Сећате ли се да је млади купус коштао максимално 2 КМ? Када смо килограм кромпира плаћали 1,5 КМ, а мркву 1? Да је млади лук некада био 5 марака? То вријеме поновити се неће.
Килограм купуса у септембру прошле године био је од 1,5 до 2 КМ. Данас за килограм тих зелених главица данас треба да дате чак 4 марке!У прољеће 2019. године млади лук плаћали смо од 4 до 5 КМ. Ако га данас хоћете, будите спремни да платите невјероватних 12 марака! Био је он и 15, али цијена му, ето, мало пала.
И пуно је тога још скупог, ако питате купце. То се види и по ономе што већина углавном пазари. То је кромпир, главица зелене салате, има и мало мркве, јабука и банана.
-Пост је, па се храна углавном своди на поврће. Али, скупо је веома. За 2 КМ сам купила везицу младог лука, ту је можда 4,5 комада, исјецкаћу је у зелену салату. Купила сам и млади кромпир, килограм ја 3 марке. Од воћа најчешће узимамо јабуке и банана, тако је цијеле године. Мада, примјетим да су и банане нешто скупље него прије 7 дана – каже за Српскаинфо Бањалучанка Драгана Т.
Ако бисте килограм зелене салате, то ће вас коштати 5 КМ, колико су шпинат и парадајз. Црвени лук, који је, кажу домаћи, кошта 2 марке. Млади кромпир је 3 и 3,5, а стари 1,5. И тиквице и карфиол коштају по 5 марака, пасуљ је од 7 до 10, мрква 2, а килограм батата или слатког кромпира 7 КМ.
Илустрација: Јабуке се највише купују, јер су и најјефтиније
И воће није приступачно. Најјефтиније су јабуке. Наранџе су од 3,5 до 4 марке, киви 5 и 6, крушке од 2,5 до 3 КМ. Мандарине и лимун су по 3,5 марке.
Колико пара за ручак?
Ако би четорочлана породица жељела да за ручак има млади кромпир уз комад меса, зелену салату са мало младог лука и да послије заслади сласном воћком, на примјер крушком или кивијем, требаће поприличну своту.
На примјер, за пола килограма меса треба 15 марака, бар килограм и по кромпира. То је још 4,5 марке. Двије главице салате су 2 марке, плус још 2 марке за мало младог лука. Која крушка коштаће око 3 марке, а киви око 4, ако не узимате килограм. Не можете ручак спремити без уља и зачина. Ако бисте деци да исциједите и свјежи сок од наранџе и лимуна, то вам је бар још 5 марака.
И нису цијене овако високе само у Бањалуци. Млади лук је и у Сарајеву око 12 марака, али је батат јефтинији за 3 марке. Сарајлије тиквице плаћају 6 марака, млади кромпир 4, шпинат 6. Бијели лук у Чапљини, како пишу људи на друштвеним мрежама, кошта чак 20 марака, више од килограма меса.
Ипак, код њих је батат од 3 до 3,5 марке, карфиол од 2,5 до 3, килограм зелене салате путарице од 3 до 3,5, а кристал салате 2,5 марке. На пијаци у Чапљини шпинат је 3,5 марке, а млади лук од 5 до 7 КМ.
Када је ријеч о Бањалуци, можда је рекордер по цијени воћа. Паковање од 125 грама боровница је 5,99 КМ, 125 грама купина и рибизле је по 9,99, а 250 грама јагода је 5 марака.
Илустрација: Рекордер по цени је спанаћ
Увезено црно грожђе је 10 марака, а бијело за марку скупље. Килограм нектарина је 10 марака, кивија 6, нара 5, док су брескве чак 11 марака. Па, ко може, нека изволи. И још нешто. За авокадо, тропску воћку, кажу да је једна од најздравијих. Али само један комад је 4 марке.
Треба ли да напомињемо колике су овде плате и пензије, а колико код нас кошта и месо, сувомеснати и млијечни производи, средства за хигијену… И да имамо ограничене марже на 30 производа, а да су међу њима мармелада, кечап, мајонез, паштета, јогурт, али нема брашна, уља, меса…
Извор: https://srpskainfo.com/preskupo-se-hranimo-mladi-luk-12-km-a-znate-li-koliko-kostaju-najobicniji-kupus-i-krompir/