БЕОГРАД – Помоћница министарке пољопривреде, шумарства и водопривреде Ведрана Илић, рекла је данас на отварању 3. интернационални скупа узгајивача бобичастог воћа у Србији “Berry Business Forum”, да Србија има велики потенцијал у производњи јагодичастог воћа, и да је на нама да тај потенцијал искористимо. Како је истакла, текућа година је изазовна за пољопривредну производњу и више него икада потребни су нам скупови ове врсте.

Од 14 узорака вина чак 13 није одговарајућег квалитета и аутентичности

Ведрана Илић

“Повољни агроеколошки услови уз неопходну примену савремене технологије, узгоја и увођења новог сертимента, основ су за развој јагодичастог воћа. Држава има улогу да ствара добар амбијент и да финансијски подржи произвођаче воћа кроз подстицајне мере, тако што ће субвенционисати производњу и умањити њихове трошкове”, нагласила је Илић. Како је рекла, препорука произбођачима је да се удружују како би лакше наступали на тржишту. Аташе за пољопривреду амбасаде Холандије, Коен ван Гинекен, истакао је да је пољопривреда веома значајан елемент у сарадњи између Србије и Холандије.

“Ми имамо традиционалну сарадњу са Србијом у пољопривредном сектору, посебно када се ради о јагодичастом воћу. Србија има добру перспективу када је ово воће у питању”, рекао је Гинекен. Додао је да су убеђени да ће удруженим снагама успети да остваре потенцијал српске пољопривреде. Како је истакао, пројекти за производњу јагодичастог воћа су били платформа за даљу сарадњу. “Поносни смо на постигнути резултат. Ми учимо једни од других и желимо да овај сектор буде још организованији, како би се постигла економска одрживост и одрживост застите животне средине”, нагласио је он.

 

Све више сумњи у вези хране која се извози из ратом захваћене Украјине

“Berry Business Forum” је специјализована конференција намењена узгајивачима и извозницима свежег бобичастог воћа.Догађај на Београдском сајму организује “АгроБелграде”, уз подршку Министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде и Амбасаде Краљевине Холандије. Учесници форума ће имати прилику да разговарају о новим сортама садног материјала, тржишту бобичастог воћа и искуству сарадње кроз пројекат “Холандско решење за сектор бобичастог воћа у Србији”.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/srbija-ima-veliki-potencijal-u-proizvodnji-jagodicastog-voca_1483492.html

Само ЈЕДНА ракија од 7 тестираних прошла контролу – у питању су ракије познатих произвођача!

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.