На висоравнима Ардеша, у срцу руралне Француске, породица Дјуран својим вредним радом и иновативним приступом пољопривреди ствара нови модел одрживог газдинства. Жан-Марк Дјуран и његова супруга Гаел посветили су свој живот узгоју морки (pintade), а њихова прича је пример како се традиционална сточарска производња може успешно комбиновати са новим изворима прихода.
Жан-Марк Дјуран је одрастао на фарми млечних крава у Ардешу. Иако је каријеру започео као столар и био шеф тима на градилиштима, судбина га је вратила на породично имање након што је фирма у којој је радио банкротирала 2016. године. У том тренутку, он и његова супруга Гаел почели су размишљати о новом правцу у свом животу. Гаел је желела да више времена проводи са породицом, што је довело до одлуке да радно место преместе у свој дом.
Улазак у свет живинарства
Док су управљали фармом млечних крава, млади брачни пар је истраживао могућности за додатне изворе прихода. Један чланак у пољопривредном часопису привукао је њихову пажњу – узгој морки са ознаком “Label Rouge” као високо квалитетан производ са сигурним тржиштем. Одлучили су да се прикључе Организацији произвођача “Auravol” и изградили су два обора за живину, а касније су додали још два.
Прве морке стигле су у њихову фарму 8. децембра 2016. године. Једнодневни пилићи долазе са фарме “Grimaud” у региону Мејн-е-Лоар. Посебан папир поставља се на под како би привукао младунце ка храни и појилима, што олакшава њихову адаптацију.
Према француским регулативама, живина мора провести најмање половину свог живота на отвореном. Од 6. до 8. недеље, морке излазе напоље, где имају заклон у жбуњу и дрвећу, што им омогућава природно кретање. Једно јато обухвата између 100 и 200 птица, а контрола услова је константна.
Организација производње обезбеђује 3,2 јата годишње, што укупно износи 5.200 морки по турнусу. Фарма је смештена на висини између 600 и 1.000 метара, а климатски услови су идеални за природан развој птица. Морке су познате по томе што се инстинктивно окупљају у јатима и ноћу спавају на дрвећу.
Ознака “Label Rouge” као гаранција квалитета
Године 1985. група пољопривредника из Ламастре, у потрази за новим производним могућностима, основала је синдикат узгајивача живине “Pintade de l’Ardèche”, који је данас познат као “Groupe des Volailles Fermières de l’Ardèche”. Већ 1987. године, њихова производња добила је престижну ознаку “Label Rouge”, која гарантује висок квалитет производа. Ова ознака подразумева строге стандарде узгоја, храњења и услова у којима се живина држи.
Породица Дјуран наставља да унапређује свој посао, комбинујући традиционалне методе узгоја са савременим технолошким решењима. Њихова фарма је пример како иновација и прилагођавање тржишним потребама могу донети успех и стабилност у пољопривредној производњи. Морке из Ардеша, захваљујући оваквим газдинствима, остају симбол квалитета и француске гастрономске традиције.
“Постоји повратак пољопривреди. Морамо ревалоризовати овај занат и дати му заслужено признање”, поручује Жан-Марк Дјуран.
Њихова прича је инспирација многим младим пољопривредницима који желе да пронађу баланс између традиције и модерног начина вођења фарме.