На брзину од две беле главице карфиола може да се припреми комплетан ручак, с чорбом, главним јелом и салатом.
Потребно је:
- 2 овећа карфиола
- главица црног лука
- 3 чена белог лука
- 4 јајета
- шоља зејтина
- шоља киселе павлаке
- пола шоље млека
- кашика брашна
- кашика зачина од поврћа
- мало соли, бибера и сирћета
Карфиол се очисти, искида на цветове и кува у благо посољеној води с мало млека, јер кажу да само тако остаје бео. Када упола смекша, процеди се, али се течност не баца. Крупнији цветови се издвоје за поховање, осредњи за салату, а мањи за чорбу.
Чорба
На мало зејтина продинста се ситно сецкана главица лука, зачини се с мало брашна и налије с оном течношћу у којој се кувао карфиол, па се додају и издвојени цветови. Кад проври, дода се и кашика зачина од поврћа, склони с плотне, па зачини умућеном шољом павлаке с једним свежим жуманцем.
Главно јело
Од три јајета и преосталог беланца, с мало брашна, млека и соли умути се смеса за поховање. Најкрупнији цветови се потапају у њу, бацају у врело уље и прже са свих страна док не добију златножуту боју.
Салата
Преостали цветови се зачине с мало зејтина, сирћета и соли, па се преко њих саспе ситно сецкани бели лук.
Уз поховани карфиол најбоље иде тартар-сос, прелив који се припрема брзо и једноставно од мајонеза, киселе павлаке и ситније исецканих киселих краставчића или туршије.
Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/486558/gastronomija/ceo-rucak-od-karfiola
ФОТО: Pixabay