Квалитетна матица један од најважнијих фактора у пчелињем друштву. Добра матица са високом способношћу полагања довољног броја јаја може бити најјача карика у ланцу пчеларске производње. Проблем је када она нестане током зиме или у рано пролеће, па је веома корисно имати у резерви оплођену матицу. Она добро дође у двоматичним пчелињацима или уколико пчелар жели да производи ројеве и уможава заједнице. Иако се, можда, на први поглед чини компликованим чување резервне матице, у време активне пчеларске сезоне то није тешко, па је препорука да сваки пчелар увек у резерви има додатну матицу.

Илустрација: Постоји више начина чувања резервних матица у зависности од њиховог броја

Важност величине окаца на мрежама
Постоји више начина чувања резервних матица у зависности од њиховог броја. Уколико их има више може се направити банка матица које се смештају у дрвене кавезе у празан оквир. У медиште јаке пчелиње заједнице ставе се два оквира са отвореним леглом а између оквир са матицама. Медиште се одвоји решетком како матица из заједнице не би могла доћи до кавеза. Како у својој књизи „ Пчеларење као професија и хоби“ саветује чувени стручњак Бранко Релић приликом чувања матица у банкама треба водити рачуна о квалитету кавеза, а посебно о величини окаца мреже на кавезима матица. Наиме, уколико су окца превелика пчеле радилице могу да повреде матице, а уколико су сувише мала не могу да их хране. Зато је најбоље, препоручује Релић, користити мреже са окцима од 1,2 милиметра. Чување матица у банкама требало би да траје најдуже 15 дана како не би дошло до прекида храњења због смањења броја хранитељица.
Уколико резервну матицу чувате ради производње ројева, па ће она дуже бити у друштву посебну пажњу треба обратити на нуклеусе, који не смеју да буду сувише мали како би матица неометано могла да полаже јаја. При томе треба водити рачуна да има довољно пчела које ће бранити потомство од туђинаца.

 

Илустрација: Потребно је доста пажње, неге и љубави како би се сачувало друштво током хладних зимских дана

Изазови у зимском периоду
Сваки пчелар ће вам рећи колико је потребно пажње, неге и љубави сачувати друштво током хладних зимских дана. Ово је додатно компликовано приликом чувања матица током зиме. Овом тематиком и данас се баве научници широм света који врше разне огледе како би чување матица током зиме било уз минималан утрошак хране, па самим тим и јефтиније. Младе у јесен узгојене матице стављају се у кавезе 80џ80џ80 милиметара направљене од танких дрвених дашчица у облику коцке која с једне стране мора имати мрежу причвршћену гуменим прстеном како би се ту избацивале угинуле пчеле.
Мрежа која служи за избацивање мртвих пчела и чишћење мора увек бити окренута ка доле, а сама коцка подигнута на две паралелно постављене дрвене летвице висине десетак милиметара. На овај начин светлост не долази директно у кавез који при томе има довољан проток кисеоника. Неопходно је да просторија у којој се чувају матице буде сува и да недалеко одатле пчеле увек имају посуду са довољно чисте воде.
Дно и кров се могу скидати, а за додатно проветравање служе уски прорези испод крова. Пре него што се унесу матица и пчеле у кавезе се стављају два мања комада саћа, један са медом а други празан. Мед мора бити што квалитенији, а ивице саћа се обавијају траком и ставе у нормалан оквир да их пчеле очисте и затворе непоклопљене ћелије. Оба комада саћа учвршћују се у кавезу. Матице које треба да презиме на тај начин узимају се из нукелуса са око 100 пчела затварају и односе у просторију у којој је температура константно између 17 и 20 степени. Временом пчеле изумири и када њихов број спадне на половину допуњавају се новим. Пчеле које се узимају због замене прво се подвргавају хладноћи, односно износе се на температуру од око 5 степени како би се довеле у стање обамрлости. Потом се стављају у доњи кавез који је од матица одвојен новинским папиром са рупом у средини. Чим се опораве од обамрлости пчеле прелазе у горњи кавез са матицама након чега се доњи кавез уклања. Када пчеле са матицом потроше храну стављају се поново два комада саћа (опет један са медом а други празан) али се при томе између њих не ставља никаква препрека. Овај поступак се понавља више пута током зиме и показао као врло економичан. Наиме, за овакво чување матица преко зиме потребно је око 200 до 250 грама меда и око 500-600 пчела из јаких заједница. Оваквим чувањем матице не губи ништа од своје виталности, односно способне су да после презимљавања нормално полажу јаја. Кавез се увек насељава са матицом и пчелама из исте заједнице.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.