Зима је период године када највећи број биљака а посебно цветница мирује. Међутим, то није разлог да и током сивих, зимских дана не уживате у цвећу. Циклама је једна од омиљених собних биљака која ће својим раскошним цветовима оплеменити сваки простор и дати боје у зимском периоду. Цветови су најчешће циклама боје по чему је и добила име, али постоје и беле, нежно ружичасте, светло љубичасте… Цветају током зиме до раног пролећа и биће најлепши украс сваког дома.

Размножавање
Циклама ( лат. Cyclamen) је вишегодишња биљка из породице јагорчевина. Постоји дивља, шумска циклама али је код нас најраспрострањенија персијска која се гаји као собно цвеће. Води порекло са Блиског истока и као дивље цвеће расте у Палестини, Сирији, Израелу, Турској… У Европу је донета крајем 16. века у Француску, али популарност стиче почетком 19. века када је почела да се узгаја у Енглеској и Немачкој.
Циклама се размножава из семена или дељењем гомоља односно корена старијих биљака. Треба бирати мање саксије јер ово цвеће воли да му је мало тесно и тад лепше цвета, а пресађује се кад корен почне да излази из саксије. Циклама има и плод у виду чауре у којој се налази семе које је ситно и лепљиво. Сеје се у августу или септембру које је потребно убацити га мало у воду пре него што га плитко засејете у саксију која треба да стоји на топлом и тамном месту или је једноставно покријте јер је семену потребна тама да би клијало. Понекад је потребно и неколико месеци да би семе проклијало и кренула да расте нова биљка.

Илустрација: У Европу је донета крајем 16. века у Француску, али популарност стиче почетком 19. века када је почела да се узгаја у Енглеској и Немачкој

Циклама воли лако и растресити земљиште па је препорука искусних баштована да се земља за цвеће помеша са шумском земљом. Можете да је посадите у маховинасту земљу, ради одржавања влажности али тада је мање заливајте. Уколико купујете саксију са већ изниклом биљком проверите да су листови чврсти и здрави, а пожељно је да има што више пупољака. Циклама воли сунчана места али не и директно сунце. Најбоље успева на температури између 5 и 20 степени, док мраз ова нежна дама не подноси. Ако приметите да су се листови опустили и почели да жуте а цветови оклембесили то значи да или нема довољно светлости или се превише залива. Листове брисати меком крпом или још боље четкицом како би се уклонила прашина, а кад увену цветови ручно нежно уклонити. Цикламе су осетљиве на влагу, па се у периоду цветања заливају два пута недељно одстајалом водом собне температуре која сипа у тањирић. Важно је да земља буде влажна али не и натопљена јер ће у том случају доћи до труљења корена а биљка ће увенути. Период цветања је током целе зиме до раног пролећа прелепим необичним цветовима и тада је потребно прихрањивати је једном недељно разблаженим течним ђибривом за цветнице. Када циклама престане са цветањем следи период мировања, па саксију ставити у хладнију просторију, проредити заливање и не прихрањивати је. Отприлике почетком лета ће изгубити лишће и тада барем месец дана је немојте заливати. У септембру је извадите из саксије, очистите корен и уклоните суво лишће и осушене коренчиће па пресадите у исту саксију са мало тресета, при чему коренчићи треба мало да вире ван саксије. Заливајте врло мало док не избију нови изданци. Када је нега цикламе правилна, ова собна биљка може да траје неколико година.

Илустрација: Будите опрезниза заливањем јер јој вишак влаге смета

Болести и нега
Као и све друге биљке тако и циклама може да оболи. Симптоми се најчешће виде на лишћу које почиње да се уврће, жути и отпада. Најчешћа болест је обољење корена који је нападнут бактеријом Erwinia. Биљка почиње да слаби, лишће се оклембеси и отпада а заражени гомољи имају непријатан мирис на трулеж. Бактерија продире кроз унутрашњост цвета кроз пукотине или ране на стабљикама, на местима где се лишће уклања или кроз загађену воду. Нажалост, не постоји лек за ову болест. Друго врло често обољење цикламе је Anthracnose која се јавља у периоду цветања. Листови се увијају и постају суви, а циклама престаје са цветањем. Већ са појавом првих симптома треба смањити заливање а оштећено лишће уколонити и третирати неким фунгицидом за цвеће два до три пута.
Цикламе су подложне болестима које изазвају гљивице и плесан. Једна од њих је црна гљивица која оставља слаткасти исцедак на листовима. Није опасна, али површина лишћа је блокирана и не добија потребну светлост због чега је раст цвећа успорен а сама биљка ослабљена. У оваквим ситуацијама најбоље је листове пребрисати влажном крпом а потом их испрскати раствором бакар-сапуна.
Цикламу је обожавао Леонардо Да Винчи и често је цртао на ивицама својих радова, као и француски краљ Луј XIV који је захтевао од својих баштована да вртови у Версају буду препуни овог цвећа. Циклама је заштитни знак Кипра и Израела, а у језику цвећа означава дубока осећања и искреност, па водите рачуна о овој симболици уколико некоме поклањате цикламе.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.