Од свих хемијских састојака млека, количина и маснокиселински састав млечне масти је под највећим утицајем исхране. Исхрана већим количинама кабастих хранива повољно утиче на масноћу млека , док већа употреба концентровних хранива доводи до повећане млечности, али истовремено и на смањење масноће млека. Исхрана на пашси, односно зеленом храном , доприноси већем садржају полинезасићених масних киселина , које позитивно утичу на људско здравље, испољавају антиканцерогени ефеката, делују против шећерне болести и поседују анти-упални ефекат. Насупрот мастима млека , количина протеина, лактозе и минерала у млеку мало варира у зависности од исхране.

Осим на хемијски сартав, исхрана утиче и на неке органолептичке особине козјег млека. Боја млечне масти може дасе се мења под утицајем различитих хранива . На основу тога, тако зелена хранива и мрква због обиља каротина у себи доводе до појаве жуте боје масти. За време зимске исхране, када у оброку доминирају сено, коренасто-кртоласта хранива и концентрована хранива , масти попримају белу боју. Осим боје код масти се може променити и чврстоћа. Тако на пример , употреба зрневља жита, силаже, мекиња и уљаних погача доприноси омекшавању маслаца. Насупрот томе, повећању тврдоће маслаца доприноси нарочито сточни грашак.

Илустрација: Храна уа козе има кључну улогу у квалитету, укусу и мирису козјег млека 

Под утицајем индига из неких биљака ( преслица, кукурек, поточница, хибридна детелина) млеко може попримити плаву боју. Црвена и љубичаста боја се јавља се због већих количина смоластих материја , пореклом из четинара, у оброку. Међутим, црвена боја млека се јавља и због маститиса , повреде вимена, односно због присутне крви.

Мирис млека такође може лако да се мења под утицајем исхране. Тако на пример, планинске траве дају млеко , пријатан ароматичан мирис. Насупрот томе, употреба репе (сточне и угарњаче), уљане репице, као и присуство у паши пелена, камилице, млечике и дивљег лука делују неповољно. Од конзервисаних хранива силажа показује такође неповољно дејство, преносећи мирис преко ваздуха али и крви. Због тога силажу не треба држати без потребе у стаји а, исхрану силажом треба обављати после муже. Исти треба практиковати и при коришћењу других хранива са јаким и специфичним мирисом.

Извор: ПССС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.