“Једна од главних боја децембра свакако је црвена. Сорта Црвени Делишес, у свим својим бројним клоновима из италијанских Алпа, уноси природан додир празничног духа на трпезу. У јеку сезоне, од сада до маја, увек смо спремни да примамо наруџбине и испоручујемо широм света,” каже Енцо Гарнеро, менаџер продаје у Sanifrutta, италијанској пољопривредној задрузи за производњу, прераду и паковање свежег воћа из Костиљоле Салуца у регији Кунео. Гарнеро је такође директор компаније Aurum Fruit, која се специјализовала за извоз воћа у иностранство.

Производња јабука у Италији процењена је на преко 2 милиона тона, што је благо смањење у односу на прошлу годину (-1%). За разлику од региона Алто Адиђе и Трентино, Пијемонт бележи раст од +8%. “Овај пораст дугујемо сорти Црвени Делишес, која се вратила на нормалне нивое након прошлогодишњег пада производње. Што се осталих сорти тиче, производња у Пијемонту је у складу са претходним годинама. Јабука није типично божићно воће. Навикли смо на суво или егзотично воће током празничних оброка. Ипак, на европском тржишту, нарочито у Немачкој, примећујемо велику потражњу, што је вероватно последица недостатка локалне производње у тој земљи,” додаје Гарнеро. “Немачка је ове године претрпела касне пролећне мразеве, а затим и град у неким областима, што је довело до пада приноса.”

Квалитет јабука из Пијемонта ове године је одличан. “У Пијемонту смо имали идеалну климу за јабуке. У недељама које су претходиле берби, као и током саме бербе, бележене су велике температурне разлике између дана и ноћи, што је кључно за квалитет и боју јабука. Зато можемо рећи да је квалитет ове године међу најбољима у последњих неколико година. Планови за декумулацију (смањење залиха) одвијају се како је и предвиђено,” истиче Гарнеро.

“Током наредна два месеца настављамо са фокусом на сорту Гала. Очекујемо да ће залихе Гала јабука бити потрошене до краја фебруара, док неки италијански трговци предвиђају да ће своје залихе имати до краја марта. Са смањењем трговине Гала сортом, повећаваће се доступност и извоз сорти као што су Црвени Делишес, Грејни Смит, Голден и Фуџи. Недавно смо започели и извоз сорте Crimson Snow, али само за европско тржиште. Sanifrutta је део овог клуба заједно са компанијама Rivoira, Fratelli Clementi и VOG.”

Што се тиче сорте Црвени Делишес, најбоља тржишта су Немачка, Северна Африка и Индија. “Када је реч о прекоморском извозу, Црвени Делишес се 100% воскира, по узору на америчке стандарде. На европском тржишту то зависи од дестинације,” објашњава Гарнеро.

Логистика: Кључна за извоз
“Када говоримо о извозу воћа, логистика је од суштинског значаја. Тренутно се суочавамо са озбиљним проблемима. Затварање свих транспортних линија кроз Суецки канал у Црвеном мору значајно је погодило неке извознике. Да нисмо имали одличан квалитет јабука ове године, не бисмо могли себи приуштити испоруке на удаљенија тржишта, попут Индије или југоисточне Азије,” каже Гарнеро. “Из наше најближе луке Вадо Лигуре до Мумбаија сада је потребно најмање 40 дана, у поређењу са 21 даном прошле године. Разлог је кружна рута преко Африке. Време транспорта до других лука у Индији сада може трајати и до 55 дана.”

Гарнеро истиче и специфичност индијског тржишта. “Индијско тржиште показује интересовање за јабуке од самог почетка сезоне, што је прилично необично. Обично Индијци конзумирају своју локалну производњу у септембру, октобру и новембру. Тренутно потражња са индијског тржишта расте за неке сорте, али не за све. Очекујемо да ће потражња значајно порасти у јануару и фебруару, али логистички проблеми остају велики изазов.”

Извор: https://www.freshplaza.com/ 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.