Њени дугуљасти листови и карактеристичне цветне стабљике лако се препознају, а вековима је позната по својим благотворним својствима.

Боквица, позната и као трпутац, је вишегодишња биљка која расте у дивљини широм света. У нашем народу је вековима важила као помоћно средство за све и свашта, од превијања рана до смиривања упала у телу. Чај и сируп од боквице и данас се користе код кашља и многих других стања.

Пре употребе било које биљке у медицинске сврхе обавезно се посаветујте са својим изабраним лекаром.

– Боквица је из породице псилијума, истог оног псилијума чије љуспице су сада прави хит у здравој исхрани. И док ви можда купујете увезени псилијум из Египта или неког другог краја света, боквица расте свуда око вас. Кључни део биљке су љуспице на њеном врху, оне су благотворне – открива кулинар, планинар, травар и дипломирани еко-туризмолог Небојша Стаменовић, познатији као Неша Травка, и додаје:

– Постоји неколико врста боквице, мушка, женска и средњолисна. Мушка боквица има дугуљасте листове са јасно видљивим жилицама, док су листови женске боквице округласти. Ако имате прилику, наберите је. Боквица је одлична као чај и доприноси општем стању организма – поручује травар.

Илустрација: Боквица је одлича лек за зарастање рана, чишћење крви, против кашља…

Начини употребе:

Боквица за третирање рана

Зашто је боквица тако цењена у третману рана? Захваљујући својим антисептичким и протуупалним својствима, делује као штит против микроорганизама, чувајући рану чистом и штитећи је од даљњег ширења инфекције.

Боквица се у традиционалној медицини користи за третирање рана, ублажавање кашља, и као природни извор влакана за побољшање пробаве. Следе начини на које можете да је употребите. Листове боквице, који су богати слузима и једињењима која подстичу регенерацију, положите на болно место.

За чишћење крви

Боквица се традиционално користи за детоксикацију крви и као природни противотров. Верује се да њени активни састојци стимулишу елиминацију токсина из тела, чиме помажу у превенцији и лечењу инфекција.

Смањење отока код убода инсеката

Због својих противупалних својстава, боквица је ефикасна у смањењу отока и ублажавању бола код убода инсеката. Изгњечите или исецкате лист боквце и ставите га на место убода за брзо олакшање.

Против кашља

Чај од боквице смирује надражајни кашаљ и прочишћава горње дисајне путеве. Кашику листа боквице прелити шољом (200 мл) кључале воде. Суд поклопити и оставити да стоји 10 минута. Чај процедити и засладити медом. Пити две до три шоље чаја дневно.

Извор: https://zdravlje.kurir.rs/zdravlje-iz-prirode/4398666/travar-otkriva-koji-deo-bokvice-je-hit-u-zdravoj-ishrani

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.