Иако је на том месту 40 и више година рађала вишња, Урош је решио да то промени и да се на дедовини опроба са боровницом, и за сада му се чини да није погрешио.

Урош Величковић из Прокупља је пре неколико година на 2 хектара њиве одлучио да посади саднице боровнице, након што се његов отац широм Србије распитивао о томе како је најбоље узгајати ову тражену воћку.

– За боровницу је идеална надморска висина од 600 до 700 метара, али иако ми живимо на око 250 метара нисмо желели да не покушамо, тако да се након 3 године од садње у овој години надамо првом озбиљнијем роду – истиче Урош за Курир.

– Прошлог лета смо набрали 8 тона, а овог лета очекујемо принос од 15. Тамо наредног ако све буде у реду око 27 тона. Сваке године се до свог максималног развитка принос боровница дуплира, а иначе је трајање засада процењено на око давдесетак година.

После истраживања о томе како се може на што бољи начин уложити у гајење боровнице, Урош је долазио до решења како свој род може обезбедити, те је његов засад опремљен противградном мрежом, али и савременим системом за заливање, у чему му значајну улогу игра бунар који се налази на имању, јер како истиче боровница је врло захтевна по том питању и изискује врло чисту воду за време заливања.

Илустрација: Урош Величковић је на месту где су 40 година расле вишње посадио боровнице и није се покајао

Период током ког се бере боровница је лето, и траје око месец дана, а Породично пољопривредно газдинство Величковић је тада дом за неколико сезонских берача, пошто простор од 2 хектара није сувише мали да би се сав посао обавио породично.

Урош напомиње да се пред почетак сезоне открије цена која очекује пољопривреднике, али да је она у просеку била око 3,5 евра по килограму. Као један од проблема се јавља “мало тржиште“, јер по његовим речима лако дође до договора између откупљивача, али је прошле године још један проблем био мањак извоза у Холандију, као и мала цена пољске боровнице, која српској по квалитету не може да парира.

Последњи статистички подаци говоре да је више од 33 милиона евра била зарада од извоза боровнице током прошле године. Упркос тешкој сезони и рекламацијама купаца, па чак и враћања камиона, ван Србије је изашло око 6.000 тона овог бобичастог воћа.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4357784/visnju-zamenio-borovnicom-i-nije-se-pokajao-uros-u-svom-zasadu-ubrao-8-tona-ovog-voca-ocekuje-dupliranje-prinosa-ali-i-zarade

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.