На брзину од две беле главице карфиола може да се припреми комплетан ручак, с чорбом, главним јелом и салатом.

Потребно је:

  • 2 овећа карфиола
  • главица црног лука
  • 3 чена белог лука
  • 4 јајета
  • шоља зејтина
  • шоља киселе павлаке
  • пола шоље млека
  • кашика брашна
  • кашика зачина од поврћа
  • мало соли, бибера и сирћета

Карфиол се очисти, искида на цветове и кува у благо посољеној води с мало млека, јер кажу да само тако остаје бео. Када упола смекша, процеди се, али се течност не баца. Крупнији цветови се издвоје за поховање, осредњи за салату, а мањи за чорбу.

Пет производа од једне биљке

 

Чорба

На мало зејтина продинста се ситно сецкана главица лука, зачини се с мало брашна и налије с оном течношћу у којој се кувао карфиол, па се додају и издвојени цветови. Кад проври, дода се и кашика зачина од поврћа, склони с плотне, па зачини умућеном шољом павлаке с једним свежим жуманцем.

Главно јело

Од три јајета и преосталог беланца, с мало брашна, млека и соли умути се смеса за поховање. Најкрупнији цветови се потапају у њу, бацају у врело уље и прже са свих страна док не добију златножуту боју.

Салата

Преостали цветови се зачине с мало зејтина, сирћета и соли, па се преко њих саспе ситно сецкани бели лук.

Уз поховани карфиол најбоље иде тартар-сос, прелив који се припрема брзо и једноставно од мајонеза, киселе павлаке и ситније исецканих киселих краставчића или туршије.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/486558/gastronomija/ceo-rucak-od-karfiola

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.