Џон Грејем из Пертшира у Шкотској је треће генерација пчелара у својој породици. Овај, данас врло успешан бизнис, започео је његов деда, наставио отац а потом је преузео он. Пчеларење је постало његова страст а мед који продаје у локалним продавницама познат је по свом квалитету. Како је испричао Џон у његовој породици се тајне пчеларења преносе генерацијима са оца на сина.
-Сећам се да ми је отац причао да сам још као дете обожавао пчеле. Као дечак био сам у вртићу и стално сам причао како би се пчеле ту добро осећале – присетио се уз осмех он.
Његов отац Данкан Грејем бринуо се о пчелама до своје 92 године.
-Пре 10 година отац ми је поклонио једну кошницу. Шест месеци касније је преминуо и ја сам преузео бригу и о осталим кошницама у знак сећања на њега. Времено са почетних 20 дуплирао број кошница на 40 колико их имам данас. Али, то је у великој мери и даље мој хоби и љубав према пчелама – искрен је Грејем.

Илустрација: Џон свој мед првокласног квалитета продаје искључиво у локалним продавницама 

Џон годишње прода око 500 тегли првокласног меда и то у локалним продавницама или на кућном прагу.
-Радим веома малу количину за продају и све је ручно рађено у кућној радиности. Немам запослене мој једини помоћник је супруга. Кухиња нам је место за прераду, а гаража остава. Једноставно волим пчеле и све што је везано за њих. За мене је мед нус производ који пчеле скупљају за себе. Ја се трудим да им оставим доста меда за зиму јер је то природно и боље за њих – објаснио је он.
Према његовим речима већина пчелара се труди да што више меда узме од пчела па их после током зиме прехрањују са шећерним сирупом а он то не жели да ради.
-Мислим да било која алтернатива не може бити тако добра као што је то природа уредила, односно моје пчеле током зимских месеци једу искључиво мед који су саме сакупиле. За мене остаје вишак који њима претекне – додао је Грејем.
Његов мед познат је по квалитету а продаје га искључиво у локалним продавницама.
-За ову врсту продаје сам се одлучио зато што је мени тако лакше. Осим тога желим да моје комшије једу локални производ – нагласио је он.

Илустрација: Пчеле зоком зиме прехрањује искучиво медом које саме произведу

Према Грејемовим речима радо поклања пчеле људима из комшилука уколико желе да се баве пчеларством али уз један услов – морају да прођу основну обуку пчеларења.
-Волим пчеле, то су фасцинантна бића и радо своје знање делим са другима. Држим обуку и курсеве о пчеларењу нудећи почетницима да из прве руке науче све што им је потребно о пчелама и пчеларењу – рекао је Џон.
Како је нагласио осећа се комфорно јер разуме пчеле и природу. Он истиче да је пчеларење веома захтеван хоби, али да му доноси непроцењиво задовољство и релаксацију. Иако не мисли да ће доживети 92. године као његов отац, Џон намерава да се бави пчеларством колико год буде могао.
Његова прича о пчелама и меду је заправо је прича о љубави према природи, пречама и породичној традицији која се преноси кроз генерације, пише сајт The Courier.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.