Ново љето, стари проблеми. Иако на њивама већ има зрелих домаћих лубеница, на полицама маркета и трпезама господари “краљица сласти” из увоза.

Турска, албанска, црногорска, македонска или грчка само су неке од лубеница које купујемо, а на увоз овог, многима омиљеног љетњег освјежења, за шест мјесеци ове године дато је 7,1 милион марака. За тај новац је, према подацима Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине, на домаће тржиште увезено више од 11 милиона килограма лубенице.

Иако је домаћа лубеница у Семберији тек недавно сазрела за брање, због конкуренције из увоза, њена цијена по килограму је, говори Дарко Илић, предсједник Удружења повртара Републике Српске, пала на пола марке, па чак и испод.

– Велика је понуда лубенице из увоза. Како смо информисани, цијена лубенице у Албанији је око 17 или 18 центи, тако да овђе долази веома јефтино, што је проблем сваке године, па и ове, и то нам блокира продају лубенице, а чак и диње – каже Илић.

Илустрација: Топло време утицало је на брже сазревање диња у Семберији

Према његовим ријечима, цијена је веома ниска, а количине које пристижу на пијаце се гомилају јер је тржиште ограничено.

А на тржишту у БиХ цијена лубенице би, барем према ријечима Младена Лазића, узгајивача лубеница и диња из Семберије, и наредних дана додатно могла падати.

– Тренутно је у БиХ увезено 100 шлепера лубенице и диње који нису истоварени и очекујемо у наредних пар дана, чим изађе сунце, да ће лубеница пасти на 30 фенинга – каже Лазић додајући да је ситуација јако тешка јер своје производе могу продати током неколико мјесеци годишње, а управо домаће тржиште у том периоду затрпа роба из увоза.

На брже сазријевање лубенице, а нарочито диње у Семберији, како истиче он, утицало је и изразито топло вријеме које било током протеклих дана, али и прољећа. И док је топло вријеме утицало на сазријевање, увоз диње из иностранства утицао је на цијену.

– Диња је била до прије десет дана 1,5 КМ по килограму. С обзиром на то да су наступиле велике врућине, то је обезвријеђено и диња је пала на 30 фенинга. Кутија диња од 25 килограма је од пет до 7,5 КМ -објашњава он.

Да је и цијена диње пала, потврдио је и предсједник Удружења повртара Републике Српске Дарко Илић, који истиче да су ови проблеми присутни сваке године, те да се због блокирања усвајања привремених мјера забране увоза управо увозом гуши домаћа производња.

Да лед није уништио, огромне количине лубеница би биле и на њивама Властимира Божића из Прњавора, међутим, како каже нада се да ће ипак успјети убрати коју лубеницу са њиве која је опстала упркос невремену.

Како су истакли из УИО БиХ, диње из иностранства највише су пристизале током претходних мјесеци из Турске, Италије и Албаније, па је тако 336.546 килограма плаћено 567.062 КМ.

У односу на исти период лани, у БиХ је током шест мјесеци ове године увезено 117.456 килограма диње мање, док је увоз лубенице био већи за 2.170.770 килограма, пишу Независне.

Извор: https://srpskainfo.com/trenutno-je-u-bih-uvezeno-100-slepera-lubenice-i-dinje-koji-nisu-istovareni-voce-iz-inostranstva-sladje-od-domaceg-a-ovako-se-krecu-cijene/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.