Економска наука још није пронашла начин на који би бензинска станица која купује дизел-гориво по цени од 182 динара за литар могла да парира такозваном агро-дизелу и продаје по малопродајној цени од 179 динара, каже Томислав Мићовић из УНКС
Објављивањем правилника којим се прописује поступак за остваривање права на рефакцију плаћене акцизе на моторно гориво (прошли петак) које се користи у пољопривредне сврхе заокружена је регулатива којом се пољопривредним газдинствима (ПГ) омогућава да за обављање своје делатности користе гориво са знатно умањеном акцизом. Дистрибутери ће као и до сада приликом стављања горива на тржиште бити у обавези да плате акцизу у износу од 64,24 динара за литар, а након достављања валидних доказа о куповини горива на које је плаћена акциза Управа за аграрна плаћања ће пољопривредницима на рачун вратити 50 динара за литар. У току календарске године ово право ће моћи да буде искоришћено за 100 литара деривата нафте и биогорива по сваком хектару засејане, односно засађене површине уписане у регистар, али за површину не већу од 100 хектара.
Тако је једно питање, како снабдети пољопривреднике јефтиним горивом решено, али је зато велики проблем, после две године толико продубљен, да ће дугорочно бити нарушено функционисање тржишта, што ће осетити многи потрошачи. Најпре ће руралне средине остати без бензинских станица. Једноставно, у атмосфери глобалног повећања цена нафте, која се неминовно пренела и на тржиште Србије, они не могу да продају дизел-гориво по цени која ће бити конкурентна цени која је за потребе пољопривредника и квазипољопривредника фебруара 2022. закуцана на тадашњи ниво од 179 динара, каже у разговору за „Политику” Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).

Просечна цена дизела била 200 динара

Економска наука још није пронашла начин на који би бензинска станица која купује дизел-гориво по данашњој набавној, велепродајној цени од 182 динара за литар, могла да парира такозваном агро-дизелу који се у складу са Уредбом о ограничењу висине цена деривата нафте продаје по малопродајној цени од 179 динара. Просечна цена дизела на бензинским станицама је у протекле две године била око 200 динара, али ниједном није била нижа од 179 динара, колико је у овом периоду износила гарантована максимална цена евродизела за пољопривредна газдинства. Поред тога, уредба не ограничава количину евродизела коју по цени од 179 динара може да купи једно ПГ, тако да од самог почетка овај канал продаје значајно јефтинијег дизела, преко бензинских станица НИС-а, ненаменски и у супротности са интенцијом доносиоца уредбе, користе и многе друге категорије купаца, ауто-превозници, мала и средња предузећа, таксисти, физичка лица… и др. То значи да је као резултат административне мере, свим осталим дистрибутерима евродизела, велики сегмент тржишта практично постао недоступан – изричит је Мићовић.
Ако право на повраћај акцизе може да се оствари на сву количину горива која је потребна за обраду 100 хектара у току једне године, поставља се питање чему служи сваки литар горива преко те количине, коју пољопривредници могу да купе по цени од 179 динара, која је данас за 16, а јесенас чак 35 динара била нижа од уредбом утврђене максималне и, спрам трошкова, реалне цене дизела коју плаћају сви остали потрошачи.
Пољопривреди је свакако потребна помоћ како би премостила тежак период за нама, и одрицање од 50 динара акцизе за обраду 100 хектара земље је значајна државна мера, али не треба заборавити да ћемо ускоро започети трећу годину како се аграр и велики број нелегално придружених потрошача штити од високих цена дизела искључиво на терет нафтног сектора, објашњава Мићовић.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

Продужавањем уредбе и на 2024. годину, аграр ће право на рефакцију акцизе остваривати са знатно нижег степеника, понављам још једном, на који се цена дизела спушта искључиво на терет нафтног сектора. Тако да сигурно нико од пољопривредника неће похрлити да купи дизел по тржишним ценама, истакнутим на тотемима бензинских станица, већ ће право на рефакцију остварити на дизел купљен на бензинским станицама НИС-а, компаније која у складу са истим тим прописом има обавезу да га продаје по цени од 179 динара.

Обавезан број пољопривредног газдинства

Уз захтев који се подноси Управи за аграрна плаћања електронским путем моћи ће да се приложе рачуни за гориво које је купљено 1. јануара 2024. године и касније. Веома је важно да приликом плаћања рачуна за гориво на бензинској станици пољопривредници знају број пољопривредног газдинства (БПГ) који се добија приликом уписа у регистар Министарства пољопривреде, као и матични и ПИБ уколико је ПГ правно лице или предузетник, односно ЈМБГ физичког лица носиоца пољопривредног газдинства, ако је то правна форма ПГ. Продавац ће унети неопходне податке у сам фискални рачун, и само рачуни са валидним подацима ПГ ће бити узети у разматрање приликом доношења решења о рефакцији акцизе.
Извор: ПОЛИТИКА
sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.