Да ли јаје сме да стоји ван фрижидера? Како знате да је свеже? И шта значи онај број на љусци? У доба када се све више окрећемо домаћој храни и малим произвођачима, ваљано је знати шта стоји иза једне од најчешћих намирница на нашој трпези – јајета.

 Шта открива жиг на љусци?

На сваком јајету из продавнице налази се шифра. Иако делује као случајни низ бројева и слова, она говори све:

  • Прва цифра указује на начин држања кокошака:

    • 0 – органски узгој

    • 1 – слободан узгој

    • 2 – подни узгој

    • 3 – кавези

  • Два слова означавају земљу порекла (нпр. DE – Немачка, RS – Србија).

  • Следе цифре које воде до конкретне фарме и чак кокошињца из ког је јаје потекло.

Пример: „1-DE-0357481“ значи: јаје из слободног узгоја у Немачкој, са фарме у Доњој Саксонији.

 Колико трају јаја?

Рок трајања се обично поставља на 28 дана. Али чак и након тог датума, јаје не мора бити опасно – под условом да се термички обради (изнутра загрејано на најмање 70°C у трајању од 2 минута).

Препорука: разбијте јаје у шољу – ако лепо мирише и изгледа нормално, може се користити за кување или печење.

Тест свежине: јаје у води

Старост јајета лако се проверава код куће:

  • Ставите га у чашу са хладном водом

  • Ако остане на дну – свеже је

  • Ако се подигне под углом – старије

  • Ако плута – бацити!

Што је јаје старије, то се унутрашња ваздушна комора шири. Код свеже разбијеног јајета, жуманце је издигнуто, а беланац густ и збијен. Код старог – жуманце је равније, беланац се разлива.

 Чувати у фрижидеру – али не прати!

У домаћинствима, јаја се обавезно чувају у фрижидеру (идеално: 4–7°C), јер је на тим температурама раст бактерија најспорији.

Важан савет: јаја не треба прати пре складиштења – природна заштитна опна на љусци штити од продора микроорганизама. Прањем се та баријера уклања.

 Јела са јајима – посебна пажња!

Уколико припремате храну са сировим јајима (нпр. тирамису, домаћи мајонез, мус), користите исклучиво свежа јаја. Ова јела не треба чувати дуже од једног дана у фрижидеру.

За бебе, старије и хронично оболеле, јаја треба увек добро скувати или испећи – жуманце и беланац морају бити чврсти. Алтернатива: пастеризована јаја.

Колико трају кувана или обојена јаја?

– Домаће кувано и обојено јаје: 2–3 недеље у фрижидеру

– Куповно обојено јаје у паковању: важи рок произвођача

– Распакивана обојена јаја: не морају имати назначен рок трајања

Јаје је једноставно – али захтева знање. Било да сте произвођач, домаћица или гурман, правилно чување и припрема јаја значи мањи ризик и више укуса на трпези.

Избор:https://www.landundforst.de/tier/man-ueber-eier-wissen-sollte-stempel-haltbarkeit-lagerung-573488

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.