Његош Стојадиновћ 15 година ради производњу паприке

Ако је сточарство краљица пољопривреде онда је призводња паприке свакако то за биљну производњу. Поред огромног труда и рада зља успешну производњу потребно је и много воде и искуства. Његош Стојадиновић из Пријепоља један је од најуспешнијих повртара из свог краја, а породица је позната и по томе што прави брезове метле као и дрвене виле (рогуље) а бави се и откупом клеке. Нашег домаћина затекли смо у њиви како залива паприке и купус. Одмах нам шири руке и показује како је све лепо родило. За купус каже лако је произвести али за паприку се треба додатно потрудити.

„Посадио сам паприку у јуну, расађујемо је у четири реда на већ постављену фолију али немамо систем кап по кап већ заливамо паприку из распрскивача свежом водом из Лима. Да би се добро натопила земља треба заливати 3 сата. Ја имам пумпу капацитета 800 литара у минути“.

Млади пољопривредник чувеног имена Његош очигледно воли све око производње паприке па му ништа није тешко, од тога да по цео дан залива и премешта системе до плевљења. Паприка је десетак дана пред бербу, цена ће бити већа него претходне године за 20 динара јер је све поскупело каже Његош и додаје: „Овај посао  волим и зато га радим, а определио сам се за паприку сомборку и бабуру и то радим већ 15 година па мислим да сам савладао добро производњу. Овде имам 40000 струка и очекујем род од 1 до 1,5 килограм по струку, а то је отприлике 10 до 15 паприка“.

Како се припрема земљиште за један овако добар засад наш домаћин у даху одговара; „Мора да се дода стајњака, свега треба ставити у земљиште пре садње јер се залива из ваздуха па нема прихране кроз систем кап по кап. Прво сам добро нађубрио стајњаком, затим вештачким ђубривом и сваки пут исфрезирао а то би било негде око 4 пута да сам све прешао. Када се земља добро уситнила и замешала онда је на ред дошло и развлачење фолије а затим и садња. Када се паприка сади, систем за заливање мора да ради свакаих пола сата  да паприка не би клонула и листом додиривала најлон јер ће самим тим  да увене од топлоте. Када после два три дана она усправи стабљике и учврсти лист онда се наставља редовна нега од заливања до прихране преко листа и заштита од болести и штеточина. По боји листа одмах видите да ли јој нешто недостаје. Не сме да буде светао лист јер је то лош знак. Ако све радите како треба неће се тако нешто дешавати. Чим видите да је лист блед нешто треба кориговати, да ли прихрану или заштиту, то зависи од конкретне ситуације. Углавном јој треба магнезијума, калијума и калцијума.

Земљиште поред Лима има доста песка па је погодно и за паприку и за купус. Продаја иде одлично јер овде мало ко гаји ове културе а Његошева паприка иде од локалног тржишта до европског. Једу је у бројним ресторанима и наравно може се набавити у локалним маркетима.

Паприку је расадио 15 јуна, а браће је у последњој недељи августа. Она и данас када је снимамо цвета и засад је препун пчела које радо посећују цветове каже за Агробизнис магазин и додаје: „Овде на терену сомборка се одлично продаје зато сам се и одлучио за њу, било би добро да могу и ајварушу да радим али овде она нема добар квалитет. Вода за заливање ми много значи јер је паприка онда меснатија, а самим тим и квалитетнија. Она још мало да порасте да добије једрину и можемо да продајемо. Није ми тешко, ово ми је као нека игра, имам и малине на 80 ари“.

Каже да је паприка тренутно на пијаци 250 динара своју кад буде брао цена ће бити по 150 динара. „Имаћу минимално 15 тона. На струковима има и по 15 заметнути паприка, када погледате да имам 40000 паприка то је минимум 15 тона робе врхунског квалитета. Све то је могуће захваљујући орошавању, расхладим јој лист и онда она напредује.Неколико пута сам био на телевизији, чим ме виде одмах зову. Већ имам уговорено неколико тона за Сјеницу по 150 динара. Ићи ће у Прибој, Пљевља и друга места. Радимо брат и ја са породицом, ангажујемо додатну радну снагу сезонски, ове године сат је 400 динара. За успех је битно добро земљу припремити, имати добар квалитет производње, мора да се доста и уложи али резултат неће изостати“ додаје Његош.

Добра паприка је кад је чврста да кад удари човека он падне у несвест у шали ће речи Његош Стојадиновић.

На нашу молбу Његош бере две паприке и руком их отвара да покаже колико су сласне, сочне и хрскаве. Жуте се као цвет сунцокрета а мирис не бисмо могли да дочарамо сем да га упоредимо са најлепшим мирисима паприке из баште: „Јесте она лепа и сада али ће за десетак дана бити још меснатија, хрскавија и чвршћа. Прва два кола ће ићи за салате и кишељење а од трећег може и за пуњење“ каже Његош.

Горан Ђаковић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.