Домаћа серија “Тајна винове лозе” дотано је подигла интересовање грађана за винову лозу и вина. У серији се помиње и неготинска багрина, аутохтона сорта белог грожђа које даје специфичну арому вина од којег се прави. Не даје велики принос и позната је по изразито слатком укусу и црвенкастој обојености.

У питању је стара балканска сорта винове лозе, некада посебно распрострањена у Неготинској крајини, а данас очувана у тек неколико засада. Буковски виноград у коме расте багрина налази се недалеко од истоименог манастира, на малој висоравни састављеној од седиментних стена, кречњака и камена. Древна лоза добила је нови живот у обновљеном винограду, преточена у модерно, карактерно и јединствено вино.

Порекло багрине није познато а званично је призната у 20. веку од стране винара и стручњака тадашње Југославије. Стала је раме уз раме са дубровачком малвасијом, мараштином, вугавом, жилавком и другим старим сортама које дају вина високог квалитета.

Илустрација: Виногради манастира Буково 

Како истичу стручњаци за винову лозу не само у Србији већ и широм света аутохтоне сорте лозе на велика врата се враћају у винограде. Италијански стручњаци инсистирају на очувању старих аутохтоних сорти и тврде да оне боље подносе климатске промене јер су стотинама година на одређеном подручју и лакше се прилагођавају. Такође, отпорније су у односу на савремене сорте па их је лакше узгајати.

Илустрација: Багрина је аутохтона балканска сорта винове лозе

Багрина је искључиво неготинска сорта, док се, рецимо, црна тамјаника некад узгајала у Жупи и у нишком крају. Багрини одговара неготинско поднебље због климе али и земљишта. Касно сазрева па у реонима са мање топлом климом не би адекватно сазрела.

Постоје две врсте багрине, један који даје црвенкасто-розикасту боју грожђа током зрења и други који не мења боју већ је бело грожђе. Розикасто је богатије шећером па је слађе, има финију арому, док у белом има више киселине. Занимљиво је да багрину једу птице и то директно са чокота што је и један од већих проблема виноградара који узгајају ову стару сорту винове лозе.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.