Многи љубитељи вина имају романтичну замисао да буду вински стручњаци, али само малобројни то заиста и остваре јер је прављење вина изузетно комплексан посао. Сваки корак на том винском путу – почев од винограда па све до крајње боце вина – спада на плећа једне особе, а то је енолог. Ова професија захтева изузетно образовање, посвећеност и дисциплину и, изнад свега, љубав према вину. Како изгледа бити најмлађи женски енолог у Србији за “Блиц Бизнис” објашњава Анђела Живановић, дипломирани инжењер технологије.

Наша саговорница ради у винарији “Винум” од 2021. године као руководилац и технолог у производњи алкохолних пића, а ми смо је упитали како је почела њена винска прича, односно откуд љубав према вину.

– Љубав према винима ушетала се потпуно спонтано, али смо се савршено уклопиле, одговара нам Живановићева.

Додаје да је од првог сусрета са винаријом, проласком кроз технолошки поступак током бербе, а затим и даљим процесима који се обављају у подруму, схватила да су рад, труд, воља, енергија и динамика нешто што је саставни део производње вина, али и кључни фактор да финални производ буде добар.

– С обзиром на то да делимо иста интересовања, клик се десио на самом старту, истакла је наша саговорница.

Током Вашег рада сте освајали бројне награде, да ли бисте издвојили једну на чији успех сте посебно поносни?

Освајали смо бројне медаље током овог периода, а свака је била посебна на свој начин. Ипак, осврнула бих се на последњи успех који смо остварили у Бугарској на Међународном балканском такмичењу вина. Од неколико хиљада етикета, вино које је потекло баш у подруму наше винарије, “Грашац бели”, освојило је награду за најбоље бело суво вино и најбоље вино Балкана освојивши велики трофеј. Поред тога, у Србију смо донели још 3 дупла злата, као и 6 златних и 8 сребрних медаља.

Илустрација: Винска култура у Србији је у фази раста

Према Вашем мишљењу, какво је тржиште вина у Србији?

Потребе за производњом вина у Србији расту, што ме изузетно радује. Отвара се велики број винарија, винска култура је у фази раста, а оно чиме могу да се похвалим јесте да су наше количине вина већ унапред резервисане. С обзиром на то да смо бутик винарија, из године у годину имамо све више захтева да се капацитет винарије повећа, али оно што нас карактерише и у чему желимо да трајемо су мале количине вина врхунског квалитета.

Где смо на винској карти света? Да ли смо довољно конкурентни и да ли пратимо трендове у производњи вина?

Без обзира што количински не можемо да парирамо светским произвођачима вина, мислим да смо по квалитету изузетно добри. Пратимо трендове у производњи вина, а квалитет се поклопио са бројним наградама које нам пристижу са светских такмичења.

Како гледате на Споразум о слободној трговини са НР Кином, односно како ће утицати на српску индустрију вина?

Када је реч о Споразуму о слободној трговини са НР Кином, мислим да ће то донети бројне бенефите и да ће свако вино успети да пронађе свој пут. Оно што је изузетно битно је чињеница да се наша вина допадају и људима ван граница Србије, а велико интересовање показали су за Берметом који смо већ извозили.

Каква су Ваша искуства као најмлађег женског енолога? Који су били највећи изазови са којим сте се суочили у послу?

С обзиром на то да сам, још увек, најмлађи женски енолог у Србији, искуства су врло позитивна. Волим оно што радим, а то мислим да је једна од примарних ствари у овој сфери. Било је доста изазова у мојој досадашњој каријери, али из сваког сам научила, што је најбитније. Свака година, а самим тим берба грожђа, је прича за себе, тако да је ово грана производње у којој учимо цео живот.

Илустрација: Српска вина освајају бројне награде на престижним светским такмичењима 

Често наглашавате да идете из чизама у штикле. Можете ли нам рећи које су предности жена у пословном свету?

Тако је! Жена у пословном свету постаје јединствена, гради комплетан и уигран тим, формира радну околину у којој свако пружа свој максимум, а опет савршено функционише као одвојена јединка. Берба захтева одговарајућу униформу и чизме, састанци и сајмови ципеле, а свечани пријеми штикле, што је савршен спој који вам отвара видике и омогућава да сагледате посао из различитих перспектива.

Који је кључни бизнис мото којим се руководите у раду, а како мотивишете Ваш тим?

“Не морате бити бољи од других, будите само најбољи што можете”. Мислим да ова реченица довољно говори. Пружањем свог максимума, резултат је неизбежан, како за себе, тако и за цео тим.

Да можете, шта бисте рекли себи на почетку студија и целокупне каријере?

Рекла бих, оно што себи кажем и данас, а то је да се сваки труд и рад на крају исплати.

Појасните нам како настају најбоља вина, постоји ли неки “тајни састојак”?

“Тајни састојак” је љубав према послу коју мора да прати мотивација, жеља за напредовањем и учењем, много рада, одрицања и иновативности.

Које је Ваше омиљено вино и зашто?

Не бих могла да издвојим једну етикету вина, али волим сорте грожђа као што су Грашац бели, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, а стил вина варира од дана, хране, прилике…

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/andela-zivanovic-najmladi-zenski-enolog-u-srbiji-o-vinu-biznisu-i-strategijama/s1djnsj

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.