Ружа се ове зиме први пут облизнила, док Милица већ три године рађа двојке, а да ли ће и друге две краве у штали донети двоструку принову питају се Ћурдићи?

Под кровом недавно изграђене штале, супружници Рада и Гане Ћурдић, ове зиме имају пуне руке посла. Две краве на свет су донеле четворо телади, што се не памти у њиховом домаћинству, али и у свим селима под Муртеницом.

Милица је рекордерка, близни се већ трећи пут, и то трећу годину за редом. Домаћини су од ње за ове три године били богатији за шесторо телади, што у просеку бива обично троје. И Милица се родила код њих, они су је подгајили, а сада им је миљеница међу кравама, није стара, а иако рађа по два телета, њено телење увек прође у најбољем реду.

– Када је први пут пре три године, у зимским данима, родила двојке, колико смо били радосни, толико и забринути, како ћемо их подгајити? Почели смо да их хранимо са кантом на цуцлу и све је било како треба, одгајили смо их, било је више посла него када је једно теле, али смо се изборили, сада смо већ и навикли. – прича Гане.

Протекле године Милица је родила мушко и женско теле, док су ове године оба телета женског пола. Газде су им одмах “кумовале”, па су добили врло занимљива, а модерна имена – Лана и Лена.

Струка каже, женску телад из парова близанаца различитог пола, не треба остављати за приплод, већ гајити за тов, док у ситуацији када су оба телета женског пола, ниједан ген не оспорава њихов даљи напредак и развој. У кући Ћурдић, још увек трају преговори, да ли ће гајити треће близанце краве Милице?

– Надам се да ће се муж сложити са мном да их оставимо да гајимо. Волим животиње и рад са њима. Пуно је посла у домаћинству, али ја имам енергије за рад на селу, па ми ништа не пада тешко. Иако имамо већ једну јуницу, неће нам бити пуно ни ове “близнице”, па се надам да ће моја одлука пресудити. – каже Рада.

Још једна њихова миљеница, како они називају краве, пре неколико дана, на свет је донела такође двојке, али за разлику од Милице, први пут. Ћурдићима у “двостручила” посао, али и обогатила шталу за два нова грла. Крава, под именом Ружа, родила је близанце различитог пола, који према тврдњама струке нису погодни за приплод, па овај брачни пар овај пут није у дилеми. Немају несугласица, верни струци и искуству других домаћина.

Тешка су близаначка телења, изцрпљујућа, а и мали је проценат оваквих случаја, чак два до четири одсто крава рађа двојке. У тренутку доносе, и радост, и страх, али што је сигурно и додатни посао, као и дуплу зараду, што домаћинима иде на руку.

ОД СТОЧАРСТВА СЕ МОЖЕ ЖИВЕТИ!

Драгомир, у селу познатији по надимку Гане, дрвосеча је у Муртеници, па је око стоке највише посла на плећима његове супруге Раде. Иако посао није лак, она га одрађује са еланом и осмехом. Буди се у цик зоре, храни и музе краве, па наставља са дневним обавезама у домаћинству, којих је у селу на претек. На подне опет у шталу, па у кућу, па опет увече у шталу, и тако у круг, дан за даном…

Ћурдићи истичу, од сточарства се може живети, те их чуди чињеница што млађи људи све мање желе да се баве овим послом и живе у селу.

– У штали гајимо четири краве, једну јуницу, телад, имамо и пар оваца, нешто живине и свиње. Млеко предајемо у млекару, производимо и сир, и кајмак, али не за продају, колко за наше потребе. Пашњаке углавном узимамо под ушур од комшија који не живе у селу. Па поред послова у домаћинству, “откине” се неки динар и од рада у шуми, што је довољно за живот, кол’ко да се ни у чему оскудева и солидно живи. – истичу Ћурдићи.

Посао око стоке захтева присутност током целе године, нема годишњег одмора и слободних дана, а највише је посла током лета када се косе ливаде и припрема храна за стоку током зиме. Рада и Гане, доживљавају лепшу страну овог посла, тако и причају, па их можда због њиховог оптимизма и енергије, пријатно изненађују двоструке принове, које им доносе краве миљенице, рекордерке у овом крају.

Хране их сеном кошеним на падинама Муртенице, али уз дотатне количине концентрата, који је, наглашавају, данас неопходан свакој крави музари. Лети су на паши у оближњим врлетима, а наручито је занимљиво, јер се све теле током зимских месеци. Прве две, донеле су дуплу радост домаћинима, а да ли ће и друге две наставити њиховим стопама, или ће одржати традицију једног телета, питање је на које ће нам Ћурдићи одговорити када затворе сезону телења за ову, рекордну годину.

Дописник Боривоје Илић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.