
-
Ставите га у чашу са хладном водом
-
Ако остане на дну – свеже је
-
Ако се подигне под углом – старије
-
Ако плута – бацити!
Што је јаје старије, то се унутрашња ваздушна комора шири. Код свеже разбијеног јајета, жуманце је издигнуто, а беланац густ и збијен. Код старог – жуманце је равније, беланац се разлива.
Чувати у фрижидеру – али не прати!
У домаћинствима, јаја се обавезно чувају у фрижидеру (идеално: 4–7°C), јер је на тим температурама раст бактерија најспорији.
Важан савет: јаја не треба прати пре складиштења – природна заштитна опна на љусци штити од продора микроорганизама. Прањем се та баријера уклања.
Јела са јајима – посебна пажња!
Уколико припремате храну са сировим јајима (нпр. тирамису, домаћи мајонез, мус), користите исклучиво свежа јаја. Ова јела не треба чувати дуже од једног дана у фрижидеру.
За бебе, старије и хронично оболеле, јаја треба увек добро скувати или испећи – жуманце и беланац морају бити чврсти. Алтернатива: пастеризована јаја.
Колико трају кувана или обојена јаја?
– Домаће кувано и обојено јаје: 2–3 недеље у фрижидеру
– Куповно обојено јаје у паковању: важи рок произвођача
– Распакивана обојена јаја: не морају имати назначен рок трајања
Јаје је једноставно – али захтева знање. Било да сте произвођач, домаћица или гурман, правилно чување и припрема јаја значи мањи ризик и више укуса на трпези.
Избор:https://www.landundforst.de/tier/man-ueber-eier-wissen-sollte-stempel-haltbarkeit-lagerung-573488