У последње време многи посетиоци долазе из далека на фарму Дамбл на северу Енглеске не зато што тамо желе да купе сир и млеко, већ да мазе или четкају краву Мораг или неког од њених „пријатеља“ из стада.

Фиона Вилсон и њени партнери са фарме почели су да нуде нове садржаје посетиоцима у фебруару када је постало јасно да њихови економски проблеми неће нестати ускоро.

„Неки људи воле контакт са псима, други са мачкама или коњима, а постоје и они који воле да се ‘друже’ са кравама“, рекла је Фиона Вилсон за АФП, објашњавајући да људи заправо „долазе ради сопственог благостања. То је научно доказано доказано да близина ових великих домаћих животиња многима ублажава анксиозност и делује готово као терапија.“

Власници фарме Дамбл у близини Беверлија у источном Јоркширу, као и многи други фармери, тешко су погођени наглим падом цена млека и, у последње време, високом инфлацијом.

Пад цена млека и повећање трошкова за енергију, гориво, сточну храну и ђубриво, након избијања рата у Украјини у фебруару 2022, запечатили су судбину многих фармера.

Подаци Одбора за развој пољопривреде и хортикултуре, британског удружења фармера, кажу да ће до октобра 2023. у Британији остати само 7.500 фармера. Осим тога, власници фарме Дамбл су се у последњих седам година суочили са поплавама шест пута, због којих је месецима била под водом.

Схвативши да су њихови трошкови већи од прихода, Фиона и њени партнери су у јануару 2022. одлучили да продају стадо и започну нови посао. Чували су пет крава, које нису могли оставити. „Сматрали смо их, и то чинимо и данас, као наше пријатеље. Они су тако пријатељски настројени и шире неку врсту мира око себе“, објаснила је Фиона Вилсон.

Управо због овог мира мислили смо да посетиоцима можемо да понудимо и боравак са кравама, што би нам омогућило да зарадимо нешто више, а и заинтересовало људе шта ми заправо овде радимо. Данас су и краве и посетиоци изгледа веома срећни.

Фиона и партнери разговарају са посетиоцима о одрживој пољопривреди. Приметили су да им је то занимљиво. Мажење и четкање крава привлачи парове, породице и љубитеље ових питомих животиња из целе земље. Посета кравама на фарми Думбле резервише се месецима унапред по цени од 50 фунти (58,30 евра) по особи.

Мораг и њени пријатељи уживају да их посетиоци чешу или чешљају.

Извор: https://n1info.rs/magazin/lifestyle/posetioci-iz-daleka-dolaze-na-farmu-dambl-ne-da-kupe-sir-i-mleko-vec-da-maze-kravu/

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.