Научно-технолошки парк у Новом Саду успешно је тестирао штампање чоколаде уз помоћ технологије 3Д штампања.

Тај 3Д штампач опремљен је додатком за чоколаду и омогућиће прављење персонализованих чоколадних креација свих облика.

На тој идеји радили су руководилац сектора за развој Научно-технолошког парка Владимир Тодоровић, професор Факултета техничких наука Дејан Моврин и талентовани студент мехатронике Младен Милић.

– Глава штампача који штампа пластику замењена је са главом која штампа чоколаду. Ова технологија штампа по лејерима, а чоколада се загрева на 34 степена Целзијуса јер је то тачка њене кристализације – рекао је Милић за Тањуг.

Илустрација: Још неко време ће бити потребно како би стручњаци усавршили сам производ

Он је додао и да чоколада на 34 степена мења своја својства са течног агрегатног стања у чврсто и обрнуто, те да је потребно да се чоколада из главе избацује на температури у којој се налази у течном агрегатном стању и да што пре очврсне кад се положи на подлогу да би се нанео следећи лејер.

– Како бисмо нашли тачну температуру, имали смо доста покушаја. Кренули смо од 36 степени, па смо ишли испод 34 док нисмо наместили на савршену температуру – казао је Милић.

Још неко време ће бити потребно како би стручњаци усавршили сам производ, за чије су прво тестирање користили најквалитетнији материјал који им је донирала фабрика „Barry Callebaut“.

Руководилац сектора за развој Научно-технолошког парка у Новом Саду Владимир Тодоровић рекао је да овај пројекат не само да помера границе 3Д штампања, већ и отвара нове хоризонте по питању креативности у гастрономији.

– Идеја како да применимо различите материјале нам је стално била у глави. Шта да унапредимо, да ли постојеће материјале да заменимо неким који су еколошки прихватљивији. Онда нам је логично дошло, јер шта је људска потреба, зашто не бисмо штампали нешто што можемо и да поједемо – рекао је Тодоровић за Тањуг.

Научно-технолошки парк за јесен планира низ радионица, у којима ће посетиоци моћи да виде технологију штампања чоколаде, али и да се препусте уживању у производима чоколадне револуције.

Извор: https://www.agrotv.net/naucno-tehnoloski-park-napravio-cokoladnu-revoluciju/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.