“Јабуке су најздравије воће”, писао је Васа Пелагић, који их је веома ценио и препоручивао. Један од најзначајнијих и најутицајнијих српских писаца, просветитеља, свештеника и народних учитеља 19. века, Васа Пелагић је оставио дубок траг промовишући традиционалну медицину.

Пелагић је био уверен да здравље лежи у природи и правилној исхрани. Његово најпознатије дело, „Пелагићев народни учитељ“, представља приручник за здрав начин живота и лечење природним методама. У њему се налазе савети о исхрани, хигијени, биљним лековима и животним навикама, прилагођени обичном човеку. Његов приручник био је од огромног значаја у време када савремена медицина није била лако доступна. Многа његова учења и данас су актуелна, посебно у контексту здраве исхране и еколошки прихватљивог начина живота.Пелагићево дело и даље има велики утицај, посебно међу љубитељима природне медицине и традиционалних метода лечења, а сам Пелагић је посебно ценио јабуке, сматрајући их једном од најважнијих намирница за очување здравља.

Он је сматрао да јабуке јачају организам, чисте крв, побољшавају варење, лече главобољу, кијавицу, кашаљ, грозницу и друге болести. Тврдио је, такође, да јабуке спречавају старење и продужавају живот.Веровао је да су најбоље јабуке оне које су накиселе, јер су најбогатије витаминима и минералима. Саветовао да се јабуке перу и једу са кором, јер је у кори највише хранљивих материја. Говорио је и да јабуке могу да се користе и за негу коже и косе, јер имају хидратантно и антиоксидативно дејство.

Сматрао их је идеалном намирницом, јер су доступне свима и једноставне за употребу.

Према његовом учењу, јабуке би требало јести свакодневно, најбоље свеже или у облику природних сокова, како би се постигла равнотежа у телу и побољшало здравље.

Илустрација: Није важно да ли су црвене или жутем киселе или слатке важно је да су јабуке

„Кафа” од јабука
Васа Пелагић је посебно истицао да су јабуке подједнако важне и као храна и као зачин, али и као лек.

Посебно је истицао лековитост „кафе од јабука”, коју је правио тако што је сушио и млео јабуке, а затим их кувао као праву кафу. Он је писао да је ова кафа боља од праве, јер не изазива нервозу, несаницу и дрхтавицу, већ напротив, умирује и освежава.

Он је саветовао да се кафа од јабука пије свако јутро и вече, уз додатак меда или шећера.

Он је, такође, препоручивао да се једе свежа јабука пре сваког оброка, јер тако помаже варењу и чисти црева.

“Против несанице, главобоље, јаке кијавице и навале крви у главу треба пити напитак од јабуке три до четири дана, пре и после подне”, писао је.

Пелагићев рецепт за лековити напитак од јабука протрив кашља прави се тако што се у сок од јабука дода мало мирођије и шећера, па се узимати по кашика три пута дневно да би се ублажио кашаљ и бол у грудима.

Домаћа шира или јабуковача је безалкохолно пиће од дивљих јабука које се оставе да стоје на хладном (најбоље би било у бачви) преливене водом, да ферментирају.

Вода се долива, а шира може да се пије током целе зиме. Ова шира лечи многа спољашња и унутрашња запаљења, чисти крв и јача желудац, тврдио је Васа Пелагић.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/567848/zdravlje/jabuke-vasa-pelagic-doktor-ukras-lek-voce-hrana-kafa-narodni-ucitelj-narodni-lekar-najzdravije-voce

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.