Товљене свиње су појефтиниле са 300 на 210-220 динара по килограму, па су сточари и фармери у Мачви поново на губитку, а због вртоглавог раста цене прасади, сви који имају прасе за продају, одустају од товљења и задовољно трљају руке.

– Преварио сам се и нисам прасад продао за Божић, већ сам их оставио у тову. Сада за свињче које сам хранио три месеца могу да добијем 200 евра и за те паре могу да купим само два прасета. Не памтим да је некада тако било – јада се пољопривредник из Бадовинаца. Прасе тежине 10-12 килограма не може да се купи јефтиније од хиљадарке по килограму, док тежа, од 20 – 25 килограма, коштају између 700 и 800 динара по килограму.

– Тов по овим ценама није рентабилан. Ако прасе платиш 16000 и товиш га три месеца, па дебело свињче продаш за 22.000, јасно је да тај посао нема рачуницу – каже фармер Милош Теодоровић.

Ако би и одлучили да ризикују са товом, надајући се порасту откупне цене товљеника, фармери се суочавају са оскудном понудом прескупих прасади са домаћег тржишта.

– Сви који су мислили да је цена прасади за Божић достигла максимум уствари су се преварили. Има још оних који сматрају да су цене сада скочиле због Васкрса и Ђурђевдана, што је само донекле тачно. Али, суштински је проблем у томе што је уништен сточни фонд па прасади скоро да нема, а

Један произвођач је на Онлајн пијаци понудио 11 прасади просечне тежине 10 килограма по цени 13.000 динара по комаду и изазвао салву опречних коментара. Међутим, малобројни власници фарми крмача предвиђају да неће доћи до смиривања раста цене прасади и да 1.300 динара за килограм живе ваге прасетине врло брзо може да буде реалност.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/hoce-li-biti-uskrsne-pecenice-kilogram-prasetine-do-1300-dinara-svine#google_vignette

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.