Осмогодишња холштајн крава Ербакрес Снапл Шакира освојила је титулу велике првакиње, на највећој свјетској изложби млечних раса говеда, World Dairy Expo, у Висконсину у САД-у Њена власница Изабел Џејкобс заједно с братом Ијаном води конвенционалну фарму музних крава у канадској провинцији Квебек. Имају 500 музних грла и 400 телади.

Обрађују укупну површину од око 1.200 ха, од тога је 300 ха под луцерком, 150 ха сеном, 180 ха кукурузом, више од 95 ха сојом, скоро 60 ха пшеницом и исто толико хектара смеша овса и грашка. Оброк је базиран на исхрани од сувог сена, покошене траве, зрна и силаже кукуруза. Просечна млијечност по грлу је 11.000 кг на годишњем нивоу, а мужа се обавља два пута дневно.

Шакира ЕX-97 је проглашена за најлепшу краву Северне Америке 2023., а дневно даје 59 кг млијека. Прие шест година купили су тада двогодишње говедо на Светском сајму млека WДЕ, пише “Агроклуб”.

Очекују да ће ове године укупно произвести око 15.500 кг млека са 4,7 одсто масти и 3,4 одсто протеина. Број соматских ћелија у њеном млеку је 5.000 ћелија/мл. Већ је отелила петоро телади. Њено порекло је такође импресивно, што јој је донијело ову титулу. Дакле, она је унука црвено-беле холштајн краве ” Khw Regiment Apple-Red-ET EX-96 4E 41″ која је освајала бројне награде и такође била шампионка.

Чека и шесто теле

Шакира ће у новембру учествовати на Краљевском зимском сајму пољопривреде у Торонту. Сада је стеона и очекује се да ће у мају на свет доћи њено шесто теле. Џејкобсови продају ембрионе својих крава, али њени нису на продају и остављају их за даље потомство на својој фарми.

Видео: https://youtu.be/WGSdxWmzSVQ

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Sakira-svjetska-prvakinja-Pogledajte-koliko-daje-mlijeka-VIDEO/798364

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.