Ближи нам се зима и хладнији дани, те је потребно адекватно припремити стабла воћака за период мировања применом разних хемијских и агротехичких мера. Припремни радови у воћњаку започињу одмах након бербе и имају за циљ што бољу припрему стабла за презимљавање, да се смањи бројност презимљујућих облика штеточина и инфекциони потенцијал разних патогена. Само они који благовремено одраде ове припреме могу у следећој вегетацији очекивати задовољавајући принос и квалитет плодова. Саветодавци, Владимир Костић и Бранка Костић из ПССС Краљево, дају одговоре на наша питања. Препорука ових стручњака је да посетом званичне странице ПИС Србије себи редукујете непотребне трошкове јер свакодневно на овом портал можете прочитати савете и запажања струке.

Пољопривреда је фабрика на отвореном и често небрањеном простору. Можда нам је тешко да се прилагодимо климатским променама,али смо у последњој деценији научили најтеже лекције из ове области. Како већина нема други избор мораће опет да се суочи са потенцијалним временским преварама и сигурним саветима.Првенствено је потребно водити рачуна о хигијени у воћњаку и уклонити изворе заразе!

,,Суве гране, опало лишће, опале плодове, као и оне које су остали смежурани и сасушени на стаблима потребно је сакупити и уклонити из воћњака јер привлаче глодаре и многе штеточине. Гриње, пауци, разне врсте штитатстих ваши и других биљних ваши, цветоједа, смотаваца и др, као и узрочници болести коврџавости лишћа, чађаве пегавости, краставости плода, трулежи, рака корена, бактериозне племењаче презимљавају у воћњацима у виду јајаша, ларви, спора, мицелија итд. уколико се не примене ове механичке мере заштите. Потребно је прегледати сва стабла у воћњаку и по потреби уклонити све поломљене, суве и заражене гране. Заражене гране се уклањају до здравог ткива како би се спречило даље ширење болести кроз дрвну масу. Пожељно је да резови буду што мањи, уколико су ране веће пожељно их је премазати калемарским воском.Не треба наглашавати, бар се надам да је неопходно редовно вршити дезинфекцију алата како неби пренели заразу на друга стабле“ каже саветодавац Владимир Костић.

За наставак идите на линк: Јесење прскање воћака је обавезна мера заштите и оно служи ради смањивања инфекционог потенцијала у наредној вегетацији.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.