Децембар је мјесец када велики број пољопривредника може да одахне од радова. Ниске температуре, мраз, снијег, превлажна земља не дозвољавају много тога. Међутим, то не важи за све. У подручјима гђе је клима повољнија, на југу, или гђе услови дозвољавају завршава се орање земље, резидба воћака, ђубрење, сјетва.

Сада је вријеме кад треба много тога посматрати. У пољима је потребно обићи озиме усјеве и провјерити у каквом су стању. На озимој пшеници, јечму и ражи који имају више од четири листа или су избокорили обавља се прихрана, ако то већ нисте урадили и ако се може ући у поље. Планира се сјетва јарих житарица и других ратарских култура на прољеће. Сада се набавља сјеменски и остали материјал. Према потреби врши се сервис и поправка пољопривредне механизације.

И даље се беру купусњаче. Њихов окус је још бољи послије првих мразева, посебно код раштике. Биљне врсте које сада расту се штите од измрзавања, прекривањем, малчирањем или гријањем. Обављају се припреме за сјетву раног поврћа или његовог расада, као и сјетва расада разног цвијећа. Вријеме је за едукацију. Сада пољопривредници могу да посјећују разна савјетовања, радионице и трибине.

Илустрација: Лагано се почиње са припремама за узгој расада у пластеницима који ће бити потребан за пролећњу садњу

Провјерава се у каквом стању се налазе ускладиштени пољопривредни производи. Сви плодови који показују знаке труљења и других обољења је уклањају. Обратити пажњу на штеточине. Мишеви и пацови су сада у објектима гђе им је топло и има хране.

Обиђите воћњаке и провјерите да нема оштећења од глодара и срна, нарочито на младим стаблима.

Стока не прави паузу. Сви фармери знају да без обзира на мјесеце, животиње морају нахранит, напојити, заштити од хладноће, лијечити. За многе врсте животиња мијења се храна. Свјежа трава сијеном, силажом, сјенажом и концетрованом храном. То им омогућава да се лакше изборе са промјенама температуре и хладноћом.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Sta-se-u-decembru-radi-sije-sadi/804083

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.